Hyppää sisältöön

Surullinen alku juhlaviikolle: ilkivallantekijät tuhosivat Tornion arboretumissa kasveja satojen eurojen arvosta

Puistossa oli viikonloppuna katkottu ja revitty irti sinne kasvatettuja ja istutettuja kasveja suurissa määrin.

Tuhottuja kasveja Tornion arboretumissa.
Arboretumissa odotti maanantaina lohduton näky. Kuva: Tornion kaupunki
Jenni Mehtonen

Torniossa sijaitsevassa arboretumissa on tehty viikonlopun aikana ilkivaltaa. Puulajipuistoon istutettuja kasveja on poljettu ja revitty juurineen maasta.

Hyötykasviosastolla sijaitsevat kasvit ja kukat olivat arboretumin työntekijöiden itse keväällä kasvihuoneessa kasvattamia. Tuhottujen kasvien arvo on ainakin 500 euroa, summa ei sisällä työntekijöiden palkkakuluja.

Tuhoa oli tehty laajasti hyötypuutarhan alueella. Arboretumin työntekijät huomasivat tuhot tullessaan töihin maanantaiaamuna.

Tornion arboretumissa ei ole kameravalvontaa eikä siellä ole paikalla työntekijöitä iltaisin, öisin tai viikonloppuisin. Alueella tiedetään liikkuvan nuoria ilta-aikaan, mutta tekijöistä ei ole tietoa.

– Lähialueen asukkaat ovat kertoneet, että ovat puuttuneet, jos ovat nähneet alueella ilkivaltaa, puistomestarin sijainen Mia-Maria Alkku Tornion kaupungilta kertoo.

Hänen mukaansa arboretumissa ei ole ennen tehty vastaavaa tuhoa.

– Aiemmin on ollut töhertelyä, mutta ei kasveihin kohdistuvaa ilkivaltaa yksittäisiä kasveja lukuun ottamatta.

Tuhotut kasvit joudutaan nyt poistamaan ja niiden tila jää täksi vuodeksi tyhjilleen.

Tuhottuja kasveja Tornion arboretumissa.
Puiston merkkivuotta juhlitaan näissä maisemissa torstaina. Kuva: Tornion kaupunki

Torniossa on tullut tänä vuonna ilmi aiempaa enemmän töhertelynä ilmenevää ilkivaltaa myös muualla, esimerkiksi puistoissa ja leikkipuistoissa.

Tornion arboretumissa juhlitaan tällä viikolla 35-vuotisjuhlavuotta. Puistossa on tehty tänä vuonna paljon uudistustöitä ja tulevana torstaina puistossa järjestetään kiinnostuneille puoliltapäivin alkava esittely ja opastuskierros.

Tornion arboretumin koko on 3,5 hehtaaria ja siellä on noin 200 puuta ja pensasta sekä melkein saman verran ruohovartisia kasveja.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle