Hyppää sisältöön

Kesätyöntekijöillä teetetään laittomasti "koevuoroja", joista ei makseta palkkaa – nämä ongelmat nousevat esiin Kesäduunari-infossa

Palkansaajien keskusjärjestöjen Kesäduunari-infoon on tullut useita yhteydenottoja koevuoroista, joilla usein nuoria kesätyöntekijöitä yritetään saada tekemään palkatonta työtä. Myös helle aiheuttaa kesätöiden työoloissa merkittäviä epäkohtia.

Mimosa West on myynyt neljä vuotta jäätelöä. Tämän kesän hän viettää Vaasan torin jäätelökioskissa pyörittelemässä jäätelöpalloja muun muassa suosituimmasta jäätelömausta eli päärynästä. Jäätelönmyynti on ollut hänenkin ensimmäinen työnsä. Vaikka nuoret usein vasta harjoittelevat kesätöissä työelämän pelisääntöjä, West uskoo, että nuoret ovat hyvin tietoisia oikeuksistaan. Hänen työpaikallaan esimerkiksi työvuorot jakautuvat reilusti työntekijöiden kesken.
Jenni Nerg
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaasan torin jäätelökioskissa Mimosa West pyörittää jäätelöpalloja tottuneesti. Hän on neljättä vuotta kesätöissä jäätelökioskilla.

Kesät ovat sujuneet hänellä mukavasti, eikä hän ole joutunut ainakaan toistaiseksi puuttumaan työpaikalla epäreiluun kohteluun.

– Nuoria pidetään usein aika tyhminä tällaisissa asioissa ja sitä helposti hyväksikäytetään. Koen, että meillä on aika hyvät valmiudet, ja me tiedämme mitkä ovat meidän oikeuksiamme, hän arvioi.

Silti moni ensimmäistä kertaa työsuhteessa oleva nuori tarvitsee tukea ja neuvoja kesätyöasioissa.

Palkansaajien keskusjärjestöjen SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen Kesäduunari-info on perustettu, jotta nuoret voivat kysyä matalalla kynnyksellä työsuhteeseen liittyvistä asioista.

Kesäduunari-infon neuvoja Hanna-Marilla Zidanin mukaan yhteydenottoja on tullut heinäkuun puolessa välissä noin 200. Zidan kertoo, että paljon erilaisia yhteydenottoja tulee ravintola- ja kioskialalta.

Etenkin jäätelökioskit ovat yhteydenotoissa poikkeuksellisen runsaasti edustettuna.

– Siinä on monia tekijöitä [syynä]. Jäätelökioskeja on aika paljon, ja työolosuhteet ovat vaihtelevia, hän selittää.

Yhteydenottoja on tullut toistuvasti muun muassa koevuorojen teettämisestä. Tällöin työnantaja pyytää työntekijää tekemään vuoroja seuratakseen, soveltuuko työntekijä työhön, mutta ei maksa näistä vuoroista palkkaa.

– Kun henkilö tekee töitä työvuorossa, työsopimuslain mukaisesti kyse on työnteosta, josta on oikeus saada palkkaa. Ei pitäisi olla mahdollista kiertää palkanmaksua nimeämällä työntekoa koevuoroksi, Zidan sanoo.

Koevuoroilla voidaan pyrkiä välttämään palkanmaksu ja hyötymään taloudellisesti. Zidanin mukaan valitettavan usein tällaisista tilanteista ei edes osata ottaa yhteyttä. Usein koevuorojen teettäminen tulee ilmi vasta muiden ongelmien joukossa.

Toinen ongelma, joka näkyy erityisesti jäätelökioskeilla, on työvuorojen peruminen hyvin lyhyellä varoitusajalla huonon sään vuoksi. Kelien takia kesätyöntekijälle ei siis välttämättä kerry viikossa tarpeeksi työtunteja.

Mimosa West kertoo, että heidän jäätelökioskilla tällaista käytäntöä ei ole.

– Töissä saa olla jos vuorot on sovittu. Jos iskee kova sade, saa laittaa kioskin kiinni tai kökötellä siellä, hän sanoo.

Mimosa West myy asiakkaalle jäätelöä jäätelökioskilla.
Ennen ensimmäistä työpäivää Mimosa West sai tarkan perehdyksen kesätyöhön. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Kesätöissä jaksamista verottaa helle

Jäätelökioski Alman yrittäjä Heidi Ylikosken mukaa työ jäätelökioskissa on usein nuoren ensimmäinen kosketus työelämään. Tällöin nuori tutustuu myös siihen, mitä työnteko ja työelämä käytännössä pitävät sisällään.

– On myös tärkeää, miten työyhteisöön otetaan vastaan. Siitä tulee pohja koko työelämään astumiselle, Ylikoski kertoo.

Ylikoski kertoo sään ratkaisevan, millainen kesä jäätelökioskilla on.

– Se on se ykkösjuttu, hän sanoo.

Lämmin keli saa ihmiset liikkeelle ja jäätelöostoksille. Helteillä on myös haittapuolensa.

Ylikoski tietää, että jäätelökioskissa lämpötila saattaa nousta hyvin korkeaksi. Alman jäätelökioskilla ongelma on ratkaistu ilmalämpöpumpulla, joka pitää työolosuhteet sopivan viileinä.

Ensimmäisinä kesinä ennen ilmalämpöpumppua, työnteko kuumissa olosuhteissa oli raskaampaa.

– Kuumassa on tukala tehdä töitä ja silloin on eniten asiakkaita. Ne on kovia päiviä, kun koko päivän on jonoa, Ylikoski sanoo.

Palvelualojen ammattiliiton työympäristöasiantuntija Erika Kähärän mukaan pahimmillaan helteessä työskentely voi johtaa lämpöhalvaukseen tai pyörtymiseen. Tätä on tärkeää torjua runsaalla juomisella ja tauoilla.

– Suositus on, että lämpötila, jossa työskennellään on alle 28 astetta, Kähärä kertoo.

Mikäli työtilojen lämpötila on yli suosituksen, on työntekijällä oikeus pitää kerran tunnissa tauko. Kähärästä tärkeintä on huomioida, että kuumassa työskenteleminen voi olla hyvin uuvuttavaa ja raskasta työntekijälle.

Mimosa Westille kuumat oltavat eivät ole aiheuttaneet ongelmia.

– Meille on tuolla tuulettimet, vettä ja jäätelöä saa syödä vapaasti niin paljon, kuin haluaa, hän kertoo.

Hän uskoo, että tilanteeseen vaikuttaa myös se, että kioski sijaitsee varjossa. West onkin ollut hyvin tyytyväinen kesätyöhön.

– Tässä oppii hyvin sosiaalisia taitoja sekä asiakaspalvelua, hän summaa kesän kokemuksia.

Lue seuraavaksi:

Kenen tehtävä on perehdyttää nuoret työelämään? – Asiantuntijan mielestä työnantajan: "Siltä tasolta lähdetään, miltä täytyy"

Kesäbistron yrittäjältä loppuivat keinot saada nuoret ymmärtämään, mitä töissä oleminen tarkoittaa – päätti aloittaa kesän työnohjauksella

Työsuhteita naamioidaan yrittäjyydeksi – ministeriö sorvaa lakia ratkomaan ongelmia alustataloudessa

Jäätelön maailmassa on kolme globaalia päämakua: vanilja, mansikka ja suklaa – mutta Suomessa on neljäskin päämaku, paljastaa suurin valmistaja

Suosittelemme