Hyppää sisältöön

"En pysty käsittämään sitä vihaa", kertoo Nokia Priden järjestäjä – tapahtumia tarvitaan erityisen paljon myös pienillä paikkakunnilla

Pride-tapahtumia järjestetään isojen kaupunkien lisäksi myös pienemmillä paikkakunnilla ympäri Suomen. Ruoveden ja Nokian tapahtumien järjestäjät kannustavat kaikkia osallistumaan rohkeasti myös pienten kylien kulkueisiin.

Pride-kulkuetta kulkemassa peltojen keskellä auringon paistaessa. Ihmiset hymyilevät ja heiluttavat sateenkaarilippuja.
Ruoveden Pride-kulkue keräsi viime kesänä noin 60 osallistujaa. Tämän vuoden tapahtuma järjestetään lauantaina. Kuva: Sanni Isomäki / Yle
Pasi Punkari

Ruovedellä ja Nokialla järjestetään lauantaina Pirkanmaan kesän viimeiset Pride-tapahtumat. Ruoveden tapahtuman järjestää yksityishenkilö, ja Nokian tapahtuman järjestäjänä toimii Nokia Pride ry.

Nokialla asukkaita on noin 34 000, kun taas Ruovedellä noin 4200. Molempien paikkakuntien järjestäjien mielestä tapahtumien merkitys on erityisen suuri juuri pienemmissä kunnissa.

– Helsingissä Pride-kulkueesta on tullut jo valtavirtaa. Pienemmillä paikoilla tapahtuma on jo tarpeellisempi, pohtii Nokia Pride ry:n hallituksen puheenjohtaja Teemu Keskinen.

Sekä Nokialla että Ruovedellä tapahtuma järjestettiin viime kesänä ensimmäistä kertaa. Molemmissa osallistujia oli reilut 50 ihmistä. Nokialla perustettiin viime vuoden innoittamana yhdistys, joka vastaa tapahtuman järjestämisestä tästä eteenpäin.

Kuluneena viikonloppuna Pirkanmaalla järjestettiin myös Akaa Pride. Se onnistui yli odotusten, ja keräsi paikalle reilut 600 osallistujaa.

Värikkäisiin asusteisiin pukeutuneita nuoria istumassa järven rannalla penkillä, selkä kameraan päin. Kolmesta nuoresta kahdella on selässään värikkäät siivet.
Pride-tapahtumia järjestetään lukuisilla eri paikkakunnilla läpi Suomen. Erityisesti pienten paikkakuntien tapahtumiin järjestäjät toivovat rohkeampaa osanottoa. Kuvituskuva Ruoveden Pridesta vuodelta 2021. Kuva: Sanni Isomäki / Yle

Somessa vastaan voi tulla kovaakin uhkailua

Jos Pride herättää tunteita isoissa kaupungeissa, tekee se niin myös pienillä paikkakunnilla. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla Lapualla ensimmäistä kertaa järjestetty Pride sai osakseen varsin rajua häiriköintiä. Tapahtuman lähistöllä räjäytettiin muun muassa kotitekoinen pommi.

Sekä Teemu Keskinen että Ruoveden Priden järjestäjä Kaisla-Kerttu Keinonen kertovat järjestämiensä tapahtumien herättävän osassa kovaa vastustusta.

– En pysty käsittämään sitä vihaa. Se on merkki siitä, että Pride-tapahtumia tarvitaan edelleen, Keskinen pohtii.

Sosiaalisessa mediassa on molemmille tullut vastaan huutelua, ja yksityisviestit voivat olla sisällöltään rajujakin.

– Jopa semmoisia viestejä on tullut, jotka voi kokea uhkauksiksi, eli todella vakavasti otettavaa tekstiä. Ihmiset ovat kirjoittaneet myös ihan omilla kasvoillaan ja nimillään. Se on ollut tosi surullista, kertoo Keinonen.

Silmälasipäinen nuori nainen kukkaseppele päässään hymyilemässä kameralle. Taustalla Pride-lippu.
Viime kesänä ensimmäistä kertaa Ruovedellä järjestetty Pride sujui järjestäjänä toimineen Kaisla-Kerttu Keinosen mielestä loistavasti. "Yllätyin kuinka moni halusi osallistua, ja todella kiva mieli jäi", hän muistelee. Kuva: Sanni Isomäki / Yle

Ruovesiläinen Keinonen toteaa, että olisi enemmistön tehtävä toteuttaa tasa-arvoa. Hän kannustaakin jokaista rohkeasti osallistumaan lähialueen Pride-tapahtumiin.

– Se ei edelleenkään toimi niin, että siellä ovat vain ne vähemmistöön kuuluvat ihmiset pitämässä meteliä omista ihmisoikeuksistaan. Sinne tarvitaan todella paljon porukkaa edelleen, hän muistuttaa.

Ruoveden Pride-tapahtuma (siirryt toiseen palveluun) alkaa lauantaina kello 12 Ruoveden kivikoululla. Nokian Pride (siirryt toiseen palveluun) puolestaan kello 12 Tehdassaaressa.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta lauantaihin 16.7. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Alaikäinen uhkasi somessa Lapuan Pride-tapahtumaa verilöylyllä – poliisi tutkii laittomana uhkauksena

Puolet sateenkaarilipuista varkaille, kirjaston eteisessä räjähti kotitekoinen pommi – Lapuan ensimmäinen Pride ei silti lannistu

Suosittelemme sinulle