Yleisurheilun MM-kisat nähdään Ylen kanavilla. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.
MM-kisojen viidentenä finaalipäivänä nähtiin kisaennätyksiä sekä yllätysvoittajia.
Dos Santos häikäisi, Warholm hyytyi
Miesten 400 metrin aidoissa kaksi maailmanmestaruutta ja olympiakultaa voittanut Norjan Karsten Warholm suorastaan syöstiin valtaistuimeltaan. Valokeilan varasti Brasilian Alison dos Santos, joka juoksi hurjan kisaennätyksen 46,29.
Hän paransi ennätystään peräti 43 sadasosaa. Dos Santos jäi Warholmin viime vuonna olympiafinaalista juoksemasta maailmanennätyksestä 35 sadasosan päähän. Warholmin lisäksi brasilialaista kovempaa on juossut USA:n Rai Benjamin (46,17).
Benjamin oli MM-finaalin toinen kauden parhaallaan 46,89 ennen maanmiestään Trevor Bassittia, joka pinkoi ennätyksensä 47,39.
Vielä 300 metrin kohdalla MM-kultataistossa mukana ollut Warholm romahti loppusuoralla rajusti vasta seitsemänneksi ajalla 48,42. Warholmin juoksu oli koko finaalin ajan jäykän näköistä.
– Kahdeksannen aidan kohdalla alkoi hapottaa. Tulin tänne ja tein, minkä pystyin. Olen ylpeä siitä. Tietenkään tämä ei ole toivottu tulos, Warholm sanoi NRK:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).
Tähtijuoksija loukkasi kesän alussa takareittään, mikä piti hänet sivussa kisatoimista MM-kisoihin asti.
– Warholm ei ollut valmis tuohon kilpailuun. Dos Santosin 46,29 on semmoinen aika, että vaikka Karsten olisi ollut parhaassa kunnossaan, hän olisi joutunut lujille, Ylen asiantuntija Tuomas Raja sanoo.
Ceh pamautti kisaennätyksen
Myös miesten kiekkokisassa nähtiin kisaennätys. Slovenian 23-vuotias Kristjan Ceh tempaisi kolmannella kierroksella voittotuloksen 71,13. MM-kisojen edellinen ennätys oli Virgilijus Aleknan vuonna 2005 Helsingissä heittämä 70,17.
Huippuiskussa ollut Ceh täräytti vielä viidennellä kierroksella 70,51. Hänen ennätyksensä on toukokuussa heitetty 71,27.
Kärkikaksikko oli erittäin nuori, sillä MM-hopealle heitti Liettuan 20-vuotias Mykolas Alekna kovalla tuloksella 69,27. Kyseessä on Virgilijus Aleknan poika.
Liettuan juhlat täydensi pronssille heittänyt Andrius Gudzius tuloksella 67,55. Toista maailmanmestaruuttaan tavoitellut Daniel Ståhl joutui pettymään.
Viime vuoden olympiavoittaja Ståhl heitti kolmannella kierroksella yli 69-metrisen, mutta tulos merkattiin myöhemmin hylätyksi yliastumisen takia.
– Yritin ladata sen jälkeen uudestaan. Neljännellä ja viidennellä heitolla yritin saada sisua takaisin, mutta tämä on urheilua. Näin se on. Vähän tylsää, Ståhl harmitteli.
Wightman yllätti Ingebrigtsenin
Miesten 1 500 metrin maailmanmestaruutta aseteltiin ennen MM-kisoja Norjan Jakob Ingebrigtsenille. Olihan hän voittanut viime vuonna matkan olympiakultaa.
Toisin kuitenkin kävi. Ison-Britannian 28-vuotias Jake Wightman päihitti norjalaistähden kovassa kirikamppailussa. Wightman hurjasteli maailmantilaston kärkiajan 3.29,23. Hyvin juoksi myös Ingebrigtsen, joka juoksi kauden parhaansa 3.29,47.
Koko kisan kärkiviisikko tuli Euroopasta. Kolmas oli Espanjan Mohamed Katir ajalla 3.29,90.
Hopea on lähes kaiken saavuttaneelle 21-vuotiaalle Ingebrigtsenille uran ensimmäinen MM-mitali ulkoradoilla.
Pattersonille yllätysmestaruus
Naisten korkeuskisa oli erittäin korkeatasoinen. Ennen MM-kisoja vain Ukrainan Jaroslava Mahutshih (203) oli ylittänyt tällä ulkoratakaudella kahden metrin rajapyykin. MM-finaalissa niitä tuli kolme lisää.
Kisaan kultasuosikkina lähteneen Mahutshihin lisäksi 200 ylittivät Australian Eleanor Patterson, Italian Elena Vallortigara sekä Ukrainan Irina Heratshenko.
Heistä Patterson ja Mahutshihih ylittivät korkeuden 202. Kumpikaan ei enää selvittänyt korkeutta 204, joten voitto merkattiin 26-vuotiaalle australialaiselle paremman pöytäkirjan turvin.
Pronssin nappasi Vallortigara ennen ennätyksensä tehnyttä Heratshenkoa.
MM-hopea oli 20-vuotiaalle Mahutshihille jo uran toinen. Hän voitti viime talvena MM-hallikultaa ja viime kesänä olympiapronssia.
Naisten 400 metrin aidoissa Viivi Lehikoinen eteni selvästi välieriin uransa toiseksi parhaimmalla ajallaan 54,95. Kristiina Halonen juoksi ennätyksensä 56,68, mutta se ei riittänyt jatkoon. Suomalaisten kisapäivästä voit lukea tarkemmin tästä linkistä.
Juttua muokattu 20.7. klo 12.43: Korjattu Virgilijus Aleknan nimi.
Juttua muokattu 20.7. klo 14.27: Daniel Ståhl tavoitteli Oregonissa toista, ei ensimmäistä maailmanmestaruuttaan.
Lue myös: