Hyppää sisältöön

Neljänsiä koronarokotteita aletaan jakaa yhä useammille Etelä-Savossa – ensimmäisenä vuorossa kaikki 70-vuotta täyttäneet

THL suosittaa neljännen rokoteannoksen antamista yhä useammille aiempaa nopeammin.

Koronarokotteita valmiina astioissa.
Koronarokotteiden antaminen jatkuu nyt neljännen kierroksen laajentamisella. Kuvituskuva. Kuva: Hanna Juopperi / Yle
Milka Krogerus

Etelä-Savossakin ollaan valmiita laajentamaan rokotuskäytöntöjä jo tässä kuussa

THL:n maanantaina julkaiseman suosituksen mukaan kunnat voivat heinäkuusta alkaen tarjota neljänsiä rokoteannoksia ensin kaikille 70-79-vuotiaille ja sitten riskiryhmiin kuuluville alle seitsemänkymppisille täysikäisille. Tämän jälkeen vuorossa olisivat kaikki 60-69-vuotiaat.

Sosterissa ollaan valmiita laajentamaan rokotuskäytäntöä THLn suositusten mukaan. Sosterista kerrottiin perjantaina, että neljänsiä rokotteita annetaan koko ajan ja laajemmin rokottaminen voidaan aloittaa heti, kun THL antaa suosituksensa.

– Sosterissa on jo tällä hetkellä riittävästi rokotteita neljänsien rokoteannosten antamiseen, kertoo infektiolääkäri Eija Ruotsalainen.

Etelä-Savon sairaanhoitopiiri Essotessa rokotusten antamista laajennetaan vaiheittain tästä viikosta alkaen.

– Haasteenamme on rokotushenkilökunnan puute etenkin nyt lomakaudella. Siksi pyydämme kaikkia neljännelle rokotukselle saapuvia varaamaan ajan, sillä kapasiteettimme ei riitä tällä hetkellä äkillisiin kysyntähuippuihin, pandemiapäällikkö Hans Gärdström sanoo.

Gärdström suosittelee neljänsiä rokotuksia mainituille kohderyhmille ja kaikille, joilla ei ole vielä koko rokotussarjaa.

– Uudet virusvariantit BA.4 ja BA.5 tarttuvat erityisen herkästi ja voivat aiheuttaa myös taudin vakavaa muotoa. Sitä vastaan tehosterokotteet antavat hyvin suojaa, Gärdström muistuttaa.

Suosittelemme sinulle