Hyppää sisältöön

Kansanedustaja Jukka Mäkysen Pride-kolumni Ilkka-Pohjalaisessa nosti raivon sosiaalisessa mediassa – JSN:ään tehty kantelu

Kolumnissa väitetään koulujen opetusta "sukupuolihömpäksi" ja viitataan Pride-tapahtumiin sanomalla, että "ihmismielen voi turruttaa hyväksymään kaikki kyseenalainen normaaliksi". Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajan mukaan Mäkysen kolumnin sisältö mahtuu sananvapauden raameihin.

Ilkka-Pohjalainen lehti pöydällä.
Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakuntalehti Ilkka-Pohjalainen julkaisi toistamiseen kansanedustaja Jukka Mäkysen kolumnin, jossa tämä kritisoi kovin sanoin Pride-tapahtumaa. Arkistokuva. Kuva: Pasi Takkunen / Yle
Sebastian Björklund

Perussuomalaisten kansanedustajan Jukka Mäkysen Prideä käsittelevästä kolumni on aiheuttanut kuohuntaa sosiaalisessa mediassa.

Kolumnissa "Pride-karkelot Vaasassa" Mäkynen viittaa Pride-tapahtumiin ja sanoo, että "ilmeisesti ihmismielen voi turruttaa hyväksymään kaikki kyseenalainen normaaliksi" ja ilmaisee pitävänsä koulukirjoissa ja varhaiskasvatuksessa esitettyä tietoa sukupuolesta "sukupuolihömppänä".

Hän kritisoi myös valmisteltavaa translakia ja arvelee, että sukupuolta vaihtamalla henkilö voi yrittää esimerkiksi välttää asepalveluksen tai keplotella itsensä naisvankilaan.

Kolumni julkaistiin Ilkka-Pohjalaisessa 11. heinäkuuta.

Kritiikkiä on esittänyt muun muassa sosiaalisen median vaikuttaja Heidi Suotsalo, joka on osoittanut Instagram-palvelussa avoimen kirjeen (siirryt toiseen palveluun) Ilkka-konsernille, Keskisuomalaisille ja muille vaikuttaville mediataloille.

– Kirjoitus on loukkaava ja täynnä valheellisia väittämiä, mutta ilmeisesti faktoja ei tarvitse tarkastaa, kun kyse on kolumnista, Suotsalo kirjoittaa.

Suotsalo peräänkuuluttaa mediatalojen vastuuta määrittää rajat loukkaavalle puheelle.

Kantelu Julkisen sanan neuvostolle

Kolumnista on jätetty kantelu Julkisen sanan neuvostolle.

Mäkynen kirjoitti kolumnin samasta aiheesta Ilkka-Pohjalaiseen myös kesällä 2021. Silloin kolumni poiki rikosilmoituksen.

Rikosilmoitusta koskeva tutkinta kuitenkin lakkautettiin, kertoi Ilkka-Pohjalainen syyskuussa 2021 (siirryt toiseen palveluun). Lehden haltuunsa saamassa tutkinnan lopetuspäätöksessä poliisi toteaa, että kirjoitus kuuluu sananvapauden piiriin eikä täytä rikosnimikkeen kiihottaminen kansanryhmää vastaan tunnusmerkkejä.

Päätoimittaja Markku Mantilan mukaan Mäkysen kolumnit herättävät aina tunteita, mutta tämäkin mahtuu sananvapauden raameihin.

– Perusteita on kolme. Ensimmäinen on se, että hän on saanut mandaatin kansanedustajaksi Vaasan vaaipiiristä eli iso joukko on arvioinut että hänen harkintakykynsä on riittävä.

Lisäksi Mantilan mukaan julkaisu on perusteltavissa sillä, että Mäkysen kommentit eivät kohtuuttomasti mene yli sen, mitä julkaisussa voidaan pitää siedettävänä tai yleisesti hyväksyttävänä.

– Kolmas peruste on se että me julkaisemme myös mielipiteitä jotka eriävät siitä mitä Ilkka-Pohjalainen ajattelee pääkirjoitussivullaan, Mantila sanoo.

Kuuntele päätoimittaja Markku Mantilan haastattelu täältä.

"Kanta mahtuu sananvapauden raameihin"

Kantelu Julkisen sanan neuvostoon tämänvuotisesta kolumnista ei Mantilan mukaan välttämättä ole huono asia.

– Se on mielestäni ihan reilua että niin tapahtuu. Avoimessa yhteiskunnassa niinkin saa toimia jos katsoo että hänen oikeuksia on loukattu, Mantila toteaa.

Hänen mukaansa toimituksessa ei keskusteltu kolumnin julkaisemisesta etukäteen.

– En kolumnissa nähnyt sellaista mitä Mäkynen ei olisi aikaisemminkin kirjoittanut. Katsoin että hänen kantansa mahtuu siihen sananvapauden raamiin, mitä me sovellamme meidän lukijoihin ja meille kirjoittaviin.

Lakeuden sateenkaari ry on julkaissut vastineen lehdessä otsikolla "Faktoja Pridestä Mäkyselle (siirryt toiseen palveluun)". Yhdistyksestä kuitenkin vahvistetaan, että he eivät ole tehneet kantelua Julkisen sanan neuvostolle.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun keskiviikkoon 20.7. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle