Hyppää sisältöön

Mursu pysytteli yön yli rannalla Haminassa – poliisi toivoo, että ihmiset antavat uupuneen villieläimen kerätä voimia rauhassa

Paikalla on ollut poliisin mukaan enimmillään jopa yli 100 uteliasta ihmisitä. Lähimmäs menneitä on kehotettu siirtymään kauemmas.

Mursu rantavedessä, kahden maalla olevan veneen välissä.
Mursu ehti jo iltapäivällä lähteä Salmenvirran rannalta kohti ulappaa. Viiden jälkeen iltapäivällä se kuitenkin palasi takaisin rannan läheisyyteen. Kuva: Kaakkois-Suomen poliisilaitos
Hilma Toivonen,
Linnea Pitkänen,
Anna Näveri
Avaa Yle-sovelluksessa

Haminan edustalle ilmestynyt mursu on pysytellyt perjantain ja lauantain välisen yön yli samassa paikassa rannalla ja jatkaa lepäämistään vielä lauantaiaamuna, kerrotaan Kaakkois-Suomen poliisista. Poliisi jatkaa eläimen eristystä.

– Nyt on rauhallista. Toivotaan, että pysyykin sellaisena. Puolenpäivän aikoihin eläinlääkäri arvioi tilannetta, jos eläin ei ole siihen mennessä itse poistunut, kertoo rikoskomisario Mira Nieminen lauantaiaamuna puoli yhdeksän aikaan.

Mursu "nukkuu ja kuorsaa"

Mursunaaras nousi perjantai-illan päätteeksi takaisin rannalle uintiretkeltään.

– Mursu nukkuu ja kuorsaa siellä, totesi komisario Jukka Tylli kello 22 jälkeen perjantai-iltana.

Paikalla kävi Tyllin mukaan perjantaina jatkuvasti ihmisiä. Poliisi on kehotti lähimmäs menneitä siirtymään kauemmaksi.

Tylli kertoo kuulleensa, että aiemmin jopa yli 100 ihmistä olisi ollut ihmettelemässä mursua kerralla. Saman suuntaisesti arvioi alkuillasta komisario Ilari Saarikivi Kaakkois-Suomen poliisilaitoksesta.

– Kun ihmiset katsoivat kauempaa, eläin rauhoittui ja kävi nukkumaan.

– Eläinlääkärien mielestä sen tulisi saada nyt levätä, koska sen käyttäytyminen on vaikuttanut siltä, että eläin on ollut ihan lopen uupunut, Tylli jatkaa.

Kaakkois-Suomen poliisi on Tyllin mukaan keskustellut paikallisen eläinlääkärin kanssa, joka puolestaan on ollut yhteydessä Korkeasaaren villieläinsairaalan eläinlääkäriin.

Eläinlääkärit ovat Tyllin mukaan arvioineet, että riittävästi levättyään mursu lähtisi jatkamaan matkaansa omin voimin.

– Yksi poliisipartio vartioi mursun nukkumapaikkaa. Olivat pari tuntia sitten ajaneet ihmiset vastarannalle ihmettelemään, kertoo Ylen tuottaja Teemu Tammilehto.

Tammilehto kävi vastarannalla kello 22.30 aikaan.

Ensimmäinen havainto torstailta

Salmenkylässä maihin kömpinyt mursu nähtiin jo torstaina uimassa Tervasaaressa Haminan keskustan tuntumassa.

Havainto mursusta tehtiin Haminassa jo torstaina, jossa se uiskenteli kaupungin keskustassa Tervasaaressa. Poliisi sai tiedon eläimestä perjantaiaamuna Salmenkylästä, joka sijaitsee parin kilometrin päässä Haminan keskustasta.

Lähes neljämetrinen mursu kömpi Salmenvirran rantaan pian poliisin mentyä paikalle.

Viranomaisilla heräsi huoli mursun mahdollisesta nääntymisestä, koska se oli täysin sille väärässä elinympäristössä. Pelastuslaitos saapui paikalle hoitamaan mursun kastelua ja avustamaan mahdollisessa kiinniotossa. Paikalle saapui myös eläinlääkäri.

Rannan lähistölle kertyi aamupäivän aikana kymmeniä ihmisiä. Poliisi ei päästänyt sivullisia mursun lähelle, koska mursu voi olla vaarallinen. Lisäksi haluttiin varmistaa, ettei eläin häiriinny.

Mursua kasteltiin koko aamupäivän ajan, jotta se ei kuivuisi.

Mursu makaa rannalla veneiden välissä.
Kymenlaakson pelastuslaitoksen pelastajat auttoivat perjantaina aamupäivällä mursua Haminassa. Kuva: Kymenlaakson pelastuslaitos

Lähti jo kerran ulapalle, mutta palasi

Mursu ehti jo kerran lähteä perjantai-iltapäivällä kohti ulappaa, mutta kello viiden aikaan poliisi kertoi sen palanneen takaisin rantavesiin.

Alkuillasta ennen kello kuutta mursu uiskenteli edestakaisin Haminanlahden ja Salmenvirran rannan välillä.

– Siellä on aikamoinen kansainvaellus, ja mursu ei nyt syystä tai toisesta osaa poistua tuosta Haminan kaupungin lähistöltä, kertoi Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen komisario Ilari Saarikivi alkuillasta seitsemän aikaan.

Haminassa on juuri nyt poikkeuksellisen paljon turisteja, sillä kaupungissa on parhaillaan meneillään sotilasmusiikkifestivaali Hamina Tattoo.

Poliisi on toivonut, että alueella vältetään turhaa veneilyä ja mursulle annetaan rauha, eikä sitä tulla kuvaamaan läheltä. Poliisi muistuttaa, että kyse on edelleenkin hyvin suuresta villieläimestä, joka ei ole tottunut ihmisiin.

Paikalla päivysti ainakin illalla kello 22 aikaan poliisipartio, mutta komisario Tyllin mukaan poliisilla ei ole resursseja valvoa mursua vuorokauden ympäri. Hän kuitenkin huomauttaa, että poliisi partioi kaupungilla Hamina Tattoo -tapahtuman vuoksi ja on tarvittaessa lähellä.

Paras vaihtoehto olisi mursun oma lähtöpäätös

Aiemmin muun muassa poliisi ja Itä-Suomen yliopiston norppatutkija Mervi Kunnasranta arvioivat, että kaikkein paras vaihtoehto olisi, jos mursu lähtisi omin voimin liikkeelle.

Alkuillasta komisario Ilari Saarikivi kertoi, että toinen vaihtoehto on mursun siirtäminen Korkeasaaren villieläinhoitolaan eläinlääkärien ja asiantuntijoiden avustuksella. Siirtäminen voisi Saarikiven mukaan onnistua mursun nousutua rannalle, mutta ei sen ollessa vedessä.

– Sellaista kalustoa ei löydy, jolla sen saisi vedestä pois, Saarikivi kertoi alkuillasta.

Kolmas vaihtoehto on Saarikiven mukaan ikävin mahdollinen: eläimen lopettaminen.

– Jos siitä alkaa olla vaaraa tai muista syistä todetaan, että pitää lopettaa. Mutta tätä vaihtoehtoa pitää välttää, se on ihan viimesijainen vaihtoehto.

Tyllin mukaan eläinlääkärit tekevät arvion siitä, tullaanko mursu siirtämään eläinsairaalaan, jos se ei itse osaa lähteä aamulla.

– Kaikkein paras ratkaisu olisi, että mursu pääsisi jatkamaan uniaan ja siitä sitten paremmille vesille voimia kerättyään, Tylli tuumaa.

"Olenko keskellä luonto-ohjelmaa?"

Haminalainen Minna Harju näki mursun rantautuvan Haminan Salmenkylän puolelle aamupäivällä. Mursu puhalteli kymmenen metrin päässä vedessä ja rantautui hitaasti Harjun ja hänen työkaverin silmien alla.

– Vähän sitä ihmetteli, että ollaanko sitä keskellä Avara Luonto -luonto-ohjelmaa.

Ohjelmaa katsonutkin Harju arvelee mursun hampaiden perusteella sen olleen jo vähän vanhempi. Mursu käyttäytyi rauhallisesti koko tunnin ajan, kun Harju oli rannalla.

He olivat vain muutaman metrin päässä harvinaisesta vieraasta, kun se löntysti rannalle. Se ei tuntunut häiriintyvän tuttavuuksista rannalla.

Harju lähti paikalta kymmenen aikaan samalla, kun paikalle tuli koko ajan muita uteliaita seuraamaan mursua.

Veneitä rannalla.
Mursu luiskahti omin voimin takaisin mereen, ja jätti sotkut jälkeensä. Kuva: Kiira Ikävalko / Yle

Mursu on kaukana kotoa

Sea Life -eläintarhan intendentti Markus Dernjatin oli aluksi epäuskoinen, kun kuuli mursusta Haminan rannikolla.

– Ajattelin että sen täytyy olla feikki. Onhan se nyt äärimmäisen harvinaista. Kyllä se kaukana on nyt, sanoo Dernjatin.

Rannikolla on Dernjatin mukaan nähty vuosien varrella eksyneitä valaita ja jopa merikilpikonna, mutta mursu on kuitenkin uusi tuttavuus.

Itä-Suomen yliopiston tutkijan Mervi Kunnasrannan mukaan kyseessä oli todennäköisesti sama eläin, joka on havaittu kevään ja kesän aikana eri puolilla Euroopan rannikoita.

Mursut viihtyvät yleensä äärimmäisen pohjoisessa, kuten Jäämerellä ja Barentsinmerellä.

– Irlannissa nähtiin mursu keväällä, ja viikko sitten Puolan rannikolla. Näitä yksittäisiä harhailijoita on aina välillä. Ne tulevat tänne Tanskan salmien kautta. Kyseessä ovat yleensä nuoret yksilöt, mutta sitä on vaikea sanoa, miksi ne vaeltelevat, kertoo Kunnasranta.

Poliisi eristi ranta-alueen turvatakseen eläimen ja sivullisten turvallisuuden.

Vointi huolestuttaa

Myös Dernjatin arvioi, että kyseessä on todennäköisesti sama yksilö, joka on nähty muualla Itämeren rannikolla. Dernjat arvelee, että mursu on uinut useita satoja kilometrejä ja joutunut eksyksiin.

– Itämeressä on simpukoita, joita mursu syö, mutta ei tämä valtameren olosuhteita vastaa. Veikkaan, että yksilö voi olla aika nääntynyt, toteaa Dernjatin.

Jos mursun näkee ranta-alueella, on havainnoista hyvä ilmoittaa hätäkeskukseen. Poliisi muistuttaa, ettei mursua tule missään nimessä lähestyä, sillä kyseessä on suurikokoinen villieläin eivätkä ihmiset kuulu sen normaaliin elinympäristöön.

Juttua päivitetty 16.7. klo 09:04: Mursu on pysytellyt perjantain ja lauantain välisen yön samassa paikassa.

Mitä ajatuksia mursuhavainto herätti? Voit keskustella aiheesta 16.7.2022 kello 23:een saakka.

Suosittelemme