Hyppää sisältöön

Suomi sai samana päivänä kaksi uutta laulukilpailuvoittajaa – kilpailujen päällekkäisyys ihmetyttää, ja hämminkiä lienee luvassa myös ensi kesänä

Kangasniemen laulukilpailun ja Merikanto-laulukilpailun päällekkäisyys on hämmentää. Ensi vuonna Kangasniemen kanssa samalle viikonlopulle osunee Savonlinnan Oopperajuhlien Timo Mustakallio -laulukilpailu.

Kolme laulajaa seisoo lavan edessä kukkapuskat käsissään. Heidät on palkittu Merikanto-laulukilpailussa.
Bassobaritoni Kristian Lindroos (keskellä) on Merikanto-laulukilpailun voittaja 2022 (4 000 euroa). Toisen palkinnon (2 700 e) sai sopraano Maria Turunen, kolmanneksi (1 800 e) tuli baritoni Toni Hintsala. Kuva: Salmelan kuva-arkisto
Mattias Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

Miksi Suomen kokoisessa maassa pitää järjestää kaksi samalle kohderyhmälle tarkoitettua laulukilpailua samana päivänä?

Tämä kysymys nousi monen laulunystävän huulille, kun Kangasniemen laulukilpailun ja Taidekeskus Salmelan järjestämän Merikanto-laulukilpailun finaalit kisattiin samana päivänä eilen lauantaina. Molemmat kilpailut on tarkoitettu ammattiuraan tähtääville laulajille, ja molemmissa kilpailuissa palkinnot ovat tuhansien eurojen arvoisia. Kansalliset kilpailut ovat laulajille tärkeitä, sillä niiden avulla saa paitsi nimeä myös kokemusta kansainvälisiin laulukilpailuihin, jotka voivat avata uran kannalta merkittäviä ovia.

Kangasniemen laulukilpailun ensimmäisen palkinnon, 6 000 euroa, voitti tänä vuonna sopraano Jenni Hietala. Merikanto-kilpailun voitti bassobaritoni Kristian Lindroos, joka nappasi saavutuksellaan 4 000 euron rahapalkinnon sekä arvokkaan veistospalkinnon.

Molempien kilpailujen aiempien menestyjien joukossa on suurelle yleisölle tuttuja nimiä. Kangasniemen kilpailun voittajia ovat muun muassa tenori Mika Pohjonen ja sopraano Tuuli Takala, Merikanto-kilpailun voittajia ovat muun muassa baritoni Tommi Hakala ja mezzosopraano Essi Luttinen.

Tommi Hakala ja Michelle Bradley Aidan kenraaliharjoituksessa Savonlinnan Oopperajuhlilla.
Tommi Hakala voitti Merikanto-laulukilpailun vuonna 2000. Sen jälkeen hän on tehnyt näyttävää uraa kansainvälisillä oopperalavoilla. Hakala ja Michele Bradley nähdään tänä vuonna muun muassa Savonlinnan Oopperajuhlilla. Kuva: Valtteri Hirvonen / Savonlinnan Oopperajuhlat

Toiminnanjohtaja: “Se oli täydellinen vahinko”

Kahden kilpailun päällekkäisyys ei palvele suomalaista laulutaidetta, kilpailijoita eikä yleisöä. Sen myöntävät molempien kilpailujen järjestäjät.

– Taidekeskus Salmelan puolesta olemme tästä kovin pahoillamme. Se oli täydellinen vahinko, joka syntyi inhimillisistä syistä, toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala sanoo.

Muutaman vuoden välein järjestettävä Merikanto-kilpailu on perinteisesti pidetty heinäkuun ensimmäisenä lauantaina, mutta koronapandemian vuoksi syntyneiden peruutusten ja järjestelyjen vuoksi tapahtuma jouduttiin nyt siirtämään kuun puoliväliin. Päällekkäisyys joka vuosi järjestettävän Kangasniemen kilpailun kanssa huomattiin Hoikkalan mukaan liian myöhään.

– Esitteet ja kaikki oli jo painettu, kun huomattiin, että perhana, nämä kilpailuthan ovat nyt yhtä aikaa.

Merikanto-kilpailun järjestäjät ottivat tilanteen huomattuaan yhteyttä Kangasniemen kilpailun järjestäjiin, mutta mitään ei ollut enää tehtävissä.

– Sieltä soitettiin ja pahoiteltiin. Pitää pitää paremmin yhteyttä, ei se sen kummempi juttu ole. Toinen toisillemme pitäisi ilmoitella ennen kuin tehdään päätöksiä, Kangasniemen kunnan kulttuurisihteeri Irene Spännäri toteaa.

Tuomas Hoikkala painottaa, että tilanteesta otetaan opiksi.

– Vastaavaa ei enää tapahdu, sen lupaan.

Ensi vuonna uusi päällekkäisyys?

Onneton sattuma ei ole ainutkertainen. Kangasniemen kilpailu on aiemmin osunut päällekkäin Savonlinnan Oopperajuhlien yhteydessä joka toinen vuosi järjestettävän kansallisen Timo Mustakallio -kilpailun kanssa.

– Kauan sitten kävi niin, että kilpailija oli valittu esikarsinnan perusteella molempiin kilpailuihin, niin hän sitten päätyi perumaan osallistumisensa meillä, Spännäri kertoo.

Tässä kohtaa on paikallaan kysyä, milloin Kangasniemen laulukilpailut järjestetään ensi vuonna. Päivämääriä ei Spännärin mukaan ole lyöty lukkoon, mutta suunnitelmia on tehty sen mukaan, että kilpailu järjestettäisiin samana viikonloppuna heinäkuun puolivälissä kuin tänäkin vuonna.

Onneton päällekkäisyys lienee luvassa siis myös silloinkin, sillä Savonlinnan Oopperajuhlien Timo Mustakallio -laulukilpailu järjestetään sunnuntaina 16. heinäkuuta 2023. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että laulajat ovat taas valinnan edessä: molempiin on hankalaa ellei mahdotonta osallistua.

– No voi ei, kiitos kun kerroit tästä. Pitää miettiä, jos asiasta voisi neuvotella Savonlinnan kanssa, Spännäri sanoo.

Kangasniemen laulukilpailun voittajakolmikko ja Mikko Franck seisovat nurmella
Kangasniemen laulukilpailun ja 6 000 euroa voitti sopraano Jenni Hietala (toinen vasemmalta), toisen palkinnon (3 500 e) voitti Minna Grönthal (vas.), kolmas palkinto (2 000 e) meni Johanna Takalolle. Kapellimestari, Kangasniemen Musiikkiviikkojen taiteellinen johtaja Mikko Franck työskentelee myös kilpailun tuomariston puheenjohtajana. Kuva: Kristiina Procope-Hietanen / Kangasniemen laulukilpailu

Kangasniemen Musiikkipäivien yhteydessä järjestettävä laulukilpailu uudistui tänä vuonna loppukilpailun osalta, kun laulajat esiintyivät ensimmäistä kertaa orkesterin säestyksellä. Kuopion kaupunginorkesteria johti tuomariston puheenjohtaja, Kangasniemen Musiikkipäivien taiteellinen johtaja, kapellimestari Mikko Franck. Aikataulujen sovittaminen muuttui siis entistä haastavammaksi.

– Ajankohtaa pitää vielä tietysti katsoa, mutta tiedän, että Mikko on myös ensi kesänä kiireinen, Spännäri sanoo.

Suosittelemme