Hyppää sisältöön

USA:n sprinttitähdeltä hirmuaika, Wilma Murron kilpakumppanin seiväs katkesi vaarallisesti – katso MM-kisayön puhuttavimmat tapahtumat

Allyson Felixin huikea arvokisaura päättyi vielä yhteen mitaliin, kun Yhdysvallat otti pronssia sekaviestissä. Suomalaisista Wilma Murto eteni finaaliin, mutta Topi Raitanen ja Kristian Pulli joutuivat pettymään.

Fred Kerley 9,79 miesten 100 metrin alkuerissä!
Joel Sippola
Avaa Yle-sovelluksessa

Yleisurheilun MM-kisat nähdään Ylen kanavilla. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

Oregonin MM-kisojen ensimmäisissä iltakilpailuissa sattui ja tapahtui. Yle Urheilu nostaa esiin yön viisi kohokohtaa.

Kerleyn hirmuveto

Yhdysvaltain Fred Kerley antoi myrskyvaroituksen kunnostaan miesten 100 metrin alkuerissä. Toisessa erässä juossut Kerley pinkoi lähes nollatuuliin hurjan ajan 9,79. Aika olisi voinut olla parempikin, mutta yhdysvaltalainen himmaili juoksun lopussa. Kerleyn juoksun voi katsoa tämän jutun pääkuvana olevalta videolta.

Kerley on olympiakakkonen viime vuoden Tokion olympialaisista. Hän on harvoja ihmisiä maailmassa, joka on juossut 100 metriä alle 10 sekunnin, 200 metriä alle 20 sekunnin sekä 400 metriä alle 44 sekunnin.

Kerley on satasen tämän kauden tilastoykkönen ennätyksellään 9,76. Hyvässä vauhdissa oli myös maanmies ja seitsemän vuoden takainen MM-pronssimitalisti Trayvon Bromell ajalla 9,89.

Jamaikan nuori Oblique Seville oli alkuerien kolmas ajalla 9,93. Botswanan Letsile Tebogo puolestaan tykitti nuorten maailmanennätyksen 9,94.

Murto samaan kerhoon Nikkasen kanssa

Wilma Murto oli naisten seiväshyppykarsinnassa hyvässä vireessä. Tässä hän ylittää korkeuden 450.

Seiväshyppääjä Wilma Murto eteni ensimmäistä kertaa urallaan MM-finaaliin. Tyylikkäitä ylityksiä tehnyt 24-vuotias hyppääjä teki puhtaan sarjan ja jakoi karsinnan voiton Kiinan Huigin Xun ja USA:n Katie Nagotten kanssa tuloksella 450.

Murto ylitti 435 ja 450.

– Ensimmäinen hyppy oli pitkän tauon jälkeen vastatuuleen aika ruma. 450:een olen teknisesti tosi tyytyväinen, Murto sanoi.

Murrosta tulee toinen suomalaisnainen, joka hyppää MM-kisojen finaalissa. Minna Nikkanen oli vuoden 2015 Pekingin MM-kisoissa kymmenes sivuten ennätystään 460. Murrolta on kokemusta Tokion olympiafinaalista, jossa hän oli viides.

Uransa ensimmäisissä aikuisten arvokisoissa hypännyt Saga Andersson oli erittäin lähellä korkeutta 450 ja finaalipaikkaa. Anderssonin kauden ja uran paras on 445. Elina Lampela jäi karsinnassa tulokseen 420.

Seiväskarsinnassa nähtiin myös dramaattinen hetki, kun Britannian Holly Bradshaw'n seiväs katkesi lämmittelyssä. Tokion olympialaisten pronssimitalisti päätti vaarallisen tilanteen jälkeen vetäytyä kokonaan kilpailusta.

Raitanen hyytyi totaalisesti

Topi Raitasella oli vaikea päivä miesten 3 000 metrin esteiden alkuerissä. Hän jäi kolmannessa erässä viimeiseksi.

Viime kesänä Tokiossa kahdeksanneksi sijoittuneelta Topi Raitaselta odotettiin paljon MM-kisojen 3 000 metrin estejuoksussa. Raitanen kuitenkin hyytyi kolmannessa alkuerässä vasta eränsä viimeiseksi ja jäi ulos estefinaalista.

Hänen aikansa oli vaatimaton 8.43,01. Raitanen kertoi Ylen haastattelussa, että hänellä on ollut vatsansa kanssa ongelmia.

– Oli niin tyhjä jalka. Tuntui, että mikään ei pysy vatsassa, mitä syö, Raitanen sanoi juoksun jälkeen.

Raitanen oli tehnyt viimeistelynsä samalla tavalla kuin ennen Tokion olympialaisia, ja hyvät harjoitukset olivat sujuneet jopa napsun verran paremmin kuin viime kesänä.

– Uskoin, että vire säilyy. Tämä päivä oli kyllä vaikea. Se tuntui jo verryttelyn loppumetreillä, että tänään ei ole kaikki kunnossa. Mutta tämä on urheilua ja onneksi on toiset arvokisat vielä edessä, Raitanen totesi viitaten Münchenin EM-kisoihin.

Raitasen tavoin myös Kristian Pulli joutui pettymään miesten pituuden karsinnassa. Pulli oli pituuden karsinnan 26:s tuloksella 756.

Karlström avasi Ruotsin mitalitilin

Ruotsin Perseus Karlström sijoittui kolmanneksi miesten 20 kilometrin kävelyssä. Kaksoisvoittoon kävelivät Japanin Toshikazu Yamanishi ja Koki Ikeda.

Miesten 20 kilometrin kävelyssä jaettiin Oregonin MM-kisojen toiset mitalit. Ruotsi pääsi avaaman mitalitilin jo kisojen alussa, kun Perseus Karlström käveli kisan kolmanneksi.

MM-mitali on Karlströmille uran toinen. Hän oli kolmas myös kolmen vuoden takaisissa Dohan MM-kisoissa. 32-vuotias huippukävelijä voi lihottaa mitalitiliään ensi viikonloppuna, kun vuorossa on 35 kilometrin matka.

Japani otti kaksoisvoiton, kun Toshikazu Yamanishi käveli kultaa ja Koki Ikeda hopeaa. Päämatkaansa 35 kilometrin kävelyä varten koneita käynnistellyt Aleksi Ojala oli 20:s.

Felixin huikea ura päättyi MM-pronssiin

Allyson Felix päätti mittavan ja menestyksekkään arvokisauransa. Hän saavutti 4 x 400 metrin sekaviestissä pronssia Yhdysvaltojen kanssa.

Pitkän ja menestyksekkään uran tehnyt yhdysvaltalainen juoksijalegenda Allyson Felix hyvästeli näillä näkymin arvokisa-areenat 4 x 400 metrin sekaviestissä. Felix johti omalla osuudellaan ylivoimaisesti, mutta Yhdysvallat taipui ankkuriosuudella kolmanneksi Dominikaalista tasavaltaa ja Hollantia vastaan.

Tuloksena oli kuitenkin pronssi, joka on Felixille uran 19:s MM-mitali. 36-vuotiaalla juoksijalla on yhteensä 13 maailmanmestaruutta, joista neljä on henkilökohtaisia.

Oletko todellinen penkkiyleisurheilija? Testaa tietosi Ylen Kisapähkinässä, vastaa viisi oikein ja voit voittaa liput Olympiastadionille Ruotsi-otteluun.

Lue myös:

Wilma Murto taivutti seiväshypyn finaaliin, huonovointiselle Topi Raitaselle raju pettymys: "Tuntui, että mikään ei pysy vatsassa" – Yle seuraa MM-yleisurheilua

Tunnistatko yleisurheilun MM-kisojen tähdet? Vain todellinen tietäjä saa kaikki kymmenen oikein

Yksi kaikkien aikojen yleisurheilijoista juoksi viimeisen ratakierroksen kilpailunsa – Allyson Felix paljastaa harkinneensa lopettamista jo 14 vuotta sitten

Suosittelemme sinulle