Hyppää sisältöön

Kokeile Ylen lainalaskurilla, miten korkojen nousu iskee asuntolainaasi – pankit: Vuoden korko kaksinkertaistuu vuodessa

Uusien asuntolainojen kysyntä on jo vähentynyt, kun korot ovat lähteneet selvään nousuun oltuaan yli kuusi vuotta miinus-merkkisiä. Korkojen nousuun on luvassa jatkoa.

Ylen korkolaskuri mobiililaitteessa.
Antti Parviala,
Kasper Viita
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Asuntovelallisia vuosia hellinyt negatiivisten korkojen aika on päättynyt kuin seinään.

Yli kuusi vuotta kestänyt rahoitusmarkkinoiden poikkeusjakso ehti totuttaa monet siihen, että lainasta ei makseta korkoa, vaan ainoastaan pankin marginaalia.

Suurimmissa pankeissa on nähty, että paluu kohti plus-merkkisiä korkoja on vaatinut monelta asuntovelalliselta ja lainanhakijalta aivan uutta ajattelua.

Asuntolainojen yleisin viitekorko, 12 kuukauden euribor, painui miinukselle helmikuun alussa vuonna 2016. Tänä vuonna korkojen nousu on ollut nopeaa. Vuoden euribor on ollut plus-merkkinen huhtikuun lopusta lähtien. Kolmen kuukauden euribor nousi plussalle heinäkuussa.

– Moni joutuu miettimään uudestaan, että jos vuosi sitten harkitsi asunnon ostoa ja silloin teki päässään laskelmia poikkeuksellisen matalalla korkotasolla, niin nyt täytyy päivittää laskelmaa, sanoo Nordean asuntolainoista vastaava johtaja Jussi Pajala.

OP:ssakin on saatu nähdä yllättyneitä asiakkaita.

– Kyllä se voi olla monille yllätys, että lainan kuukausierä onkin suurempi kuin on totuttu ja että pohjakorko on muuta kuin nolla, kuvailee asuntorahoituksesta vastaava johtaja Satu Nurmi.

Nopea korkojen nousu on jo vähentänyt asuntolainojen kysyntää viime vuoteen verrattuna.

– Uusien asuntolainojen hakemusmäärä on tullut selvästi alaspäin viime vuodesta, joka oli poikkeuksellisen kova, sanoo OP:n Nurmi.

Hänen mukaansa lainahakemusten määrä on kuitenkin vain "normalisoitunut", kun vuosi sitten tehtiin kaikkien aikojen ennätyksiä. Myös Nordean mukaan lainojen kysyntä on nyt samalla tasolla kuin juuri ennen koronaa.

Korko vielä kaksinkertaistuu vuodessa

Vuoden euribor nousi vauhdikkaasti alkukesään saakka. Sen jälkeen nousu taittui ja on viime päivinä liikkunut runsaan yhden prosentin tuntumissa. Pankkien ennusteiden mukaan nousu tulee jatkumaan.

Euroopan keskuspankki kertoi eilen torstaina talletuskorkonsa nostamisesta ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen. Korko nousee odotuksia enemmän, 0,5 prosenttiyksikköä.

Markkinoilla on osattu odottaa EKP:lta korkojen nostamista, mutta nyt nähty odotuksia suurempi nosto ei ainakaan vähennä odotuksia euribor-korkojen noususta edelleen. Ratkaisevaa on millaisella linjalla EKP jatkaa.

Keskuspankin talletuskorko on liikepankkien keskuspankille maksama korko. Sen nostaminen heijastuu markkinakorkoina myös asunto- ja muihin lainakorkoihin.

Jo aiemmin Nordea ennusti, että 12 kuukauden euribor on vuoden lopussa puolentoista ja kahden prosentin välillä. OP:n arvion mukaan se on vuoden kuluttua noin kaksi prosenttia.

Lainalaskelmissa pitää huomioida, että tämän viitekoron lisäksi maksettavaksi tulee pankin oma korkomarginaali, joka vaihtelee asiakkaan mukaan.

Suomen Pankin mukaan uusien asuntolainojen korko on nyt 1,13 prosenttia.

Tällä Ylen laskurilla voit kokeilla itse, miten korkojen nousu vaikuttaa oman lainasi maksuihin.

Asuntolainojen kallistumisen lisäksi muutkin asumisen kulut, kuten sähkö ja lämmitys, ovat nousussa.

Nyt myönnettävät asuntolainat ovat suuruudeltaan noin 150 000 - 160 000 euroa. Laina-ajat ovat jatkaneet pidentymistään ja OP:n mukaan laina-ajat ovat nyt muutaman kuukauden pidempiä viime vuoteen verrattuna. Keskimäärin uusi laina otetaan noin 19 vuodeksi.

Aiheesta voi keskustella lauantaihin kello 23 saakka.

Suosittelemme