Hyppää sisältöön

Britannia saa pian uuden pääministerin, mutta Boris Johnsonin viitoittama politiikka saattoi tulla maahan jäädäkseen

Britannian pääministerikisan ehdokasmäärä karsittiin eilen kahteen. Kumpikaan heistä ei välttämättä tuo muutosta esimerkiksi maan riitaisiin EU-suhteisiin.

Rishi Sunak ja Liz Truss esiintyivät ehdokastentissä televisiossa.
"En usko almuihin", sanoo Britannian pääministerikisan johtoasemassa oleva Liz Truss. Kilpakumppani Rishi Sunak on avoin inflaatiosta pahimmin kärsivien suoralle tukemiselle. Kuva: JONATHAN HORDLE / ITV / HANDOUT / EPA-EFE/All Over Press
Pasi Myöhänen

LONTOO – Britannia selvisi ennätyksellisestä helleaallosta, mutta maan pääministerikisa kuumenee entisestään. Jäljellä on enää kaksi ehdokasta, entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak jaulkoministeri Liz Truss.

Pohjois-LontoonHighgatessaeroon pakotetun Boris Johnsonin seuraajaa odotetaan jo innolla.

– Johnson ei tehnyt hyvää työtä, joten tervemenoa. Britanniassa täytyy keskittyä nyt vakavammin esimerkiksi inflaation haittavaikutusten hoitoon turhan kinastelun sijaan, Sarah Hare sanoo.

Sarah Hare ja Rowena Bolton istuvat puistonpenkillä Lontoossa.
Sarah Hare ja Rowena Bolton katsovat, että seuraavan pääministerin tärkein tehtävä on luottamuksen luominen Boris Johnsonin repivän pääministerikauden jälkeen. Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

Elinkustannuskriisi on tutkimusten mukaan brittien huolenaihe numero yksi.

Moni katsoo, että entisellä valtiovarainministerillä Rishi Sunakilla olisi kysymyksessä osaamista. Mutta tuoreen tutkimuksen mukaan pääministerivalinnan tekevä konservatiivipuolueen jäsenistö on kallistunut veroleikkauksia lupaavan Liz Trussin suuntaan.

Jopa kansainvälinen valuuttarahasto IMF on varoittanut (siirryt toiseen palveluun) Britanniaa verojen kevennyksien vaaroista, mutta konservatiivipuolueen jäsenille lupaus on houkutteleva, selittää politiikan professori Tim Bale.

– Veroleikkaukset inflaatiopiikin aikana voivat olla huono idea, mutta ne sopivat konservatiivipuolueen ideologiaan.

Kuvassa politiikan tutkija Tim Bale, Queen Mary University of London - yliopistosta.
Queen Mary University of London - yliopiston professori Tim Bale kirjoittaa parhaillaan kirjaa konservatiivipuolueen tilasta Britannian EU-eron jälkeen. Kuva: Ketil Blom Haugstulen

Talouskysymysten lisäksi konservatiivit punnitsevat myös pääministeriehdokkaiden maahanmuutto- ja EU-mielipiteitä tarkkaan. Pääministerivalinnan tekeville puolueen jäsenille nämä kysymykset ovat tärkeämpiä kuin brittikansalle keskimäärin selittää konservatiiveista useita kirjoja kirjoittanut Tim Bale.

– Puolueen jäsenet ovat edelleen lähes pakkomielteisiä brexitin suhteen ja kiinnostuneita “woke-kulttuurin” vastaisen taistelun kaltaisista kysymyksistä.

Ehkokkaista Liz Truss nauttii nyt konservatiivien kovan linjan EU-eromielisten tukea, mutta Rishi Sunak kampanjoi brexitin puolesta jo vuonna 2016. Tim Bale epäilee ettei kumpikaan ehdokkaista tuo suurta muutosta Boris Johnsonin viitoittamaan linjaan esimerkiksi EU-kysymyksissä.

– Uskon, että vastakkainasettelu ja riitely EU:n kanssa jatkuu, sillä molempien täytyy todistaa uskottavuutensa "brexiteerinä". Lisäksi Boris Johnsonin kausi liikautti konservatiivipuolueen kohti populistista radikaalimpaa oikeistolaisuutta esimerkiksi maahanmuuttokysymyksissä.

Keir Starmer
Puisevasta imagosta kärsivän Keir Starmerin työväenpuolue on kirinyt konservatiivien ohi Boris Johnsonin kompuroidessa. Kuva: Neil Hall / EPA-EFE/All Over Press

Britannian konservatiivipuolueen uudella johtajalla on paljon tehtävää, sillä oppositiossa olevalla työväenpuolueella on tällä hetkellä selvä etumatka mielipidemittauksissa. Aikaa on kuitenkin jäljellä, sillä seuraavien parlamenttivaalien takaraja on vasta tammikuussa 2025.

Konservatiivien enemmistö Britannian parlamentissa on niin vahva, että heitä on vaikea pakottaa vaaleihin tätä aikaisemmin. Noin 170 000 konservatiivipuolueen jäsenen valitsema johtaja saattaa siis hallita Britanniaa pitkään, vaikka jäsenistö muodostaa alle puolen prosentin osuuden Britannian äänioikeutetuista.

Konservatiiveja kauan seuranneella Tim Balella ei ole pääministerikisassa suosikkia, mutta hän elättelee toivoa paremmasta.

– Toivon, että Britannian politiikkaan tulee edes hitunen lisää rehellisyyttä Boris Johnsonin ajan jälkeen. Se olisi jo paljon, Tim Bale sanoo

Konservatiivipuolueen jäsenet valitsevat uuden johtajansa, josta tulee Britannian uusi pääministeri, syyskuun 5. päivänä.

Suosittelemme sinulle