Jäteauto ajaa porttikongista kerrostalon pihaan Jyväskylän keskustassa. Lähes jätekatoksen eteen on jätetty vihreä sähköpotkulauta eli skuutti.
Ison auton ja skuutin väliin jää tilaa parikymmentä senttiä, kun kuljettaja peruuttaa jätekatokselle ja hyppää pois auton kyydistä.
– Eihän tuo ole vielä lähelläkään, toteaa L&T:n jäteautoa työkseen ajava Tuure Vanhanen.
Vuokrattavien sähköskuuttien ja -pyörien määrät ovat katukuvassa kasvaneet. Samaa tahtia on lisääntynyt niiden parkkeeraaminen vääriin paikkoihin.
– Niitä jätetään tien pientareille ja pihaliittymiin siten, että jäteauto ei välttämättä pääse kiinteistölle ollenkaan. Tai sitten ne ovat pihassa jätesäiliöiden ja -astioiden edessä, eikä astioita pystytä tyhjentämään, kertoo jäteyhtiö Mustankorkean asiakkuuspäällikkö Leena Hattunen.
Raivaaminen ei kuulu kuskin työnkuvaan
Eniten sähkövempaimia jätetään lojumaan tielle keskustan alueen taloyhtiöiden pihoissa. Esteiden raivaaminen ei kuitenkaan kuulu jäteautonkuljettajan työhön, sanoo Hattunen.
– Kuskin ajankäytön ja työn kuormittavuuden kannalta kuljettajan on tärkeää päästä jäteastioille. Hänen tehtävänsä ei ole raivata tai siivota sitä jätepisteen edustaa.
Jäteauton kuljettaja tyhjentää työvuoron aikana 300-500 jäteastiaa ja nousee autosta jopa parisataa kertaa.
Jätekuljetusten reitit ja aikataulut on suunniteltu hyvin tarkkaan. Jos jossain kohteessa aikaa käytetään skuuttien siirtelyyn se voi kostautua myöhästymisinä vielä seuraavanakin päivänä.
– Voihan sitä ajatella, että mitäpä yksi tai kaksi skuuttia siellä haittaa, kyllä se kuski voi niitä siirtää. Mutta kun niitä siirtelyjä kertyy reitille enemmän, se viivästyttää työntekoa ja kertautuu seuraavassa paikassa, sanoo Hattunen.
Asukkaat maksavat turhista käynneistä
Jyväskylän seudun jätehuoltomääräysten (siirryt toiseen palveluun) mukaan kiinteistöillä on huolehdittava siitä, että jätekatokseen ja roskiksille on esteetön ja turvallinen pääsy.
Tämä ei koske pelkästään jätekuljetuksia, vaan myös sen rollaattorin avulla liikkuvan alakerran mummon olisi päästävä viemään roskansa.
Jos jäteauto ei pääse kulkuväylälle jätettyjen esteiden takia edes pihaan, jäävät roska-astiat tyhjentämättä.
– Siitä ei tule taloyhtiölle maksua, mutta niitä roskia ei välttämättä päästä ihan heti noutamaan ja silloin asukkailla on jäteongelma, sanoo Hattunen.
Jos taas jäteauto pääsee pihaan saakka, mutta ei jäteastioille, kyseessä on hukkakäynti ja siitä tulee asukkaille lasku.
– Sama pätee niin skuutteihin, pyöriin, autoihin kuin peräkärryihin. Kaikkien olisi hyvä tiedostaa, että jätekuljettajan pitää päästä ajamaan sinne jätepisteelle vapaasti tyhjentämään astiat, sanoo Hattunen.
Lue lisää:
Onko sähköpotkulautojen pysäköinti aiheuttanut sinulle harmia? Voit keskustella aiheesta 30.7. klo 23.00 saakka.