Hyppää sisältöön

Liikennöitsijät pettyneitä väliaikaisen lain umpeutumiseen

Liikennöitsijät ovat pettyneitä, kun bussien kaukoliikennettä koskeva väliaikainen laki umpeutui kesäkuun lopussa.

Lahden bussiterminaalin katos, vaalea bussi odottaa laiturilla, ihmisiä kulkee katoksen alla
Kaukoliikenteessä matkustajakatoa. Kuva: Petri Niemi / Yle
Joni Hildén
Avaa Yle-sovelluksessa

Linja-autojen kaukoliikenne on vaikeuksissa, kun koronan aikana ollut ilmoitusvelvollisuutta koskeva väliaikainen laki on poistunut kesäkuun lopussa. Väliaikaisen lain turvin liikennöitsijät ovat voineet viikon sisällä ilmoittaa ajetaanko vuoro.

– Se on ihan itsemurhaa. Ymmärrän, että kuusi päivää on liian vähän. Me, jotka toimimme, olemme käyttäneet kahden kolmen viikon ilmoittamisaikaa, kuten nyt kun lisäsimme yhden vuoroparin, Pekolan liikenteen toimitusjohtaja Risto Pekola toteaa.

Jatkossa liikennöitsijöiden tulee ilmoittaa liikennöitävistä reiteistä 60 päivää ennen vuoroa. Pekolan mukaan, kun liikennöinti ei ole palannut entiselleen ja polttoaineiden kustannukset ovat kohonneet, on vuoroista päättäminen lain edellyttämällä tavalla mahdotonta.

– Polttoaineiden hinta ja vähäinen kysyntä estävät. Sitten vielä, jos pitää 60 päivää ennen vuoroa ilmoittaa, niin ei pysty. Valtiovalta pistää kapuloita rattaisiin. Siitä olen erittäin pahoillani, Pekola harmittelee.

Pekola olisi toivonut, että väliaikaista lakia oltaisiin jatkettu, jotta toimintaedellytykset olisivat jatkuneet inhimillisenä liikennöitsijöille.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme