Hyppää sisältöön

Kommentti: Kalle Rovanperän mestaruutta ei voi estää – rallivaikuttaja nauroi ja saneli ennustuksen, joka on toteutumassa

Monacon satama-alueella kyseenalaistettiin Kalle Rovanperän kyvyt. 22.1.2022 kriitikot vaikenivat, kirjoittaa Yle Urheilun rallitoimittaja Tomi Tuominen.

Kalle Rovanperä moikkaa yleisöä ennen Viron MM-rallia.
Kalle Rovanperä on jättänyt tällä kaudella kaikki muut kuljettajat varjoonsa. Kuva: HANNU RAINAMO
Tomi Tuominen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle näyttää Jyväskylän MM-rallin kaikki erikoiskokeet suorana Yle Areenassa. Kaiken rallisisällön löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Viisi seitsemästä. Eipä siinä jää selitettävää. Vielä pari vuotta sitten pohdittiin sitä, milloin Kalle Rovanperästä olisi mestariksi. Taidettiin oikeastaan puhua vasta siitä, milloin hänestä on osakilpailuvoittajaksi.

Ehkä vuonna 2022 tulisi voittoja, kenties 2023 nuori suomalainen saattaisi hyvällä tuurilla taistella ensimmäistä kertaa mestaruudesta. Kyllä laji kokemusta vaatii, sanottiin.

Muistellaan kuitenkin, miten tämä kausi alkoi. Ensimmäiset erikoiskokeet kauden avauskisassa Monte Carlossa. Kun kaksi erikoiskoetta oli ajettu, Kalle Rovanperä oli MM-sarjan kuuminta kärkeä yli minuutin perässä. Jopa Rally2-autot heiluivat edellä.

Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen joutuivat pysähtymään Monte Carlon testierikoiskokeella.
Kalle Rovanperä oli ongelmissa Monte Carlon Shakedownissa, kun Toyotan uusi Rally1-auto hyytyi pätkälle. Kuva: HANNU RAINAMO

Ei ole Kallesta mestariksi uusilla autoilla, ne eivät sovi Rovanperälle. Niitä pitää osata ajaa.

Tällaisia faktoja heiteltiin Monacon satama-alueella ilmoille välittömästi. Sama linja jatkui perjantai-iltaan asti. Rovanperä antoi tarinoille kelpo siivet, sillä ero kärkeen kasvoi tasaisesti ja sijoitus oli juuri ja juuri MM-pisteissä kiinni.

Päivämäärä 22.1.2022 jää kalenteriin.

Tuosta aamusta eteenpäin Rovanperä on ollut MM-sarjan kuuma nimi. Jotain tapahtui, mutta mitä?

Autoon tehtiin muutoksia ja kuljettajan itseluottamus tekemiseensä palautui silmänräpäyksessä. Tuntui siltä kuin rallikuljettaja Kalle Rovanperä olisi syntynyt uudestaan.

Helmikuun lopun Ruotsin MM-rallista lähtien muut ovat olleet helisemässä. Kun Rovanperä syttyy ja auto istuu käteen, ei muilla ole mitään asiaa suomalaisen vauhtiin. Ja kun hänellä on paikka katkaista vastustajien selkärangat, se tehdään.

Kroatian Power Stagen voitto mahdottomalta näyttäneistä lähtökohdista nostaa vieläkin tunteet pintaan. Samoin auraajan roolista huolimatta tullut Portugalin voitto.

Jonne Halttunen ja Kalle Rovanperä juhlivat.
Jonne Halttunen ja Kalle Rovanperä pääsivät juhlimaan Kroatian MM-rallin voittoa uskomattoman päätöserikoiskokeen jälkeen. Kuva: HANNU RAINAMO

Ja nyt Viro. Ensin pieni etumatka Elfyn Evansille, mutta sen jälkeen totaalista dominointia. Vahvimpana ennakkosuosikkina tähän kauteen lähtenyt Evans ei ole pystynyt vastaamaan nuoren tallikaverinsa vauhtiin missään osakilpailussa.

Kaiken tämän kruunaa kylmäpäisyys. Pieniä virheitäkin on toisinaan tullut, mutta ne eivät ole heilauttaneet Rovanperää suuntaan eikä toiseen. On vaikea sanoa, kuinka iso kopsahdus autoon pitää tulla, että Rovanperän ilme värähtäisi edes hitusen.

Ennen Portugalia keskustelin erään rallimaailman brittiläisen vaikuttajan kanssa. Hän kysyi, kuinka monessa kisassa olemme paikan päällä.

Keskustelu eteni Japanin osakilpailuun, jonne kerroin meidän lähtevän, mikäli Rovanperä taistelee mestaruudesta.

Brittiläinen rallivaikuttaja sanoi naureskellen, että mestaruushan on ratkennut jo kauan ennen sitä kisaa.

Tämä keskustelu käytiin siis ennen Portugalin rallin alkua. Nyt tiedämme, miten siinä kisassa kävi ja miten on käynyt siitä eteenpäin.

Viisi seitsemästä. Brittiläinen taisi olla oikeassa.

Kalle Rovanperä Viron MM-rallissa.
Kalle Rovanperä valloitti vauhdikkaan Viron MM-rallin toista kertaa urallaan. Kuva: Hannu Rainamo

Lue myös:

Kalle Rovanperä iloitsi voitosta ja lähetti terveiset Toyotan pääjohtajalle – Yle seuraa Viron MM-rallin jälkitunnelmia

Analyysi: Toyotan ylivoima ei yksin selitä Kalle Rovanperän dominointia – Safarissa esiin nousi uusi mestarillinen piirre

Suosittelemme