Hyppää sisältöön

Vasemmistoliitto, vihreät ja RKP kannattavat huumeiden käyttöhuoneiden perustamista – kokoomus ja SDP varovaisen avoimia ajatukselle

Moni puolue haluaa nopeuttaa päihdesairaiden hoitoon pääsyä. Käytön rangaistavuuden poistamiselle lämpenee vain kaksi puoluetta.

Huumeidenkäyttöhuoneessa istuu työntekijä valvomassa, kun asiakas käyttää toisessa huoneessa.
Huumeiden käyttöhuoneessa asioitiin Liègessä Belgiassa syksyllä 2021. Kuva: Philippe Bourguet / AOP
STT

Huumeiden käyttöhuoneiden perustaminen jakaa eduskuntapuolueet. Valvottujen käyttöhuoneiden perustamisen kannalla ovat hallituspuolueet vasemmistoliitto, vihreät ja RKP. Oppositiopuolue kokoomus ja pääministeripuolue SDP suhtautuvat niihin varovaisen avoimesti. Asia selviää STT:n puolueiden eduskuntaryhmille sähköpostitse lähettämästä kyselystä.

Vasemmistoliitto katsoo, että käyttöhuoneiden mahdollistamiseksi pitää säätää erillislaki ja huoneita perustaa pääkaupunkiseudun lisäksi muualle.

– Käyttöhuoneet lisäävät sekä käyttäjien että muiden ihmisten turvallisuutta. Käyttöhuoneilla voidaan lisätä käyttäjien tietoa palveluista ja vähentää yliannostuksia, huumemyrkytyskuolemia sekä huumeiden käyttöä kaduilla, puolueen vastauksessa sanotaan.

Vihreät nojaa kannassaan muun muassa THL:ään.

– Hyvä päihdepolitiikka on humaania, vaikuttavaa ja haittoja hillitsevää. Näyttö käyttöhuoneiden puolesta on kattavaa, ja esimerkiksi THL on liputtanut käyttöhuoneiden puolesta.

RKP haluaa, että valvotut käyttöhuoneet otetaan käyttöön kansallisen työryhmän selvityksen ja kokeilun pohjalta.

Keskusta ei perustellut kielteistä kantaansa

SDP:n mielestä valvottujen käyttöhuoneiden kokeilua tulisi ainakin selvittää.

– Olisi tärkeää saada tarkempaa tietopohjaa siitä, miten valvotut käyttöhuoneet toimisivat ja minkälaisia vaikutuksia niillä olisi juuri Suomessa, puolueen vastauksessa sanotaan.

Kokoomus ei suoraan kannata eikä vastusta käyttöhuoneita.

– Kokoomuksen puoluehallitus on katsonut, että huumeiden käyttöhuoneiden vaikutuksia voisi olla järkevää arvioida olemassa olevan kansainvälisen empiirisen tiedon pohjalta.

Kokoomus katsoo, että mahdollinen käyttöhuoneiden kokeilu tulisi valmistella laajassa yhteistyössä sijoituskaupunkien ja viranomaistahojen kanssa siten, että käyttöhuoneiden vaikutukset eri asioihin tulevat arvioiduksi.

Käyttöhuoneita vastustavat puolueet perustelevat kantaansa pääsääntöisesti sillä, että niiden ei uskota olevan tehokas keino puuttua huumeiden aiheuttamiin ongelmiin. Kristillisdemokraatit pelkää huumeiden käytön muuttuvan niiden myötä hyväksyttävämmäksi. Perussuomalaisissa niiden ajatellaan kärjistävän huumeongelmaa. Liike Nytin mielestä varat olisi järkevää ohjata ennemmin ennaltaehkäisyyn.

Keskusta ei perustellut kielteistä kantaansa.

THL on suosittanut valvottujen käyttöhuoneiden kokeilua yhtenä keinona ehkäistä huumekuolemia Suomessa.

Suosittelemme sinulle