Hyppää sisältöön

Tv-tähden vävy Jonas Vingegaard työskenteli ennen ammattilaisuraansa kalatehtaalla – nyt tanskalainen on lähellä Ranskan ympäriajon voittoa

Ujo mäkimies on kasvanut joukkueensa kapteeniksi puolisonsa neuvoilla.

Jonas Vingegaard kuvassa.
Jonas Vingegaard on singahtanut parissa vuodessa maantiepyöräilyn huipulle. Kuva: Getty Images
Paavo Forsberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Ranskan ympäriajoa johtava tanskalainen Jonas Vingegaard, 25, paiski vielä 19-vuotiaana aamuvuoroja kalatehtaalla Hanstholmissa Pohjanmeren rannalla. Ura ammattilaisena ei ollut lähtenyt lentoon ensi yrittämällä.

– Häneltä puuttuivat järjestelmällisyys ja rutiini, ja hän nukkui myöhään, Vingegaardin ensimmäisen tallin ColoQuickin silloinen johtaja Christian Andersen muisteli.

Hän suositteli Vingegaardille työtä tehtaalta.

Turskan pakkaaminen karaisi nuorta tanskalaista, opetti ammattipyöräilyssä tarvittavaa kurinalaisuutta ja toi vastapainoa pyöräilylle.

– Pidin kalatehtaalla työskentelystä, vaikka minun täytyi herätä aamuviideltä. Oli oikeastaan melko rentouttavaa, kun ei tarvinnut ajatella mitään. Pakkasin vain turskaa ja merianturaa ja hoidin paperityöt, Vingegaard kertoi Gazzetta dello Sportille.

– Minun ei olisi ollut pakko tehdä työtä, mutta en vielä tiennyt, pääsenkö ammattilaiseksi. Kisasin Tanskassa pari kertaa viikossa, ja noin onnistuin pysyttelemään kiireisenä.

Kuin tehty mäkiajajaksi

Hillerslevin kylässä kasvanut Vingegaard harrasti lapsena innokkaasti muun muassa käsipalloa, uintia ja sulkapalloa. Jalkapallossa hän ei menestynyt pienen kokonsa vuoksi.

Vingegaardin kipinä pyöräilyyn syttyi 10-vuotiaana vuonna 2007, kun Claus Vingegaard vei poikansa katsomaan Tanskan ympäriajon etappia parin kilometrin päähän kotoa.

Vingegaard halusi kokeilla lajia ja loisti heti paikallisen seuran testiajossa. Hän pääsi ensimmäisessä kilpailussaan palkintokorokkeelle.

Tanskan tasaiset ja tuuliset tiet eivät kuitenkaan suosineet lahjakasta mutta hintelää Vingegaardia, jonka kasvupyrähdys alkoi vasta 17-vuotiaana.

– Ennen sitä paikallisen seuran jäsenet pelkäsivät, että tuuli puhaltaisi hänet pois, isä-Claus muisteli.

Laiha tanskalainen oli kuitenkin kuin tehty ylämäkietapeille. Vingegaard pääsi ensimmäisen kerran alppimaisemiin 16-vuotiaana, kun hän oli harjoittelumatkalla Italiassa isänsä kanssa.

– Sen jälkeen tajusin, etten ollut lainkaan hassumpi, Vingegaard sanoi.

Jonas Vingegaard kuvassa.
Vingegaard on kuin kotonaan raskaissa vuoristonousuissa. Kuva: Getty Images

Huipputalli Jumbo-Visma huomasi lupaavan mäkimiehen, kun tämä oli tehnyt harjoitusleirillä ennätysajan Coll de Ratesin nousussa Espanjassa. Kaudeksi 2019 Vingegaard siirtyi ammattilaiseksi hollantilaistalliin.

Seuraavalla kaudella Vingegaard toimi Primoz Roglicin apukuskina Espanjan ympäriajossa, jonka Jumbo-Visman slovenialaispolkija voitti.

Vuonna 2021 tanskalainen nousi valokeilaan, kun joukkueen kapteeni Roglic keskeytti Ranskan ympäriajon ja Vingegaard nostettiin hänen tilalleen ykkösajajaksi. Vingegaard kesti paineet ja sijoittui ensimmäisellä Tourillaan toiseksi, häviten vain ylivoimaiselle Tadej Pogacarille.

Puoliso opetti röyhkeyttä

Tanskalaisista vain Bjarne Riis on voittanut pyöräkisoista suurimman, 1996. Vuonna 2007 hän kuitenkin myönsi käyttäneensä dopingia. Saavutusta ei lopulta riistetty Riisiltä, koska rikkeestä oli kulunut yli kymmenen vuotta.

Vingegaardista tuli viime vuoden Tour-menestyksensä myötä hetkessä kansansuosikki ja julkkis. Vingegaard on luonteeltaan ujo, eikä hän nuorempana paljon puhellut tuntemattomille.

– Kun aloitin ammattilaisena, en odottanut, että olisin tässä tilanteessa näin nopeasti. En osannut ajatellakaan asiaa, tanskalainen sanoi ennen tämän vuoden ympäriajoa.

Vingegaardilla ja hänen puolisollaan Trine Hansenilla on kaksivuotias tytär Frida. Pari tapasi Vingegaardin ensimmäisessä tallissa ColoQuickissa, jonka markkinointipäällikkönä Hansen toimi.

Hansen on opettanut miehelleen, ettei kaikkia voi eikä pidä miellyttää.

– Jos haluaa olla joukkueen kapteeni, on oltava näkyvä ja osattava ottaa asemansa. Kukaan ei seuraa, jos ei ole valmis pitämään päätään. Ei pyöräilijänä, puolisona tai isänä, Hansen sanoi.

Jonas Vingegaard ja Trine Hansen kuvassa.
Vingegaard tervehtii puolisoaan Trine Hansenia ja tytärtään Fridaa ennen starttia. Kuva: Getty Images

Puoliso onkin tehnyt Vingegaardista itsevarmemman. Tanskalainen ilmoitti maaliskuussa Jumbo-Visman kokouksessa haluavansa joukkueen kapteeniksi Ranskaan. Talli suostui pyyntöön ja lähti kilpailuun kahden kapteenin (Vingegaard ja Roglic) taktiikalla.

Vingegaardin lähipiirissä on jo kokemusta julkisuudesta. Hänen anoppinsa Rosa Kildahl on tosi-tv-julkkis. Kildahl nousi julkisuuteen leipomisohjelmassa Great Danish Bake Off ja on esiintynyt myös Tanskan Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa.

Pogacar aikoo hyökätä vuorilla

Ranskan ympäriajon voitto ratkaistaan Vingegaardin, 25, ja Pogacarin, 23, välisessä otatuksessa. Tourin 21 etapista on jäljellä viisi.

Voittokamppailun kannalta ratkaiseva hetki saatettiin jo nähdä etapilla 11. Kaksi edellistä Touria voittanut UAE Emiratesin Pogacar näytti ensimmäistä kertaa heikolta, kun Vingegaard iski vuoristonousussa.

Pogacar hyökkäsi etapilla liian ahnaasti Jumbo-Visman nykäyksien perään. Vingegaard käytti tilaisuutensa viimeisessä nousussa repimällä lähes kolme minuuttia eroa slovenialaiseen. Ennen keskiviikon etappia eroa oli 2.22 Vingegaardin eduksi. Kolmantena, 21 sekuntia Pogacarin takana on Ineos Grenadiersin Geraint Thomas.

Jonas Vingegaard kuvassa
Vingegaard nousi Tourin piikkipaikalle 11. etapin hurjalla loppurykäisyllä. Kuva: Tim de Waele / Getty Images

Pogacar myönsi tehneensä virhearvion, kun Jumbo-Visman kuskit vetivät keulassa kovaa vauhtia.

– Olin ehkä vähän tyhmä. Minun olisi pitänyt säästää voimiani. Olin erinomainen Galibierin rinteessä, mutta maksoin siitä kovan hinnan viimeisessä nousussa, Pogacar sanoi Velonewsille.

Vingegaardin joukkueella oli toisen viikon lopussa pieniä takaiskuja. Tallin ajajia oli mukana kolarissa 15. etapilla sunnuntaina. Joukkueen vahva apukuski Steven Kruijswijk loukkasi pahasti olkapäätään ja joutui keskeyttämään.

Jo ennen kyseistä etappia Roglic joutui jättämään kilpailun kesken. Slovenialainen loukkaantui ympäriajon alkuvaiheen mukulakivipätkällä ja yrittää nyt kuntoutua Espanjan ympäriajoon.

– Kovien apukuskien menettäminen ei ole hyvä juttu, mutta meillä on yhä kova joukkue. UAE yrittää varmasti hyökätä Pyreneillä, mutta lopulta kisa ratkaistaan mies miestä vastaan, Vingegaard tuumi.

Tadej Pogacar ja Jonas Vingegaard kuvassa.
Ranskan ympäriajon voitto ratkaistaan Jonas Vingegaardin (vasemmalla) ja Tadej Pogacarin kesken. Kuva: Getty Images

Vingegaardilla on viisi apumiestä jäljellä ratkaiseville etapeille. Pogacarilla on apunaan Pyreneiden vuoristossa enää vain kolme tallikaveria. UAE on kärsinyt koronatartunnoista. Vegard Stake Laengen joutui jättämään kilpailun kesken koronan takia jo seitsemän etapin jälkeen. George Bennett koki saman kohtalon pari etappia myöhemmin.

Rafal Majka joutui jättämään kisan kesken tiistain etapin jälkeen. Majkan ketjut katkesivat etapilla ja puolalainen loukkaantui tilanteessa. Samalla etapilla vatsavaivoista kärsinyt ja pitkin matkaa oksennellut Marc Soler karsiutui kilpailusta, sillä hän ei päässyt maaliin vaaditussa ajassa.

Viimeiset vuoristoetapit poljetaan Pyreneillä. Pogacar aikoo hyökätä jokaisessa nousussa.

– Teen kaikkeni voittaakseni aikaa takaisin. Yritän kaventaa eroa mahdollisimman paljon ennen aika-ajoa. Eron tulisi olla mahdollisimman pieni tuona päivänä, puolustava mestari sanoi.

Keskiviikkona ja torstaina poljetaan vielä Pyreneillä. Perjantaina on vuorossa 188,5 kilometrin tasamaaetappi. Lauantaina ajetaan henkilökohtainen 40,7 kilometrin aika-ajo, jossa on vielä mahdollista tehdä ratkaisuja. Ympäriajo päättyy sunnuntaina Pariisiin, jossa perinteisesti vain kirimiehet kilpailevat sijoituksista.

Päivitetty kello 15.25: lisätty tieto Rafal Majkan ja Marc Solerin poisjäänneistä.

Lue lisää:

Ranskan ympäriajo alkaa ensimmäisen kerran Pohjoismaasta – kotiyleisön lemmikki yrittää suistaa hurjan Pogacarin vallasta

Tadej Pogacar hallitsi Touria loppuun asti – "Tämä kilpailu ei ole koskaan ohi ennen kuin viimeisen lenkin maalissa"

Suosittelemme