Hyppää sisältöön

Viivi Lehikoinen paljasti ottaneensa riskin SE-juoksussaan – asiantuntija hehkuttaa kylmäpäistä temppua: "Kova merkki"

Viivi Lehikoinen vaihtoi välieräjuoksuun askelrytmiään ja juoksi uuden Suomen ennätyksen. Asiantuntija Tuomas Raja pitää finaalipaikkaa sopivana tavoitteena Münchenin EM-kisoihin.

Viivi Lehikoinen MM-välierässä.
Viivi Lehikoinen muutti askelrytmiään välieriin. Kuva: Lehtikuva
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Aitajuoksija Viivi Lehikoinen, 22, juoksi yleisurheilun MM-kisoissa uuden Suomen ennätyksen naisten 400 metrin aidoissa. Lehikoinen pinkoi torstaina Oregonissa ajan 54,60, jolla hän paransi Tuija Helanderin nimissä ollutta SE:tä kahdella sadasosalla.

Alkuerissä Lehikoinen juoksi ajan 54,95, joten hän paransi välierään aikaa 35 sadasosalla. Lehikoinen paljasti Ylen haastattelussa muuttaneensa juoksurytmiään välierään.

Hän vaihtoi SE-juoksussaan tavallista aiemmin 15 askeleen rytmistä 16 askeleen rytmiin.

Alkuerässä Lehikoinen juoksi neljä ensimmäistä aitaväliä 15 askeleen rytmillä, mutta välierässä hän juoksi 15 askeleella vain kolme aitaväliä. Hän jatkoi 16 askeleella seitsemännelle aidalle ja tuli lopun 17 askeleen rytmillä.

Lehikoinen teki päätöksen yhdessä valmentajansa Laurent Meuwlyn kanssa. Aiturin mukaan rytmin vaihtaminen välierään oli riski.

– Olin sitä mieltä, että olen valmistautunut henkisesti tuohon rytmiin, mikä alkuerässä oli, joten se saattaa olla riski. Se sujui todella hyvin. Tarkoitus oli hakea sitä, että on tarpeeksi paukkuja taistella lopussa. Mielestäni se meni aika hyvin, Lehikoinen tuumasi Yle Urheilulle.

Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Raja piti molempia Lehikoisen juoksuja erittäin hyvinä. Hän korosti Lehikoisen kykyä sopeutua muutoksiin.

– Viivi on siitäkin taitava juoksija, että hän pystyy tekemään tilanteen mukaan muutoksia ja vaihtamaan suunnitelmaa joko kesken kisan tai vähän yllättäen juuri ennen kilpailua. Se on myös kova merkki, Raja korostaa.

Katso Lehikoisen ennätysjuoksu alla olevalta videolta.

Viivi Lehikoinen on juossut uuden naisten 400 metrin aitojen Suomen ennätyksen. Uusi SE-aika on 54,60.

Lehikoinen onnistui erinomaisesti kauden kovimmassa paikassa. Alkueräjuoksu oli Lehikoisen uran kolmanneksi paras juoksu. Välierässä tuli sitten se uran paras ja uusi Suomen ennätys.

– Hän pystyi tässä ympäristössä parhaimpaansa. Se tarkoittaa, että Viivistä on kehkeytynyt kansainvälisen tason urheilija. Se on kova juttu kaikkien vaikeiden ja vaihtelevien vuosien jälkeen, Raja sanoo.

"Harjoittelua tehty nopeuspää edellä"

Lehikoinen nousi julkisuuteen nuorena superlupauksena, kun hän saavutti kultaa vuoden 2015 Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla. Tätä seurasi alle 18-vuotiaiden EM-kulta ja alle 20-vuotiaiden EM-pronssi.

Lahjakkaan urheilijan kehitys kuitenkin taantui kesällä 2017 juostun alle 19-vuotiaiden Suomen ennätyksen (56,49) jälkeen. Nyt hän on noussut uudestaan huippuvireeseen sveitsiläisen Laurent Meuwlyn valmennuksessa. Kaksikon yhteistyö alkoi loppuvuodesta 2020.

– Kun tämä uusi valmentaja tuli mukaan, harjoittelua on tehty nopeuspää edellä eri tavalla kuin aikaisemmin. Viivillä on ollut hyvät pohjat, mutta nyt nopeuden painottaminen on tuonut lisää tehoja juoksuun. Nopeus ja voima on nostettu keskiöön, Raja sanoo.

Välierien taso oli kova, sillä loppukilpailuun vaadittiin aikavertailussa 53,72. Ensimmäisessä erässä jatkopaikan toisella sijalla ottanut Ukrainan Anna Ryzhykova pääsi loppukilpailuun kuitenkin ajalla 54,51.

– Kyllähän tämä oli kaikkien aikojen kovin finaalikarsinta ja sikäli finaaliin ei ihan helposti mennä. Tuija Helander oli sillä kaksi sadasosaa vaisummalla entisellä Suomen ennätyksellä silloisissa maailmanmestaruuskisoissa loppukilpailun viides, Raja vertailee.

Lehikoinen oli MM-kisoissa kilpailleista eurooppalaisista kuudenneksi paras. Hän on eurooppalaisista tämän kauden maailmantilastossa kahdeksannella sijalla.

Raja näkee, että finaalipaikka on Lehikoiselle sopiva tavoite Münchenin EM-kisoihin, jotka käydään 15.–21. elokuuta.

– Toki on joitakin hyviä nelosen aitureita, jotka eivät olleet MM-kisoissa ja tulevat EM-kisoihin mukaan. Münchenissä hyvä tavoite Lehikoiselle on loppukilpailupaikka, Raja sanoo.

Viivi Lehikoinen haastattelussa Suomen ennätyksen jälkeen.

Tuija Helanderin vuonna 1987 juokseman SE:n voi katsoa alla olevalta videolta.

Tuija Helander juoksee Rooman MM-kisoissa 1987 uuden SE-ajan 400 metrin aitajuoksufinaalissa. (3.9.1987)

Lue myös:

Viivi Lehikoinen juoksi uuden Suomen ennätyksen MM-välierässä! Tunteikkaana haastattelussa – "Vaikeina hetkinä hakenut voimaa"

Camilla Richardsson hyytyi helteessä ja keskeytti dramaattisesti – lajivalmentajalta kritiikkiä kisajärjestäjille

Mitä ihmettä ME-mies Karsten Warholmille tapahtui MM-finaalissa? Asiantuntijalta merkittävä huomio kisan vaatimustasosta: "Warholm ei ollut valmis"

Suosittelemme sinulle