Hyppää sisältöön

"Tämä mitali on feikki. Vai oikea?" MM-kisoissa jaettava "pikamitali" hämmensi tähtiurheilijan – Valentin Kononen latasi suorat sanat uudistuksesta

Kansainvälinen yleisurheiluliitto lanseerasi Oregonin MM-kisoihin uudistuksen, joka ei ole kaikkien mieleen.

Kolmiloikan mitalistit saivat nopeasti mitalit kaulaan
Atte Husu
Avaa Yle-sovelluksessa

EUGENE. Kun mitalit jaetaan välittömästi suoritusten jälkeisessä huumassa, urheilijalla on mahdollisuus kokea saavutuksensa kokonaisvaltaisemmin tuntiessaan painavan mitalin kaulassaan ja pystyessään esittelemään sitä ylpeänä kunniakierroksella ja haastatteluissa.

Näin kerrotaan vapaasti suomennettuna Oregonin MM-kisojen järjestelytoimikunnan tiedotteessa, jonka Kansainvälinen yleisurheiluliitto on julkaissut verkkosivuillaan 5. heinäkuuta – siis kymmenen päivää ennen MM-kisojen alkua.

Kyseinen tiedote koskee kuitenkin ensisijaisesti MM-kisoissa jaettavien mitalien julkistusta, ei jakotapaa. Tiedotteessa kerrotaan, että mitalit jaetaan välittömästi kilpailun päättymisen jälkeen ja ne kerätään takaisin urheilijoiden käveltyä haastattelualueen läpi. Tästä prosessista järjestäjät käyttävät termiä instant medals eli pikamitalit.

Nämä mitalit ovat kuitenkin aitoja, jotka luovutetaan urheilijoille takaisin virallisessa, perinteisin menoin järjestettävässä palkintojenjakotilaisuudessa.

Alla olevalta videolta näkee, kuinka nopeasti mitalit jaettiin urheilijoiden kaulaan esimerkiksi miesten 10 000 metrin juoksun jälkeen.

Mitalit pujotettiin 10 000 metrin juoksijoiden kaulaan

Yhdysvaltaiset ottivat kolmoisvoiton miesten kuulantyönnössä Ryan Crouserin johdolla. Joe Kovacs ja Josh Awotunde säestivät kotiyleisön juhlia himmeämmillä mitaleillaan. Kolmikolle pikamitalit olivat mieleen.

– Kunniakierrokselle se on ihan hyvä juttu, koska silloin mitali on yhteiskuvissa kannattajien kanssa. Minulla ei ole mitään tätä uudistusta vastaan. Minusta se ei vie mitään pois itse normaalilta mitaliseremonialta, joka on kieltämättä myöhään, Yle Urheilun stadionin käytävältä tavoittama Kovacs sanoo.

Joe Kovacs, Ryan Crouser ja Josh Awotunde poseeraavat mitalit kaulassa.
Joe Kovacs, Ryan Crouser ja Josh Awotunde poseerasivat mitalit kaulassa. Kuva: Getty Images

Aiemmista kisoista poiketen palkintojenjaot järjestetään stadionilla ennen ja jälkeen kisatapahtumien. Jälkimmäisessä katsojia on ollut ajoittain vain muutamia satoja, vaikka lehtereillä kisoja on seurannut käytännössä jatkuvasti 10 000–20 000 katsojaa. Kuulamörssärien kolmoisvoitto ei saanut yleisömassoja jäämään katsomoon.

– Sosiaalisen median merkitys on nykyisin iso, joten uskon, että tämä ilmiö säilyy myös seuraavissa arvokisoissa, Kovacs sanoo ja viittaa Budapestissa ensi vuonna järjestettäviin MM-kisoihin.

Oregonin MM-kisojen mitalit.
Yleisurheilun MM-kisojen mitalit. Kuva: Getty Images

Legendat eivät innostu

Stadionin toisella puolella vastaan tulee yksi kaikkien aikojen kolmiloikkaajista, ruotsalainen Christian Olsson. Hän tietää, millaista on pokata kultaista kaulaan. Yleisurheilua hengittävät muistavat Olssonin voittokoneena, jollainen hän todellakin oli: vuosina 2002–2006 hän voitti seitsemän kultaa eli jokaisen arvokilpailun, johon osallistui.

– Mielestäni on hyvä kokeilla uusia asioita, mutta minusta tämä uudistus on tarpeeton, koska mitaliseremonia tulee joka tapauksessa hyvin nopeasti. Toivottavasti tästä luovutaan, koska pikamitali ei ole edes oikea mitali, Olsson sanoo.

Olssonia on muistutettava, että pikamitali on aito kappale, joka viedään kunniakierroksen ja haastatteluiden jälkeen kaiverrettavaksi ennen lopullista luovutusta mitaliseremoniassa.

– Ai näinkö se on? Sitten tämä on vielä oudompaa. Aikamoista pompottelua. Jos olisin tottunut tällaiseen omalla urallani, niin en varmaan olisi näin jyrkkä. Onneksi kukaan ei saanut päähänsä tällaista 20 vuotta sitten, Olsson sanoo ja nauraa.

Valentin Kononen jublar.
Valentin Kononen voitti 50 kilometrin kävelyn maailmanmestaruuden vuonna 1995 Göteborgissa. Kuva: imago sportfotodienst/ All Over Press

Käydäänpä kysymässä ajatuksia stadionin ulkopuolelta urheilijakylästä. Viereisestä akkreditointikeskuksesta saapuu tuttu hahmo: 50 kilometrin kävelyn vuoden 1995 maailmanmestari Valentin Kononen.

Valmentajana nykyisin toimiva Kononen on juuri saapunut MM-kisakaupunkiin, jossa 35 kilometrin kävely debytoi arvokisamatkana perjantaina. Tuolloin naiset taittavat matkan, miesten vuoro on sunnuntaina.

Pitkä matka on vaatinut veronsa. Kononen tyytyy tervehtimään ja askeltaa ohi etsimään majapaikkaansa. Majoituspaikkana ja ruokalana toimivasta päärakennuksesta saapuu pikajuoksun lajivalmentaja Petteri Jouste.

– Mielestäni tämä uudistus on infottu huonosti. Se aiheuttaa eniten hämmennystä, Jouste sanoo ja tervehtii kulman takaa yllättämään päässeen ja matkatavoroidensa kanssa ohitusta yrittävän Konosen.

Pakko on hypätä hetkeksi vauhtiin mukaan ja kävellä vierellä, jotta perinnelajin edustajasta saadaan niin ikään näkemys irti.

– Ihan perseestä. Ei kai tähän tarvise enempää sanoa, Kononen sanoo.

"Tämä on feikki – vai onko"?

Maanantain iltakilpailut ovat päättyneet. Stadionin uumenissa haastattelualueella on enää kymmenkunta toimittajaa. Naisten kolmiloikan mitalistit ovat saaneet mitalinsa, luovuttaneet sen kaiverrettavaksi ja saaneet sen lopulta takaisin mitaliseremoniassa.

Maailman ylivoimainen ykköshyppääjä, venezuelalainen Yulimar Rojas hehkuu onnea. Allekirjoittaneelta espanja ei kuitenkaan taivu, joten tentattavaksi pääsee hopeaa saavuttanut Jamaikan Shanieka Ricketts.

Shanieka Ricketts ja Yulimar Rojas juhlivat kisan jälkeen mitali kaulassa.
Shanieka Ricketts ja Yulimar Rojas juhlivat mitalit kaulassa heti kisan jälkeen. Sitten he joutuivat antamaan mitalit pois. Kuva: EPA-EFE/All Over Press
Shanieka Ricketts palkintokorokkeella.
Myöhemmin Ricketts sai saman mitalin takaisin palkintojenjaossa. Kuva: Amanda Loman/Shutterstock/All Over Press

MM-hopea on hänelle toinen peräkkäinen. Ricketts ei tunnustaudu uudistuksen faniksi.

– Tämä mitali on feikki, Ricketts esittelee mitalia, johon on kuitenkin kaiverrettu hänen nimensä.

– Vai onko tämä oikea? Ricketts kysyy.

Saitko sen mitaliseremoniassa?

– Kyllä. Annoin ensiksi saamani mitalin pois ja sain sen takaisin palkintokorokkeella, mutta tämähän on sama kuin se, jonka sain aluksi.

Myös alkuperäinen on aito. Siinä ei vain ollut silloin nimeäsi.

Ricketts naurahtaa.

– Tämä on aika hämmentävää.

– Onneksi mitaliseremoniat ovat ainakin ohi. Seuraavana päivänä en haluaisi enää jatkaa tätä, Ricketts sanoo huvittuneena.

Yleisurheilun MM-kisat nähdään Ylen kanavilla. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

Lue myös:

Mitä ihmettä tv-kuvaaja teki keskellä juoksurataa? Katso hämmentävä vaaratilanne kesken MM-finaalin

Kristiina Mäkelä karsiutui jatkokierroksilta dramaattisesti, ruoski itseään rajusti haastattelussa: "Tuollaista räpeltämistä"

"Sekoillut kiinalainen" toi Alisa Vainiolle lisäjännitystä, mutta suomalainen oli silti MM-maratonin neljänneksi paras eurooppalainen

Suomelle MM-mitali kolmiloikasta? Lajilegenda Heli Koivula kertoo, miksi Kristiina Mäkelältä voi odottaa ennätystulosta

Suosittelemme