Hyppää sisältöön

Naisilla ja tytöillä ei ole käytännössä mitään oikeuksia, ihmisiä tuomitaan kuolemaan ilman oikeudenkäyntiä – YK:n tuore raportti maalaa synkän kuvan Afganistanin ihmisoikeustilanteesta

Talibanin sorron kohteiksi ovat joutuneet erityisesti entisen länsimielisen hallinnon edustajat, ihmisoikeuksien puolustajat ja toimittajat.

Taliban-hallinnon ohjeistuksen mukaisesti naisten oletetaan liikkuvan ulkosalla miespuolisen saattajan seurassa ja peittävään burkhaan pukeutuneena. Kuva Kabulista toukokuussa 2022. Kuva: EPA/STRINGER

YK:n Afganistanin (UMAMA) toimisto kritisoi tuoreessa raportissaan (siirryt toiseen palveluun) kovasanaisesti maata hallitsevaa Taliban-liikettä.

Raportin mukaan talibanit ovat muun muassa tuominneet ihmisiä kuolemaan ilman oikeudenkäyntiä, kiduttaneet ihmisiä, ja pidättäneet kansalaisia summittaisesti 10 kuukauden vallassaolonsa aikana.

Sen mukaan Taliban-hallinto on syyllistynyt 160 kuolemantuottamukseen ilman oikeudenkäyntiä, pidättänyt 178 ihmistä ilman syytä ja kiduttanut 56 entisen hallinnon edustajaa.

Raportin mukaan 163 toimittajaa on joutunut Talibanin toimesta ihmisoikeusrikkomusten kohteiksi.

Afganistanilaisia siviijejä yrittää päästä pakenemaan maasta Talibanin valtaannousun jälkeen. Kuva Kabulin lentokentältä 26. elokuuta 2021.

Talibanin kohteiksi ovat joutuneet erityisesti entisen länsimielisen hallinnon edustajat, ihmisoikeuksien puolustajat ja toimittajat.

Naisilla ei raportin mukaan ole Afganistanissa jäljellä juuri mitään oikeuksia.

– Naiset ja tytöt ovat vähitellen menettäneet mahdollisuuden osallistua kokonaisvaltaisesti koulutukseen, työelämään ja muihin julkisen elämän osa-alueisiin, raportti toteaa.

Taliban kiistää raportin tiedot.

Lisää aiheesta:

Talibanin johtaja määräsi naiset käyttämään burkhaa Afganistanissa

Taliban kieltää TikTokin ja suositun PUBG-nettipelin – "Se estää nuorten harhaan johtamisen"

Taliban poisti oppikirjat Afganistanin verkosta – tamperelaislääkäri Samad Ali Moradi päätti auttaa lapsia etäopetuksella

Taliban-liike myllää juuri nyt Afganistanin yhteiskuntaa – tällaisia muutoksia he ovat tehneet

Ihmisoikeusjärjestöt arvostelevat Talibania vakavista rikkomuksista – huoli naisten sulkemisesta yhteiskunnan ulkopuolelle kasvaa

Suosittelemme sinulle