Hyppää sisältöön

Tulli myi valtion takavarikoimia bitcoineja 46,5 miljoonalla eurolla – bitcoinin kurssiromahdus vei tuotoista yli kolmanneksen

Takavarikoitujen bitcoinien myyntituotot annetaan kokonaisuudessaan Ukrainaan.

Bticoinin logo hehkuu ruudulla, kun jalankulkija kävelee ohi.
Bitcoinin kurssi on ollut toukokuusta lähtien jyrkässä laskussa. Kuvituskuva. Kuva: Lehtikuva
Laura Kangas

Tulli on myynyt 46,5 miljoonan euron edestä valtion takavarikoimia bitcoineja. Bitcoinit ovat alun perin päätyneet valtiolle Tullin takavarikoissa esimerkiksi huume- ja dopingkauppaan liittyneissä tutkinnoissa.

Bitcoinien myynnistä huolehti kaksi virtuaalivaluuttojen välittäjää. Tulli ei kerro ostajia julkisuuteen.

Hallitus linjasi bitcoinien myynnistä huhtikuun lopussa. Tullin talousjohtaja Pekka Pylkkäsen mukaan myyntiaikaa lisäsi muun muassa välittäjien valitseminen kilpailutuksella sekä sen varmistaminen, ettei ostajiksi päädy rikollisia toimijoita.

Hallitus päätti keväällä lisätalousarviossaan myöntää Ukrainalle 70 miljoonaa muun muassa humanitaariseen apuun ja jälleenrakennukseen. Valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Leena Mörttinen kertoo, että bitcoin-tuotot ovat menossa kokonaisuudessaan Ukrainaan.

– Sikäli kun minä asian tiedän ja ymmärrän, niin näin olisi, Mörttinen kertoo.

Bitcoinin kurssi sukeltaa

Bitcoineista saatavat tuotot jäävät reippaasti arvioitua pienemmiksi, koska bitcoinin kurssi on ollut toukokuusta lähtien syöksylaskussa.

Vielä vappuna yksi bitcoin maksoi noin 35 720 euroa, kun nyt hinta on 22 340 euroa. Bitcoinin kurssi on laskenut siis lähes 38 prosenttia vajaassa kolmessa kuukaudessa.

Vielä huhtikuussa hallitus arvioi, että bitcoineista saataisiin myyntituottoja noin 70–80 miljoonaa euroa.

Mörttisen mukaan myyntiä olisi ollut hankala ajoittaa parhaaseen mahdolliseen aikaan, sillä kurssit ovat heilahdelleet sodan aikana voimakkaasti. Se osuus avusta, jota ei saada katettua bitcoineilla, katetaan Mörttisen mukaan muualta.

– Oikea-aikainen myynti, että ostetaan halvalla ja myydään kalliilla, on maailman vaikein asia toteuttaa. Joskus nämä prosessit ovat niin pitkiä, että ei osuta siihen aikaikkunaan, Mörttinen toteaa.

Lue myös:

Nimeään myöten vakaiksi luvatut kryptovaluutat romahtivat, mikä horjuttaa koko markkinaa – bitcoinin arvosta sulanut puolet huippulukemista

Kryptoyhteisö on lahjoittanut Ukrainalle jo yli 40 miljoonan euron edestä kryptovaluuttoja

Putinin sota on jatkunut jo viisi kuukautta, ja EU:ta riivaavat hintojen nousu, helle ja taantuman pelko – uhkaako Ukrainan asia unohtua?

Ukrainaan annetuista aseista osa voi päätyä lopulta rikollisten käsiin – Jugoslavian sotien aseita käytetään Ruotsin jengiammuskeluissa

Suosittelemme sinulle