Hyppää sisältöön

Pitkin poikin parkkeeratut sähköpotkulaudat estävät jätekuljetuksia Jyväskylässä

Vuokrattavat sähköpotkulaudat ja -pyörät ovat tuoneet mukanaan ikävän lieveilmiön. Jyväskylässä kulkuväylille jätetyt vuokravehkeet ovat estäneet jätehuollon toimintaa keskustassa.

Sähköpotkulauta jätekatoksen edustalla Jyväskylän keskustassa.
Väärin pysäköidyt skuutit hidastavat ja pahimmillaan kokonaan estävät jäteastioiden tyhjentämistä. Video: Esa Huuhko
Riikka Pennanen

Jäteauto ajaa porttikongista kerrostalon pihaan Jyväskylän keskustassa. Lähes jätekatoksen eteen on jätetty vihreä sähköpotkulauta eli skuutti.

Ison auton ja skuutin väliin jää tilaa parikymmentä senttiä, kun kuljettaja peruuttaa jätekatokselle ja hyppää pois auton kyydistä.

– Eihän tuo ole vielä lähelläkään, toteaa L&T:n jäteautoa työkseen ajava Tuure Vanhanen.

L & T:n jäteautonkuljettaja Tuure Vanhanen tyhjentämässä roskalaatikkoa jäteautoon.
"Välillä reitti kulkee kävelyteillä, jossa skuutit tukkivat tien. Ne haittaavat myös muita kävelytiellä liikkuvia, kun tiellä on sekä jäteauto että skuutteja" harmittelee Tuure Vanhanen. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Vuokrattavien sähköskuuttien ja -pyörien määrät ovat katukuvassa kasvaneet. Samaa tahtia on lisääntynyt niiden parkkeeraaminen vääriin paikkoihin.

– Niitä jätetään tien pientareille ja pihaliittymiin siten, että jäteauto ei välttämättä pääse kiinteistölle ollenkaan. Tai sitten ne ovat pihassa jätesäiliöiden ja -astioiden edessä, eikä astioita pystytä tyhjentämään, kertoo jäteyhtiö Mustankorkean asiakkuuspäällikkö Leena Hattunen.

Raivaaminen ei kuulu kuskin työnkuvaan

Eniten sähkövempaimia jätetään lojumaan tielle keskustan alueen taloyhtiöiden pihoissa. Esteiden raivaaminen ei kuitenkaan kuulu jäteautonkuljettajan työhön, sanoo Hattunen.

– Kuskin ajankäytön ja työn kuormittavuuden kannalta kuljettajan on tärkeää päästä jäteastioille. Hänen tehtävänsä ei ole raivata tai siivota sitä jätepisteen edustaa.

Jäteauton kuljettaja tyhjentää työvuoron aikana 300-500 jäteastiaa ja nousee autosta jopa parisataa kertaa.

Jäteautonkuljettaja Tuure Vanhanen tyhjentää roskalaatikkoa jäteautoon Jyväskylässä, sähköpotkulauta auton vieressä.
Jäteauton reitti on optimoitu niin, että kuskilla on aikaa noin minuutti per jäteastia. Ylimääräisten esteiden siirtely ei mahdu työvuoron aikatauluihin. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Jätekuljetusten reitit ja aikataulut on suunniteltu hyvin tarkkaan. Jos jossain kohteessa aikaa käytetään skuuttien siirtelyyn se voi kostautua myöhästymisinä vielä seuraavanakin päivänä.

– Voihan sitä ajatella, että mitäpä yksi tai kaksi skuuttia siellä haittaa, kyllä se kuski voi niitä siirtää. Mutta kun niitä siirtelyjä kertyy reitille enemmän, se viivästyttää työntekoa ja kertautuu seuraavassa paikassa, sanoo Hattunen.

Asukkaat maksavat turhista käynneistä

Jyväskylän seudun jätehuoltomääräysten (siirryt toiseen palveluun) mukaan kiinteistöillä on huolehdittava siitä, että jätekatokseen ja roskiksille on esteetön ja turvallinen pääsy.

Tämä ei koske pelkästään jätekuljetuksia, vaan myös sen rollaattorin avulla liikkuvan alakerran mummon olisi päästävä viemään roskansa.

Sähköpotkulauta porttikongin edustalla Jyväskylän keskustassa.
Jäteautolla pitäisi päästä esteettä myös kadulta piha-alueelle. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Jos jäteauto ei pääse kulkuväylälle jätettyjen esteiden takia edes pihaan, jäävät roska-astiat tyhjentämättä.

– Siitä ei tule taloyhtiölle maksua, mutta niitä roskia ei välttämättä päästä ihan heti noutamaan ja silloin asukkailla on jäteongelma, sanoo Hattunen.

Jos taas jäteauto pääsee pihaan saakka, mutta ei jäteastioille, kyseessä on hukkakäynti ja siitä tulee asukkaille lasku.

– Sama pätee niin skuutteihin, pyöriin, autoihin kuin peräkärryihin. Kaikkien olisi hyvä tiedostaa, että jätekuljettajan pitää päästä ajamaan sinne jätepisteelle vapaasti tyhjentämään astiat, sanoo Hattunen.

Lue lisää:

Sähköpotkulautojen pysäköinti aiheuttaa ongelmia – poliisi perää käyttäjiltä harkintaa, minne potkulaudan jättää

Sähköpotkulautojen pysäköinti puhuttaa Rovaniemellä: virheellisestä parkkeerauksesta voi saada jopa sakkoja

Helsingin keskustan sähköpotkulaudat aiheuttavat edelleen kaaosta – nyt osa yrityksistä haluaa rajoittaa lautojen määrää Helsingissä

Onko sähköpotkulautojen pysäköinti aiheuttanut sinulle harmia? Voit keskustella aiheesta 30.7. klo 23.00 saakka.

Suosittelemme sinulle