Hyppää sisältöön

Pomppupiikkareista saarnannut norjalaistähti teki täyskäännöksen – tästä on kyse Karsten Warholmin superkengissä, joiden kärjessä on kynsi

Vielä viime vuonna aituritähti Karsten Warholm kritisoi kenkäkikkailua. Nyt hänellä on omat erikoiskenkänsä, joilla hän yrittää päihittää muut MM-kisoissa.

Karsten Warholm oli ylivoimainen omassa erässään.
Karsten Warholm on palannut pienen loukkaantumisen jälkeen huippuvireeseen. Kuva: Getty Images
Joel Sippola

Yleisurheilun MM-kisat nähdään Ylen kanavilla. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

Tokion olympialaisissa puheenaiheeksi nousivat kenkävalmistaja Niken niin sanotut pomppupiikkarit. Kenkien pohjissa oleva hiilikuitulevy sekä vaahtomuovivälipohja antavat joustamisefektin, mikä vapauttaa ylimääräistä energiaa.

Puman piikkareita käyttävä Norjan Karsten Warholm kritisoi uudella teknologialla varustettuja kenkiä viime vuonna.

– Tietysti teknologia tulee aina olemaan osa tätä lajia, mutta haluaisin pitää sen sillä tasolla, että tulokset ovat vertailukelpoisia. Se on mielestäni tärkeää, hän sanoi olympialaisissa.

– Kun joku tekee tällä hetkellä upean suorituksen, kaikki puhuvat, että kyse on kengistä. Se on nyt ongelma.

Warholm itse aitoi olympiafinaalissa hurjan ME-ajan 45,94. Vaikka norjalaisenkin kengissä oli hiilikuitulevy, ne erosivat Niken piikkareista.

Nyt Oregonin MM-kisoissa Warholmin uudet kengät ovat kiinnittäneet huomiota. Niiden päässä on eräänlainen kynsi.

Karsten Warholmin piikkarit lähikuvassa lähtötelineessä. Keltaisten piikkarien kärjessä on musta kynsi.
Karsten Warholmin uusien kenkien kärjessä on musta kynsi. Kuva: Getty Images

Warholmin piikkarit ovat saaneet kilpakumppanit hämmentyneiksi.

– Ovatko ne uudet kengät? Onko vain Karstenilla tuollaiset? Turkin Yasmani Copello ihmetteli Expressenille.

– Toivottavasti hän ei ole niiden takia parempi. Minulla ei ole sellaisia, Warholmin pahimpiin kilpakumppaneihin lukeutuva Brasilian Alison dos Santos hämmästeli.

Norjalaistähden valmentaja Leif Olav Alnes on kehittänyt uudet piikkarit. Ne hyväksyttiin vain päiviä ennen MM-kisoja. Valmentajan mukaan kengät tulevat mullistamaan kenkämarkkinat.

Alnesin kehittämissä piikkareissa on kyse siitä, että kengän kärjessä oleva kynsi pidentää kontaktiaikaa radan pintaan. Sen myötä liikkeestä syntyvää energiaa pystytään hyödyntämään paremmin.

– Se on erityinen ja aggressiivinen kenkä. Joustavan vaahtomuovikerroksen lisäksi siinä on erittäin jäykkä hiilikuitulevy, Warholm kuvaili Norjan TV2:lle (siirryt toiseen palveluun).

Yksi kengän erikoisista ominaisuuksista on metallinen kilkatusääni, joka syntyy siitä, kun kynsi iskeytyy radan pintaan.

Kantapäähän on isketty kirjaimet "BS". Se tunnetaan lyhenteenä englannin kielen sanalle bullshit eli hevonpaska. Warholm on aiemmin käyttänyt tuota ilmaisua kenkäkikkailusta.

– On vain seurattava kehitystä, kun se on mennyt siihen suuntaan. Samoin kuin luistelussa ja muissa lajeissa, joissa peli on muuttunut täysin, norjalainen perusteli muuttunutta mielipidettään.

400 metrin aitojen kaksinkertainen maailmanmestari Karsten Warholm ilmoittautui kultataisteluun mukaan. Norjalainen tuli välierässään lopun lönkötellen maaliin ajassa 48,00.

Maailmanmestaruus kolmen kauppa

Vuosina 2017 ja 2019 aidatun ratakierroksen maailmanmestaruuden voittaneen Warholmin MM-virettä pidettiin isona kysymysmerkkinä.

Kesäkuussa Marokossa pidetyssä Timanttiliigan kisassa Warholmin takareiteen tuli kramppi pian startin jälkeen ja hän joutui jättämään kisan kesken.

Warholm ehti kuin ehtikin kuntoutua MM-kisoihin. Alkueräjuoksu oli norjalaiselle kauden ensimmäinen kisa, jonka hän on päässyt maaliin.

Warholm oli totutun hyvä. Hän hyökkäsi aitaviidakkoon tyypillisen aggressiiviseen tyyliinsä ja tuli lopun selvästi säästellen aikaan 49,34.

Välierässä meno oli vieläkin vakuuttavampaa, kun Warholm tuli maaliin säästöliekillä ajassa 48,00. Hän oli koko välierien toiseksi nopein dos Santosin jälkeen, joka kellotti ajan 47,85.

Dos Santos on juossut tänä kesänä maailmantilaston kärkiajan 46,80. Yhdysvaltain Rai Benjamin on jäänyt brasilialaisesta 24 sadasosan päähän. Warholm vaikuttaa olevan ainakin vähän alle 47 sekunnin kunnossa.

MM-kulta ja mitalit tullaan todennäköisesti ratkaisemaan tämän kolmikon kesken. Sen ulkopuolelta tuleva mitalisti olisi iso yllätys.

Warholm luottaa omiin mahdollisuuksiinsa.

– Yritän puolustaa aluettani, Warholm totesi New York Timesille.

400 metrin aitojen loppukilpailu juostaan keskiviikkoaamuna klo 05.50 Suomen aikaa. Kisa nähdään suorana TV2:ssa ja Areenassa.

Lue myös:

Yulimar Rojas ei saa kilpailla MM-pituushypyssä – rikkoi tulosrajan vääränlaisilla kengillä

Puritaanien mielestä kenkien kehitys tekee yleisurheilun ennätystehtailusta välinedopingia – näin pomppupiikkarit auttavat juoksijoita

Tässäkö syy olympialaisten hurjiin maailmanennätyksiin? Tokion olympiastadionin nopea "trampoliinirata" keräsi ylistystä tuoreelta ME-naiselta

Suosittelemme sinulle