Hyppää sisältöön

Tuija Helander teki huiman ennustuksen 13-vuotiaasta Viivi Lehikoisesta: "Katsoin, että tuossa on sellainen"

Tuija Helander heräsi katsomaan Viivi Lehikoisen Suomen ennätyksen suorana. Entinen SE-nainen näkee, että Lehikoisella on vielä varaa parantaa.

Viivi Lehikoinen juoksi uuden Suomen ennätyksen.
Viivi Lehikoinen pinkoi uuden Suomen ennätyksen Oregonin MM-kisoissa. Kuva: Lehtikuva
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

– Vihdoinkin.

Näin toteaa peräti 35 vuotta naisten 400 metrin Suomen ennätystä hallinnut Tuija Helander Yle Urheilulle. Helander juoksi vuonna 1987 Rooman MM-kisoissa matkan aikaan 54,62. Tänään Viivi Lehikoinen pinkoi Oregonin maailmanmestaruuskisoissa kaksi sadasosaa nopeammin.

– Sitä on niin paljon kyselty monen vuoden ajalta, että kuka sen rikkoo ja koska sen rikkoo. Nyt se on Viivillä ja Viivi saa jatkossa vastailla kysymyksiin, Helander myhäilee puhelimessa.

Helanderilla oli kello soimassa Lehikoisen välieräjuoksua varten. 22-vuotias Lehikoinen on ollut itse asiassa ainoa syy, miksi Helander on herännyt katsomaan kahtena edellisenä yönä MM-kisoja. Muuten hän on katsellut kisat tallenteena.

Helanderin mukaan Lehikoisen juoksu näytti hyvältä ja se oli todella tasapainoinen.

– Viivi kyllä pystyy tuosta vielä parantamaan. Kuulin myös, että siellä oli takasuoralla vastatuuli. Se on aina sellainen, mikä heikentää tuloksia nelosen aidoissa. Kun siellä on myötätuuli takasuoralla, niin on odotettavissa joitakin kymmenesosia loppuajasta pois, Helander sanoo.

Tuija Helanderin Suomen ennätyksen voi katsoa alla olevalta videolta.

Tuija Helander juoksee Rooman MM-kisoissa 1987 uuden SE-ajan 400 metrin aitajuoksufinaalissa. (3.9.1987)

Ajasta on varaa nipistää Helanderin mukaan myös rytminvaihdoksissa. Lehikoinen vaihtoi SE-juoksussaan tavallista aiemmin 15 askeleen rytmistä 16 askeleen rytmiin.

– Rytminvaihto pitää aina tehdä tuoreena, koska siihen sotkeentuu helposti ylimääräisiä kymmenyksiä. Viivillä on edelleen mielestäni rytminvaihto sellainen asia, missä hän pystyy parantamaan aikoja, Helander näkee.

– Alkuerissä hänen rytminvaihtoon sotkeentui hiukan ylimääräistä, 1–1,5 kymmenystä. Kellotan aina näitä juoksuja, ja katson aitaväliaikoja. Tämä on tällaista lajifriikin touhua.

Helander on edelleen tiiviisti mukana lajin parissa. Hän valmentaa kahta nelosen aituria, Frida Hämäläistä ja Heidi Salmista. Heistä Salminen saavutti viime kesänä nuorten maailmanmestaruuden.

Lehikoinen säväytti jo vuonna 2013

Lehikoinen kiinnitti ensimmäistä kertaa Helanderin huomion Vaasan Kalevan kisoissa vuonna 2013. Lehikoinen oli tuolloin 13-vuotias. Hän juoksi 400 metrin aidoissa kuudenneksi ajalla 60,82.

– Katsoin, että tuossa on sellainen, joka voi sen (SE:n) viedä. Näin, että hän on ottanut nuorena lajin omakseen ja juoksi silloin saman ajan, mitä minä 16-vuotiaana.

Seuraavana vuonna Lehikoinen olikin Suomen tilastokakkonen, mutta hän ei saanut osallistua Kalevan kisoihin uuden ikärajoituksen takia. Kalevan kisojen henkilökohtaisiin sarjoihin sai osallistua ainoastaan kyseisenä kalenterivuonna vähintään 16 vuotta täyttävä urheilija.

Viivi Lehikoinen MM-välierässä.
Viivi Lehikoinen on juossut jo neljä kertaa alle 55 sekunnin. Kuva: Lehtikuva

Uusi potku lajille

Helander kertoo kuitenkin seuranneensa tarkasti Lehikoisen uraa. Hän muistuttaa, että Lehikoinen juoksi vuonna 2017 alle 19-vuotiaiden SE:n 56,49. Sen jälkeen seurasi vaikeampia vuosia.

– Se on niin tyypillistä. Ei se mene suoraviivaisesti eteenpäin, vaan tulee niitä vaikeita vuosia, Helander sanoo.

– Viivi on kyllä ihailtavasti tsempannut, taistellut, ollut sisukas ja uskonut itseensä siinä vaiheessa, kun suuri yleisö on ehkä ajatellut, että tässäkö se oli. Nostan hattua. Viivi on hyvä esimerkki kaikille nuorille urheilijoille, että ei pidä luovuttaa ennen kuin kaikki kivet on käännetty.

Helander uskoo, että Lehikoisen saavuttama Suomen ennätys tuo lajille uutta potkua.

– Juuri laitoin Petra Stenmanille viestiä, että nyt saatiin sellainen potku tälle lajille. Meillä on hyvä tilanne varsinkin naisten nelosen aitojen puolella. Siellä on uusia tulossa ja paljon nuoria tyttöjä, jotka tekevät lupaavia tuloksia. Tämä oli sellainen potku lajille, että varmasti saamme lisää pöhinää niin kuin nykyään sanotaan.

Lue myös:

Viivi Lehikoinen paljasti ottaneensa riskin SE-juoksussaan – asiantuntija hehkuttaa kylmäpäistä temppua: "Kova merkki"

Viivi Lehikoinen juoksi uuden Suomen ennätyksen MM-välierässä! Tunteikkaana haastattelussa – "Vaikeina hetkinä hakenut voimaa"

Camilla Richardsson hyytyi helteessä ja keskeytti dramaattisesti – lajivalmentajalta kritiikkiä kisajärjestäjille

Muhiiko Oregonissa uusi keihäsfarssi? Toni Keränen toivoo, että piikkarit pitävät murenevalla heittoalustalla: "Sen kanssa voi tulla haasteita"

Suosittelemme sinulle