Hyppää sisältöön

Osassa Etelä-Pohjanmaata uusi ikäryhmä voi saada neljännen koronarokotteen jo heinäkuussa

Lomakausi hankaloittaa paikoitellen rokotusten laajentamista uusiin ikäryhmiin Etelä-Pohjanmaalla.

THL uuden ohjeen mukan kunnat voivat laajentaa rokotuksia jo heinäkuussa alueellisen epidemiatilanteen mukaan. Kuva: Mirva Ekman / Yle
Tuomo Rintamaa

Peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä JIK järjestää koronarokotuksia Kurikassa ja Ilmajoella. Kuntayhtymän johtaja Regina Ollila sanoo, että vuosilomien takia uusien ryhmien rokottamisaikataulusta ei ole vielä tehty päätöksiä.

– Vuosilomat huomioiden pyrimme aloittamaan niin nopeasti kuin pystytään. Tässä on huomioitava, että nyt on annettu suositus ja lupa rokottaa, mutta se ei tarkoita että siinä silmänräpäyksessä kaikki on rokotettu. Loma-aikaan ihmisiä voi olla hankala saada liikkeelle, Ollila lisää.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos antoi tänään uusia suosituksia neljänteen koronarokoteannokseen liittyen. Kunnat voivat laajentaa rokotuksia portaittain jo heinäkuussa aluksi 70 vuotta täyttäneisiin alueellisen epidemiatilanteen mukaan.

Sen jälkeen rokotetta tarjotaan 18–69-vuotiaille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville. Näiden jälkeen tulevat 60 vuotta täyttäneet, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin.

Kauhavalla ja Evijärvellä kuntayhtymä Kaksineuvoisen alueella rokotuksen voi saada jo heinäkuussa.

– Meillä on hyvät valmiudet aloittaa rokotukset heinäkuussa. Samanlainen hoitajaresurssi meillä on tosin niin kuin kaikkialla muuallakin, eli sijaisia on vaikea saada, kertoo johtava ylilääkäri Heidi Ojala.

Rokotuksiin on jo Ojalan mukaan Kaksineuvoisessa käytetty ylimääräistä palkattua henkilökuntaa, kuten eläkeläisiä ja keikkatyöntekijöitä.

Seinäjoella rokotukset käynnistetään porrastetusti.

– Nettiajanvaraus avataan tällä viikolla ja ensimmäinen ryhmä rokotetaan 6.8. Lomien jälkeen sitten katsotaan mikä on rokotusinnokkuus ja ilmoitetaan lisäpäiviä muille ikäryhmille, johtava ylilääkäri Tiina Perä selventää.

Rokotuksia varten ei avata erikseen rokotuspistettä, vaan rokotukset tehdään terveydenhuollon omissa tiloissa. Perä kertoo lisäksi, että rokotukset järjestetään henkilökunnan normaalin työajan ulkopuolella massarokotuksina ja henkilökunnan lisätöinä.

Suosittelemme sinulle