Saksan energiakriisi pakottaa luultavasti maan hallituksen kääntämään kelkkansa päätöksessä sulkea loput ydinvoimalat vuoden loppuun mennessä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Marco Siddi Ylen haastattelussa.
Saksa on ajanut alas ydinvoimaloitaan vauhdilla Japanin Fukushimassa vuonna 2011 tapahtuneen ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen. Nyt Saksan hallitus kuitenkin harkitsee jatkoajan myöntämistä yhä käynnissä oleville ydinvoimaloille ja käynnistää asiasta selvityksen.
– Jos ydinvoimalat vain ovat käyttökunnossa, ei niiden käynnissä pitämisen pitäisi olla lopulta liian kiistanalainen asia. Näyttää siltä, että kansan mielipide ja poliittinen tahtotila ovat kallistumassa ydinvoiman jatkamisen kannalle, Siddi sanoo.
Liittokansleri Olaf Scholz vakuutti vielä kesäkuussa, että Saksa pysyy päätöksessään irtautua ydinvoimasta kokonaan vuoden loppuun mennessä. Myös vihreiden talous- ja energiaministeri Robert Habeck on vannonut, ettei hallitus energiakriisistä huolimatta harkitse ydinvoiman käyttöiän pidentämistä.
– Odotan, että vihreät tekevät tässä lopulta myönnytyksen samaan tapaan kuin he tekivät Nord Stream 1 -kaasuputken turbiinin kanssa, Siddi ennustaa.
Siddi arvioi lisäksi, että Venäjä ei todennäköisesti lakkauta kaasutoimituksia Saksaan lopullisesti, sillä se olisi liian kallista Venäjälle. Sen sijaan kaasutoimitusten katkaisu jatkuisi tulevaisuudessa kostotoimenpiteenä uusista talouspakotteista.
Energiakriisiä ratkoakseen Saksa on päättänyt jo ottaa käyttöön suljettuja kivihiilivoimaloita sekä öljyllä toimivia voimaloita, liittokansleri Scholz tiedotti lauantaina.
Saksa sulki viime vuoden lopulla kolme ydinvoimalaa. Vuonna 2021 käynnissä olleet kuusi ydinvoimalaa tuottivat arviolta 12 prosenttia Saksan sähköntuotannosta.
Yhä käytössä olevat kolme ydinvoimalaa tuottivat vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä noin kuusi prosenttia Saksassa tuotetusta sähköstä.
Uusi arvio ydinvoimaloista muutamassa viikossa
Saksan yhä käytössä olevat ydinvoimalat ovat Isar 2 -ydinvoimala Baijerin osavaltiossa, Emslandin ydinvoimala Ala-Saksin osavaltiossa sekä Neckarwestheim 2 -ydinvoimala Baden-Württenbergin osavaltiossa.
Hallituksen maaliskuussa teettämän selvityksen mukaan ydinvoimaloiden käynnissä pitämisen jatkaminen edellyttäisi niiden turvallisuuden "stressitestaamista".
Maaliskuun selvitys osoitti "erittäin selvästi", että "emme suosittele käyttöiän pidentämistä nykyisessä tilanteessa", Saksan ympäristöministeriö kommentoi eilen sanomalehti Der Spiegelin mukaan.
Vihreitä edustavat talousministeri Habeck ja ilmastoministeri Steffi Lemke ovat vedonneet maaliskuun arvioon ja sanoneet, että ydinvoima ei juuri lisäisi energiantuotantoa, mutta se lisäisi turvallisuusriskejä.
Saksan sähköverkko-operaattorit ovat kuitenkin vaatineet jo kuukausia uutta arviointia ydinvoimaloiden toimintakunnosta.
Nyt toteutettavan selvityksen tuloksia odotetaan muutaman viikon kuluttua, ympäristöministeriö tiedottaa.
Ydinvoimaloiden valmius jatkaa on arvoitus
Säteilyturvakeskuksen apulaisjohtaja Tomi Routamo sanoo, että kolmen ydinvoimalan kuntoa on mahdotonta arvioida tarkkaan tuntematta yksityiskohtia.
– Varsinaisia turvallisuushuolia en ole kuullut näistä kolmesta ydinvoimalasta. Mutta voi olla, että joitakin huoltotoimenpiteitä olisi täytynyt tehdä toisella tavalla, jos aikomuksena on käyttää näitä laitoksia pidempään.
Routamo muistuttaa, että kolmen ydinvoimalan on täytynyt osoittaa, että niitä on turvallista käyttää tämän vuoden loppuun asti, mutta ei tätä pidemmälle.
– Laitososat kuluvat, kun niitä käytetään. Jos on jo päätetty olla hankkimatta varaosia keskeisiin komponentteihin, niiden hankkimisajat voivat olla sen verran pitkiä, että se aiheuttaa ongelmia.
Routamon mukaan on myös epäselvää, millä tavalla kolmea viime vuoden lopulla suljettua voimalaitosta on ylläpidetty. Niiden mahdollinen käyttövalmius tarpeen vaatiessa on vielä kolmea käytössä olevaa ydinvoimalaa suurempi kysymysmerkki.
– Tässä on todella monta asiaa selvitettävänä ennen kuin voidaan tehdä päätös edes näiden nyt käytössä olevien laitosten jatkosta. Vielä enemmän asioita olisi selvitettävänä näiden nyt jo pysäytettyjen laitosten uudelleenkäynnistämiseksi, Routamo summaa.
Routamon mukaan Saksan ydinvoimalat voivatkin joutua lopettamaan sähköntuotannon hetkeksi, vaikka päätös niiden toiminnan jatkamisesta saataisiin aikaan.
– Emme voi millään tietää, millaista varautumista siellä on ollut käytön mahdolliseen jatkumiseen.
Voit keskustella aiheesta 20.7.2022 kello 23:een asti.
Lue lisää:
Saksa valmistautuu säännöstelemään kaasua nostamalla energiasektorin valmiutta