Hyppää sisältöön

Viivi Lehikoinen juoksi uuden Suomen ennätyksen MM-välierässä! Tunteikkaana haastattelussa – "Vaikeina hetkinä hakenut voimaa"

Aitajuoksija Viivi Lehikoinen, 22, juoksi 400 metrin aitajuoksun uuden Suomen ennätyksen Oregonin MM-kisoissa torstaina. Lehikoinen paransi Tuija Helanderin 35 vuotta vanhaa ennätystä kahdella sadasosalla.

Viivi Lehikoiselta tunteikas kommentti haastattelussa
Petra Manner,
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Viivi Lehikoinen on juossut uuden 400 metrin aitojen Suomen ennätyksen yleisurheilun MM-kisoissa Oregonissa.

Lehikoinen juoksi välierässä ajan 54,60, jolla hän paransi Tuija Helanderin nimissä ollutta Suomen ennätystä kahdella sadasosalla. Helanderin entinen Suomen ennätys on syyskuulta 1987.

– Vähän sekavat fiilikset. Ennätyksestä on puhuttu niin paljon, että se oli enemmän helpotus, kun se tuli viimein omiin lukemiin. Enemmän nautin tuosta tunnelmasta. Täällä on niin hyvä tunnelma, että oli todella kiva juosta, Lehikoinen tuumasi Yle Urheilulle.

Katso Lehikoisen ennätysjuoksu alla olevalta videolta.

Katso Viivi Lehikoisen Suomen ennätys

Lehikoisen mukaan SE:n alittaminen oli hänen tavoitteenaan tälle kaudelle.

– Tavoite oli se alittaa, mutta tässä kesällä on tullut enemmän painetta muualta kuin itseltäni. Periaatteessa se on vain yksi aika ja tavoite on mennä aina kovempaa. Nyt tavoite on ainakin täytetty.

Tulos ei riittänyt kovavauhtisessa välierässä finaaliin. Lehikoinen oli eränsä kuudes, kun Hollannin Femke Bol pinkoi erän ykköseksi ajalla 52,84. Loppukilpailuun vaadittiin aikavertailussa 53,72.

Lehikoinen sijoittui 400 metrin aitajuoksussa MM-kisoissa 13:nneksi.

Valmentajanvaihdon jälkeen uudelle tasolle

Lehikoinen nousi julkisuuteen nuorena superlupauksena, kun hän saavutti kultaa vuoden 2015 Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla. Tätä seurasi alle 18-vuotiaiden EM-kulta ja alle 20-vuotiaiden EM-pronssi.

Lehikoinen juoksi kesällä 2017 alle 19-vuotiaiden Suomen ennätyksen 56,49, joka jäi pitkäksi aikaa hänen ennätyksekseen. Lahjakkaan urheilijan kehitys taantui.

Viivi Lehikoinen.
Viivi Lehikoinen oli huippuvauhdissa jo Oregonin MM-kisojen alkuerissä. Kuva: Lehtikuva

Toissa kaudella suomalaisaiturin kauden paras aika oli 58,48. Lehikoinen vaihtoi loppuvuodesta 2020 sveitsiläisen Laurent Meuwlyn valmennukseen. Alle kahdessa vuodessa ennätys on parantunut lähes kahdella sekunnilla.

– Tämä tuntuu hienolta. Nämä hetket ovat olleet niitä, mistä on vaikeina hetkinä hakenut voimaa. Jos pääsee tälle tasolle ja tänne vielä juoksemaan, niin kyllä siitä osaa nauttia täysin rinnoin, Lehikoinen kommentoi.

Jo neljä kertaa alle 55 sekunnin

Pikajuoksun lajivalmentaja Petteri Jouste oli innoissaan Lehikoisen Suomen ennätyksestä.

– Onhan tämä ihan mahtavaa! Viivi on saanut kuulla kysymyksiä SE:n rikkoutumisesta, mutta nyt niitä ei tarvitse enää kuunnella, Jouste kommentoi.

Lehikoisella on ollut takanaan kaksi hyvää harjoitusvuotta. Se on Jousteen mukaan näkynyt Lehikoisen tekemisessä.

– Myös se, että Viivi luottaa täysin valmennukseen, mitä hän nyt saa. Se on aina tärkeää. Vaikka kuinka saisi oikeaa valmennusta, niin se ei auta, jos urheilija ei siihen sataprosenttisesti usko, Jouste totesi.

Lehikoisen perustaso on noussut tällä kaudella uudelle tasolle. Hän on juossut tällä kaudella jo neljä kertaa alle 55 sekunnin.

Lehikoisen aiempi ennätys oli Tukholman Timanttiliigassa juostu 54,80. Hän paransi omaa ennätystään kahdella kymmenyksellä.

Tuija Helanderin vuonna 1987 juokseman SE:n voi katsoa alla olevalta videolta.

Tuija Helander juoksee Rooman MM-kisoissa 1987 uuden SE-ajan 400 metrin aitajuoksufinaalissa. (3.9.1987)

Lue myös:

Sveitsiläisen huippuluotsin toteamus palaverissa syksyllä 2020 aloitti muutoksen, joka pelasti Viivi Lehikoisen, 22, uran – "Moni oli lakannut uskomasta"

Viivi Lehikoinen paljasti ottaneensa riskin SE-juoksussaan – asiantuntija hehkuttaa kylmäpäistä temppua: "Kova merkki"

Muhiiko Oregonissa uusi keihäsfarssi? Toni Keränen toivoo, että piikkarit pitävät murenevalla heittoalustalla: "Sen kanssa voi tulla haasteita"

MM-stadionin kuuluttajan poika juoksi yllätysvoittoon – häkeltynyt isä kertoi vinkistä, jolla norjalaistähdelle lyötiin jauhot suuhun

Mitä ihmettä ME-mies Karsten Warholmille tapahtui MM-finaalissa? Asiantuntijalta merkittävä huomio kisan vaatimustasosta: "Warholm ei ollut valmis"

Suosittelemme sinulle