Hyppää sisältöön

Silja Kososelle, 19, historiallisen kova suoritus MM-moukarissa – "Onhan tämä ihan uskomatonta"

Silja Kosonen ylsi pistesijalle naisten moukarin MM-finaalissa. Krista Tervon kilpailu päättyi kolmen kierroksen jälkeen pettymykseen.

Silja Kosonen yltää seitsemänneksi moukarin finaalissa
Silja Kosonen yltää seitsemänneksi moukarin finaalissa

Silja Kosonen, 19, oli naisten moukarin MM-finaalissa parhaana suomalaisena seitsemäs Oregonissa sunnuntaina. Kososen paras heitto oli 70,81 metriä.

Kovatasoisessa loppukilpailussa kultaa nappasi tämän kauden tilastoykkönen, Yhdysvaltain Brooke Andersen tuloksella 78,96. Hopeaa saavutti Kanadan Camryn Rogers tuloksella 75,52 ja pronssia Yhdysvaltain Janee' Kassanavoid tuloksella 74,86.

Kososen tulos ja pistesija on suomalaisille naisten moukarissa historiallinen. Aiemmin Sini Pöyry on yltänyt maailmanlaajuisissa kisoissa parhaimmillaan sijalle 12 Sydneyn olympialaisissa vuonna 2000.

Suomalaisnainen on yltänyt edellisen kerran MM-tasolla pistesijalle kotikisoissa Helsingissä vuonna 2005. Tuolloin Paula Tarvainen oli kuudes keihäänheitossa.

Olympiatasolla pistesijalle on yltänyt edellisen kerran Wilma Murto viime vuonna Tokiossa, kun hän sijoittui viidenneksi. Murto kilpailee seipään MM-finaalissa maanantaina kello 3.10 Suomen aikaa.

Kosonen myöntää pistesijan tuntuvan hyvältä, vaikkakin tunnelmat ovat myös kaksijakoiset.

– Tuntuu, että olisin voinut heittää pidemmälle. Viides heitto oli todella hyvä, mutta meni verkkoon. Tämä pistesija on upea juttu. En oikein tiedä, mitä odotin, mutta onhan tämä pirun hyvin, Kosonen kommentoi Yle Urheilulle.

Kosonen on vasta 19-vuotiaana kohtalaisen kokenut arvokisaurheilija. Raisiolainen osallistui viime vuonna Tokion olympialaisiin, minkä lisäksi hän saavutti nuorten MM- ja EM-kultaa.

Kosonen heitti vuonna 2021 myös Suomen ennätyksen 73,43, vaikkakin Krista Tervo heitti tänä vuonna uudeksi SE:ksi 74,40.

– Onhan tässä aika kauas tultu. En olisi ehkä vielä muutamakaan vuosi sitten uskonut, mitä kaikkea voi saavuttaa tämän ikäisenä. Onhan tämä ihan uskomatonta, Kosonen kuvaili.

Tervon katseet EM-mitalissa

Krista Tervo karsiutui viimeisiltä kierroksilta ja oli lopulta kymmenes. Tervon ensimmäinen ja viimeinen heitto jäivät häkin verkkoihin. Toinen heitto kantoi 69,04 metriin, mikä ei riittänyt kolmelle viimeiselle kierrokselle.

Tervo kiskaisi karsinnassa kolmanneksi parhaimman tuloksen 73,83 metrin heitollaan. Finaali tuotti kuitenkin haasteita, sillä lajivalmentaja Kalle Lehmusvuoren mukaan myös kaksi harjoitusheittoa jäivät häkkiin.

– Tänään en vaan saanut teknistä tekemistä sellaiseksi kuin halusin. Heitot tuntuivat hyviltä. Olisi voinut lähteä pitkälle, mutta tänään ei ollut minun päivä. Ei se aina ole, Tervo tuumasi.

Tervo kertoi olevansa "ihan tyytyväinen" kilpailuunsa.

– Tämä oli minulle ensimmäinen MM-finaali ja ehkä se tuotti tietynlaiset fiilikset. Olen sillä tavalla tyytyväinen. Onneksi tulee kohta uusi mahdollisuus päästä tykittämään, Tervo viittasi EM-kisoihin.

– Uskon olevani valmiimpi. Tässä kohtaa sanon, että sinne lähdetään mitalijahtiin.

Cheptegei uusi mestaruutensa

Maailmanennätysmies Joshua Cheptegei nousi jälleen maailmanmestariksi miesten 10 000 metrillä. Dohan MM-voittaja taipui Tokiossa olympiahopealle, mutta tällä kertaa hän kukisti kilpailijansa voittoajalla 27.27,43.

Ugandalainen johti kilpailua useasti ja piti haastajansa takanaan viimeisellä, vauhdikkaalla päätöskierroksella sekä loppusuoralla.

Hopeaa saavutti Kenian Stanley Mburu, jolle mitali oli aikuisten arvokisoissa ensimmäinen. Pronssille juoksi Ugandan Jacob Kiplimo.

Tamirat Tola uurasti MM-kisaennätyksen

Etiopian Tamirat Tola otti miesten MM-maratonilla ohjat käsiinsä 33 kilometrin jälkeen ja tyylitteli lopulta maailmanmestariksi uudella MM-kisojen kisaennätyksellä 2.05.36.

Etiopian Tamirat Tola oli miesten maratonilla kovin nimi. Kultamitalin lisäksi Tola kirjasi MM-kisojen uudeksi maratonin ennätykseksi 2.05.36. Lontoon vuoden 2017 MM-kisojen hopeamitalisti voitti mestaruuden reilun minuutin erolla.

MM-hopealle juoksi maanmies Mosinet Geremew ja pronssille Belgian Bashir Abdi.

Wayde van Niekerk alkuerien toiseksi nopein

Miesten 400 metrin alkuerissä nopeinta vauhtia piti 23-vuotias botswanalainen Bayapo Ndori, joka paransi ennätystään yhdellä sadasosalla ja kellotti ajan 44,87.

Kovista nimistä myös maailmantilaston ykkönen Michael Norman (45,37), maailmanennätysmies Wayde van Niekerk (45,18) ja vuoden 2012 olympiavoittaja Kirani James (45,29) selviytyivät jatkoon ilman suurempia yllätyksiä.

Naisten 400 metrin alkuerissä nopeiten juoksi Tokion olympianelonen, Jamaikan Stephenie Ann McPherson ajalla 50,15. Olympiahopeaa saavuttanut Marileidy Paulino voitti oman eränsä ajalla 50,76.

Kaksinkertainen olympiavoittaja Shaunae Miller-Uibo oli eränsä ykkönen ajalla 51,10. Bahamalainen on saavuttanut matkalla kahdesti MM-hopeaa, mutta Oregonissa hän jahtaa ensimmäistä mestaruuttaan.

Thiam kärkipaikalla seitsenottelussa

Naisten seitsenottelun kärkipaikalla avauspäivän kolmen lajin jälkeen on kaksinkertainen olympiavoittaja, Belgian Nafissatou Thiam 3127 pisteellä. Hollannin Anouk Vetter on toisena (3003) ja Puolan Adrianna Sulek (2979) kolmantena.

Thiam oli 100 metrin aidoissa viides ennätyksellään 13,21. Hän voitti korkeuden tuloksella 189 ja oli kuulassa toinen 15,03 metrin työnnöllä.

Lue myös:

Kristiina Mäkelä paljasti ennätyspäivänsä hurjat käänteet, Senni Salminen hävisi taas senttipelin – pettynyt Ella Junnila liikuttui kyyneliin

Kommentti: Yleisö hurmasi yleisurheilun MM-avauksessa, mutta järjestäjät sortuivat kalevankisamaiseen mokaan, joka on korjattava välittömästi

Suomen MM-finaalikolmikko on pistämässä tilastoja uusiksi – asiantuntija kiinnitti huomion suomalaisten olemukseen: "Paha vastustaja"

USA:n sprinttitähdeltä hirmuaika, Wilma Murron kilpakumppanin seiväs katkesi vaarallisesti – katso MM-kisayön puhuttavimmat tapahtumat

Suosittelemme sinulle