Hyppää sisältöön

Lähes tyhjällä MM-stadionin käytävällä alkoi yhtäkkiä älytön mekkala – asialla oli todellinen yleisurheilun legenda

400 metrin aitajuoksun yksi menestyneimmistä urheilijoista vaikuttaa nykyisin kotimaassaan juoksuakatemian parissa.

Felix Sanchez toimii nykyisin valmentajana omassa nimikkoakatemiassaan.
Felix Sanchez toimii nykyisin valmentajana omassa nimikkoakatemiassaan. Kuva: Atte Husu / Yle
Atte Husu

Kun starttipistoolin pamaus lähettää miesten 200 metrin ensimmäisen MM-välierän matkaan, Hayward Fieldin pääsuoran katsomoiden takana lähes autiolla käytävällä alkaa valtava huutokonsertti.

VAMOS! VAMOS! VAMOS! -huudot toistuvat vajaan 20 sekunnin aikana toistakymmentä kertaa. Vamos on espanjaa ja tarkoittaa tässä yhteydessä vapaasti suomennettuna antaa palaa!

TV:n edessä huutaa harmaaseen verkkatakkiin ja college-housuihin pukeutunut lippispäinen mies, joka ei malta olla paikallaan, vaan hyppii edestakaisin hurjalla frekvenssillä. Kun juoksu päättyy, mies aloittaa pitkän ESO!-huudon (suom. juuri näin), jonka viimeistä vokaalia hän venyttää ja venyttää.

Hetken kuluttua huutajaksi paljastuu todellinen yleisurheilulegenda, 400 metrin aitojen kaksinkertainen olympiavoittaja ja kaksinkertainen maailmanmestari Felix Sanchez. Käy ilmi, että Yhdysvalloissa syntynyt ja koko aktiiviuransa asunut Sanchez pyörittää nykyisin juoksuakatemiaa kotimaassaan Dominikaanisessa tasavallassa. Sinne hän muutti ensi kertaa pysyvästi, kun urheilu-ura päättyi vuonna 2016.

Äskeisen huutokonserttinsa Sanchez omisti 22-vuotiaalle suojatilleen Alexander Ogandolle, joka etenee MM-finaaliin voittamalla välieränsä ajalla 19,91. Se on Dominikaanisen tasavallan uusi ennätys.

– Valmentajana on paljon vaikeampaa, kun ei pysty kontrolloimaan tapahtumia. Voi vain odottaa ja toivoa parasta, Sanchez sanoo ja nauraa.

Ogando on ollut Sanchezin valmennuksessa kesästä 2019. Tuolloin hänen ennätyksensä 200 metrillä oli 21,27. 400 metrillä 47 sekuntia oli alittamatta. Korona sotki käytännössä koko kauden 2020, jolta Ogandolta on vain yksi tilastotulos: ratakierros taittui aikaan 46,40.

Tämän jälkeen kaksikon yhteistyö on ollut yhtä nousukiitoa. Ogando saavutti Tokion olympialaisissa hopeaa 4x400 metrin sekaviestissä, ja 400 metrin ennätys koheni 45,01:een. 200 metriä kulki kuitenkin nykytasoon nähden vaatimattomasti, 20,54:ään, eli yhdeksän sadasosaa hitaammin kuin Samuel Purolan tuore Suomen ennätys.

– Olen niin ylpeä Alexanderista. Hän on loistava ja parantaa kisa kisalta, Sanchez sanoo.

Oregonin MM-kisoihin saavuttaessa Ogandon ennätys oli 20,03, jota hän on parantanut sekä alku- että välierissä. Niitä ennen Ogando juoksi Hayward Fieldillä 4x400 metrin sekaviestijoukkueessa, joka voitti sensaatiomaisesti maailmanmestaruuden.

Alexander Ogando, Fiordaliza Cofil, Marileidy Paulino ja Lidio Andres Feliz saavuttivat kultaa 4x400 metrin sekaviestissä. MM-mitali oli Dominikaaniselle tasavallalle ensimmäinen sitten vuoden 2013 Luguelin Santosin 400 metrin pronssin.
Alexander Ogandon, Fiordaliza Cofilin, Marileidy Paulinon ja Lidio Andres Felizin tuoma sekaviestikulta oli Dominikaaniselle tasavallalle ensimmäinen MM-mitali sitten vuoden 2013 Luguelin Santosin 400 metrin pronssin. Kuva: Hannah Peters/Getty Images

– Sanon urheilijoilleni aina, että he voivat ainoastaan kontrolloida tapahtumia omalla radallaan. Kaikesta muusta on aivan turha murehtia. Pikajuoksussa ei jaella iskuja, muut eivät voi satuttaa sinua. Kaikki työ on tehty tätä tapahtumaa varten. Tehtäväni on vain rauhoittaa urheilijat, jotta he pystyvät suoriutumaan tehtävästään, kuten olemme harjoitelleet.

Suomen aikaa perjantaina aamuyöstä käytävään 200 metrin finaaliin Ogando lähtee kauden seitsemänneksi parhaalla tilastoajalla. Yhdysvaltalaisten Erriyon Knightonin ja Noah Lylesin takana seuraavat viisi urheilijaa mahtuvat kuitenkin kahdeksan sadasosan sisään. Ogando on yksi heistä.

– Jos Alexander voittaa mitalin, sekoan varmasti, Sanchez sanoo.

Haluaa auttaa

Sanchez debytoi omalla urallaan parrasvaloissa vuonna 1999, kun Sevilla järjesti MM-kisat. Sekä tuolloin että vuotta myöhemmin Sydneyn olympialaisissa Sanchezin vauhti ei riittänyt vielä finaaliin, mutta vuoden 2001 Edmontonin MM-kisoissa dominikaanilainen iski kultasuoneen.

Tämän jälkeen Sanchez kulki voitosta voittoon aina vuoteen 2005, kunnes Helsingin MM-kisojen finaalissa matka päättyi keskeytykseen.

Vuonna 2003 Felix Sanchez juoksi MM-kultaa ajalla 47,25, joka jäi hänen ennätyksekseen. Aitajuoksussa nähdystä tasonnostosta kertoo jotain, että voitokkaimpana ratakierroksen aiturina Sanchez on kaikkien aikojen tilastossa vasta 13:ntena
Vuonna 2003 Felix Sanchez juoksi MM-kultaa ajalla 47,25, joka jäi hänen ennätyksekseen. Aitajuoksussa nähdystä tasonnostosta kertoo jotain, että voitokkaimpana ratakierroksen aiturina Sanchez on kaikkien aikojen tilastossa vasta 13:ntena. Kuva: Gilles Bassignac/Gamma-Rapho via Getty Images

Seuraava ja samalla viimeinen arvokisakulta antoi odottaa itseään aina vuoteen 2012, jolloin Sanchez nousi korkeimmalle korokkeelle Lontoon olympiastadionilla. Sanchezille paluu kuninkaaksi kahdeksan vuoden tauon jälkeen on uran kirkkain kruununjalokivi.

– Kun olin nuori, kaikki oli helppoa. Sitten kun en voittanutkaan kahdeksaan vuoteen, tukijat katosivat hiljalleen ympäriltäni. Minulta tivattiin jatkuvasti, miksen vain lopettaisi. Sen jälkeen voittaminen tuntui tajuttoman hyvältä, Sanchez muistelee.

Sanchez ei peitellyt tunteitaan Lontoon olympialaisten palkintojenjaossa.
Sanchez ei peitellyt tunteitaan Lontoon olympialaisten palkintojenjaossa. Kuva: Tim Clayton/Corbis via Getty Images

Sanchezin uran kivijalka valettiin Yhdysvalloissa, jonne hänen vanhempansa muuttivat Dominikaanisesta tasavallasta ennen mestarin syntymää. Sanchez varttui San Diegossa ja muutti Los Angelesiin päästyään Etelä-Kalifornian yliopistoon eli USC:hen. Lähtökohdat huipulle ponnistamiseen Dominikaanisesta tasavallasta ovat hieman eri luokkaa kuin Yhdysvalloissa.

– Minulta ei puuttunut mitään. Minulla oli parhaat puitteet ja valmentajat, mutta monilla lahjakkuuksilla ei ole varaa edes kenkiin. Köyhyys on kouriintuntuvaa. Nämä hetket MM-kisoissa voivat muuttaa heidän ja heidän perheidensä elämän. Se tekee tästä entistä jännittävämpää, Sanchez kertoo.

400 metrin juoksija Lidio Andres Feliz ja Felix Sanchez jännittivät 200 metrin MM-välierää Hayward Fieldin käytävällä, jossa Sanchezin mukaan oli helpompaa ilmaista itseään.
400 metrin juoksija Lidio Andres Feliz ja Felix Sanchez jännittivät 200 metrin MM-välierää Hayward Fieldin käytävällä, jossa Sanchezin mukaan oli helpompaa ilmaista itseään. Kuva: Atte Husu / Yle

Dominikaanisen tasavallan hallituksen rahoittama Sanchezin nimikkoakatemia pitää majaa hänen mukaansa nimetyllä olympiastadionilla pääkaupungissa Santo Domingossa. Samaisessa kaupungissa Sanchez asuu vaimonsa sekä 6-vuotiaan ja 10-kuukautisen poikansa kanssa.

Työtä riittää ammattimaisten puitteiden saamiseksi.

– Meillä ei ole kunnon kuntosaleja ja juoksuratoja. Lapsilla ei ole piikkareita saati edes lenkkikenkiä. On ollut pakko tehdä paljon sopeuttavaa työtä. Olen kuitenkin pystynyt palkkaamaan apuvalmentajia ja fysioterapeutin, joten olemme menossa oikeaan suuntaan. Haluan antaa akatemialleni kaikkeni. Startti oli vaikea, mutta nyt näemme jo huikeita tuloksia, Sanchez sanoo.

Ässä kotona

Oman leipälajinsa osalta Sanchez kehottaa malttamaan vuoden tai pari. Kotikonnuilla kypsyy lupaus, joka juoksee kovempaa kuin hän nuorena.

– Juoksin alle 20-vuotiaana 50,82, mutta toinen henkilökohtaisista valmennettavistani juoksi juuri 50,07, Sanchez sanoo ja viittaa Yeral Nuneziin, jonka kauden päätavoite on elokuun alussa Kolumbian Calissa järjestettävissä alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.

Sanchezin ohjenuora suojateilleen ja kaikille yleisurheilun lahjakkuuksille on kuitenkin se, etteivät raha ja mitalit saa saada yliotetta rakkaudesta lajiin.

– Tätä työtä pitää rakastaa, jotta voi selvitä takaiskuista. Niitä tulee jokaiselle. Vain rakastamalla voi saada itsestään parhaan irti. Huippu-urheilua ei pidä tehdä pelkästään rahan takia, vaan matkan. Jos oppii nauttimaan matkasta, määränpää ei ole enää niin tärkeä, mestari päättää.

Felix Sanchezille huippu-urheilu on elämäntapa, jonka oppia hän haluaa jakaa nuoremmilleen.
Felix Sanchezille huippu-urheilu on elämäntapa, jonka oppia hän haluaa jakaa nuoremmilleen. Kuva: Corbis via Getty Images

Lue lisää:

"Tämä mitali on feikki. Vai oikea?" MM-kisoissa jaettava "pikamitali" hämmensi tähtiurheilijan – Valentin Kononen latasi suorat sanat uudistuksesta

Mitalivirettä ei löytynyt moukarista, mutta Yle Urheilu löysi stadionilta suomalaisen yleisurheilulegendan pojan – jätti Suomen isänsä kanssa yli 30 vuotta sitten

Kuva yleisurheilusuuruuden muistomerkin kohtalosta MM-kisoissa hämmästytti Antti Pihlakoskenkin – "Menee jo vähän överiksi"

Suosittelemme sinulle