Hyppää sisältöön

Lappilainen mansikka on nyt kypsää – hyvälaatuista marjaa riittänee ainakin elokuun alkuviikolle asti

Mansikan pääsato alkaa olla kypsää poimittavaksi Etelä-Lapissa. Suosittu Polka-lajike on parhaimmillaan viimeistään heinäkuun viimeisellä viikolla.

Lapin mansikka on nyt kypsää
Lapin mansikka on nyt kypsää
Jyri Tynkkynen

Rovaniemeläinen mansikanviljelijä Mikko Kostamo arvioi, että Suomen suosituin mansikkalajike Polka on parhaimmillaan viimeistään heinäkuun viimeisellä viikolla. Kostamon pelloilla Tennirovassa on pelkästään Polkaa.

Kostamon mukaan hyvälaatuista mansikkaa riittää ainakin elokuun ensimmäiselle viikolle asti. Tosin huono sää saattaa muuttaa tilannetta.

Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton tiedotteen mukaan makeimmat mansikat syntyvät, kun yö- ja päivälämpötilojen ero suuri.

Liiton mukaan mansikka on herkkä marja, joka ei kestä kovaa käsittelyä tai pitkää säilytystä poiminnan jälkeen. Mansikka tarjoillaan ja pakastetaan mahdollisimman tuoreena, silloin marja on parhaimmillaan.

  • Pakastettavat marjat kannattaa kerätä ilman kantaa, mikä vähentää marjojen käsittelyä kotona.
  • Pakastin on hyvä laittaa pakastusasentoon jo päivää ennen pakastuksen aloittamista.
  • Kerralla ei kannata pakastaa yli 10–15 kiloa, sillä useimpien pakastinten pakastusteho ei riitä tätä suurempiin määriin ja pakastettavan marjan laatu heikkenee.
  • Pieneen pakastimeen kannattaa mansikat viipaloida tai soseuttaa ennen pakastusta, jolloin tilan tarve laskee noin puoleen.

Lähde: Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto

Lue lisää

Suomeen odotetaan saapuvan ennätysmäärä thaipoimijoita näinä päivinä – marjalaki ohjaa toimintaa nyt toista vuotta

Maa- ja metsätalousministeriö on valmis joustamaan, jotta ukrainalaisia kausityöntekijöitä saadaan Suomeen

Mansikka on nyt poimintakypsää Meri-Lapissakin

Suosittelemme sinulle