Hyppää sisältöön

MM-stadionin kuuluttajan poika juoksi yllätysvoittoon – häkeltynyt isä kertoi vinkistä, jolla norjalaistähdelle lyötiin jauhot suuhun

Kun Jake Wightman nappasi sensaatiomaisen mestaruuden 1 500 metrillä, valmentajaisä Geoff Wightman oli kuuluttamassa voiton Eugenen Hayward Fieldillä.

Jake Wightman voitti yllätyskultaa Eugenen MM-kisojen loppukirillä.
Jake Wightman voitti yllätyskultaa Eugenen MM-kisojen loppukirillä. Kuva: Getty Images
Juuso Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yleisurheilun MM-kisat nähdään Ylen kanavilla. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

Oregonin MM-kisoissa nähtiin 1 500 metrillä varhain keskiviikkona jymypaukku, kun Ison-Britannian Jake Wightman löi loppukirissä Norjan Jakob Ingebrigtsenin ja nappasi maailmanmestaruuden.

Upean juoksun esittänyt Wightman pinkoi vaikuttavan maailman kärkiajan 3.29,23.

Hayward Fieldillä loppusuoran kiriä paikan päällä todistanut yleisö pääsi kokemaan liikuttavan hetken. Jaken isä ja valmentaja Geoff Wightman toimii MM-kisojen kuuluttajana ja pääsi todistamaan poikansa maailmanmestaruuden aitiopaikalta.

– Tuo on minun poikani ja hän on maailmanmestari, isä-Wightman riemuitsi yleisölle stadionin kuuluttamosta.

Videon tilanteesta voi katsoa alta.

Jake Wightman on ensimmäinen brittimies, joka on voittanut 1 500 metrin maailmanmestaruuden sitten Steve Cramin vuonna 1983.

Tuore mestari oli maalissa täysin pöllämystynyt tempustaan.

– Loppusuoralla juoksin kuin henkeni olisi riippunut siitä. En jaksa uskoa, että voitin. Se varmaan uppoaa vasta, kun jään eläkkeelle, Wightman kertoi BBC Sportille.

"Elämänsä kunnossa"

Myös 800 metrillä kunnostautunut Wightman aloitti Tokion olympialaisissa loppukirinsä liian aikaisin ja hyytyi lopulta kymmenenneksi.

Tällä kertaa skotin juoksu oli taktisesti upea. Valmentajaisä paljastaa rohkaisseensa poikaansa ottamaan riskin.

– Jake saapui Eugeneen elämänsä kunnossa. Siksi sanoin hänelle, että ota riski. Tokiossa se ei kannattanut, mutta tällä kertaa se saattaa maksaa itsensä takaisin. Jos joku karkaa, lähde seuraamaan, Geoff Wightman kertoo yleisurheilusivusto Citius Magin haastattelussa.

Ison-Britannian Jake Wightman juoksi yllätysmestaruuteen 1 500 metrillä. Toiseksi jäänyt Norjan Jakob Ingebrigtsen saavutti uransa ensimmäisen MM-mitalin ulkoradoilla.

Wightmanit omistivat koko talvikauden Jaken juoksukunnon parantamiseen, vaikka isän mukaan pojan vahvuus on nimenomaan kova loppukiri. Maailmanmestarin suosikkikohta iskeä on 150–200 metriä ennen maaliviivaa.

Isän mukaan parivaljakko harjoittelee aina joko tiellä tai sisähallissa yksinkertaisesta syystä.

– Jake on surkea maastossa, se ei sovi hänelle yhtään, isä nauraa.

Vuosien kokemus kuuluttamosta

Geoff Wightman pitää poikansa kisojen kuuluttamisesta, koska silloin hän ei stressaa itse suorituksesta yhtä paljon.

– Rakastan sen matkan kuuluttamista. Jotkut ovat kyseenalaistaneet, pystynkö olemaan tarpeeksi neutraali. Mutta minä olen siellä koko yleisölle.

Pitkän kuuluttajauran tehnyt Geoff myöntää, että pojan maailmanmestaruus on hänen kuuluttajauransa kohokohta.

– Lontoossa 2012 sain valita, haluanko kuuluttaa 800 vai 1 500 metrin kilpailun. Siitä lähtien olen ollut jumissa tämän matkan kanssa, isä-Wightman vinkkaa.

Kenian juoksutähtien pitkään hallinnoimalla 1 500 metrin matkalla nähtiin myös MM-finaalissa toinen erikoisuus. Eurooppalaisjuoksijat nimittäin nappasivat kisasta viisi ensimmäistä sijaa. Espanjan Mohamed Katir oli kolmas, Espanjan Mario Garcia neljäs ja Ison-Britannian Josh Kerr viides.

Jake Wightman firar seger före Jakob Ingebrigtsen.
Jake Wightman häkeltyi itsekin suorituksestaan. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

– Viisi eurooppalaista kärjessä ja heistä ensimmäisenä maalissa Wightman. Kyllä tämä oli jättiyllätys, Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Raja tuumaa.

Ingebrigtsen on dominoinut keskimatkaa koko kauden ja hän saapui Oregonin MM-kisoihin voittamattomana.

Tokiossa ylivoimaista olympiakultaa juhlinut norjalainen oli kilpailun jälkeen hyvin pettynyt.

– Minusta on häpeällistä olla niin hyvä, mutta samalla niin helkkarin huono. On typerää sanoa näin. MM-hopea on uskomattoman suuri saavutus, mutta samalla minua huonommat urheilijat kukistavat minut, Jakob Ingebrigtsen harmitteli MM-hopean jälkeen NRK:n mukaan.

Lue myös:

Kommentti: Ei tullut Huutoa ja kultajuhlia – norjalaisille superpäivästä tuli synkkyyden juhla, joka kiteytyi Jakob Ingebrigtsenin ilmeeseen

Mitä ihmettä ME-mies Karsten Warholmille tapahtui MM-finaalissa? Asiantuntijalta merkittävä huomio kisan vaatimustasosta: "Warholm ei ollut valmis"

Viivi Lehikoisen toiminta loppusuoralla kruunasi hurjan MM-kisajuoksun – rikkonut vanhan ennätyksensä peräti viisi kertaa tällä kaudella

Suosittelemme sinulle