Hyppää sisältöön

Harry Potter -kirjoista tuttu urheilulaji huispaus vaihtaa nimeä – taustalla J. K. Rowlingin lausunnot transihmisistä sekä tavaramerkkisyyt

Etenkin opiskelijat eri puolilla maailmaa ovat innostuneet pelaamaan huispausta, englanniksi quidditchiä. Lajiorganisaatiot käyttävät pelistä vastaisuudessa englanniksi nimeä quadball.

Huispausta pelataan niityllä.
Huispausta pelattiin Berliissä 2017. Kuva: Sebastian Wells / AOP
Jussi Latvala

Harry Potter -fantasiakirjoista inspiroitunut urheilulaji huispaus saa englannin kielessä uuden nimen. Aiemmin kirjoista tutulla nimellä quidditch pelattu laji tunnetaan vastaisuudessa nimellä quadball.

Taustalla ovat taikamaailmaan sijoittuvien Potter-kirjojen luojan J. K. Rowlingin puheenvuorot, joita on pidetty transihmisiä vähättelevinä. Rowling on muun muassa vitsaillut muistavansa, että joskus oli olemassa sana ihmisille, joilla on kuukautiset.

Huispauksen kansainvälinen lajiliitto International Quidditch Association (IQA) ilmoitti tällä viikolla siirtyvänsä käyttämään lajista nimeä quadball. Lajiliitto seuraa ratkaisullaan kahta muuta huispauksen isoa toimijaa US Quidditchiä ja Major Leage Quidditchiä, jotka ovat jo aiemmin ottaneet käyttöön quadball-nimen.

Asiasta uutisoivat muun muassa brittilehti Guardian (siirryt toiseen palveluun) ja uutistoimisto Reuters (siirryt toiseen palveluun).

– Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen etujärjestöt, kuten GLAAD ja Human Rights Campaign, sekä Harry Potter -elokuvien kolme pääosanesittäjää ovat kritisoineet hänen (Rowlingin) kantojaan, IQA:n tiedotteessa todetaan (siirryt toiseen palveluun).

Toisena perusteluna lajinimen muutokselle ovat tavaramerkkisyyt. Quidditch-nimen tavaramerkin omistaa Warner Bros., joka on julkaissut Harry Potter -elokuvat. Tämä on rajoittanut lajin mahdollisuuksia kasvaa ja tehdä sponsorisopimuksia.

Harry Potter -kirjoissa huispausta pelataan lentävillä luudilla ja maagisilla palloilla. Huispausta on innostuttu harrastamaan myös oikeassa elämässä, vaikka lajista on täytynyt keksiä ilman taikavoimia toimiva sovitus.

Eri puolilla maailmaa pelataan huispausta, jossa juostaan kentällä luutien kanssa ja muun muassa yritetään saada palloa läpi vastustajajoukkueen maalirenkaista. Laji on saanut suosiota etenkin opiskelijoiden keskuudessa.

Lue myös:

J.K. Rowling  Twitter-kohun keskellä – kirjailijaa syytetään transfobiasta

Suosittelemme sinulle