Hyppää sisältöön

Suomen pakkauskierrättäjä kertoo: Pelkosenniemellä ja Kolarissa suurimmat kierrätysmäärät asukasta kohden

Luvut on kerätty alueellisista kierrätyspisteistä vuonna 2021. Lukuihin vaikuttavat näissä lappilaiskunnissa Pyhätunturin ja Ylläksen mökeissä majoittuvat matkailijat.

Rinki kierrätyspiste Enontekiön Kilpisjärvellä
Suomen pakkauskierrätys Rinki on verrannut keräyspisteilleen tullutta jätemäärää kuntien asukaslukuun. Kuva on kierrätyspisteestä Kilpisjärvellä. Kuva: Marjukka Talvitie / Yle
Marjukka Talvitie
Avaa Yle-sovelluksessa

Kolarissa ja Pelkosenniemellä kierrätetään koko maassa aktiivisimmin pakkausjätteitä. Suomen pakkauskierrätys Ringin mukaan Pelkosenniemellä jätettiin Rinki-ekopisteille 43,9 kiloa ja Kolarissa 41,4 kiloa pakkausjätettä per asukas.

Luvut on kerätty alueellisista kierrätyspisteistä, niissä eivät ole mukana kiinteistökohtaiset kierrätysjätteet. Lukuihin vaikuttavat näissä lappilaiskunnissa Pyhätunturin ja Ylläksen mökeissä majoittuvat matkailijat.

Luvut ovat nousseet sekä Kolarissa että Pelkosenniemellä huimasti vuoden takaisesta seurannasta. Vuotta aiemmin Rinki kertoi, että Kolarissa kerättiin pakkausjätettä 31 kiloa per asukas ja Pelkosenniemellä 25 kiloa per asukas. Vuosi sitten Kolari oli kierrätysjätemäärällään listan ykkösenä.

Lappilaiskuntien jälkeen seuraavalla sijalla on nyt Raisio 41,2 kilolla. Suomalainen vie pakkausjätettä kierrätyspisteille keskimäärin vajaat kymmenen kiloa vuodessa.

Lue myös:

Lapissa tykätään kierrättää muovia ja keräysastiat tursuilevat tämän tästä

Jätelain muutokset pakottavat lisäämään erilliskeräystä – palvelut paranevat, mutta myös maksut nousevat

Jätehuoltoyhtiö Lapeco valmistelee jätteiden erilliskeräystä – metallin, lasin, kartongin ja muovin keräystä suunnitellaan neljän kunnan alueelle

Suosittelemme sinulle