Hyppää sisältöön

Poliiseiksi puhelimessa tekeytyvät huijarit kalastelevat pankkitunnuksia Itä-Suomessa

Tiistaina joensuulainen vanhempi henkilö menetti puhelinhuijauksessa tuhansia euroja. Poliisi muistuttaa, että pankkitunnuksiaan ei saisi koskaan antaa kellekään puhelimitse.

Huijarit kalastelevat nyt verkkopankkitunnuksia tekeytymällä puhelimessa poliisiksi. Kuva: Kari Saastamoinen/ Yle

Itä-Suomessa on tullut jälleen esille tapauksia, joissa huijarit tekeytyvät puhelimessa poliisiksi. Itä-Suomen poliisi varoitteli asiasta eilen Facebookissaan (siirryt toiseen palveluun).

Tiistaina poliisin tietoon oli tullut tapaus, jossa joensuulaiselle vanhemmalle henkilölle oli soitettu ja esiinnytty poliisina. Huijari sattui tietämään uhrin lähikaupan. Poliisina esiintyen hän väitti uhrin pankkikortin tulleen kopioiduksi tämän asioidessa lähikaupassaan.

Poliisi tarvitsi nyt uhrin pankkitunnuksia auttaakseen asiassa. Hädissään henkilö luovutti pankkitunnuksensa.

Soittaja käski vielä kysymään naapureilta, olivatko nämäkin asioineet samassa kaupassa. Uhri kyseli asiaa kahdelta naapurilta, jotka eivät luovuttaneet pankkitietojaan puhelimeen.

Puhelimeen vastannut uhri menetti tililtään tuhansia euroja. Ne oli siirretty toiselle tilille ja nostettu toisella puolen Suomea.

Poliisi muistuttaa, ettei poliisi tai muukaan viranomainen koskaan kysy puhelimitse pankkitunnuksia.

Mikäli vastaavan puhelun saa, tulee luuri sulkea heti ja tehdä soitosta ilmoitus poliisille. Kyseessä on aina vähintään petoksen yritys ja yrityskin on rangaistava.

Mikäli pankkitunnuksensa erehtyy antamaan, tulee heti ottaa yhteyttä omaan pankkiin.

Suosittelemme sinulle