Hyppää sisältöön

Britannian seuraava pääministeri on todennäköisesti Liz Truss – tällainen on Rautarouvan perintömanttelia ylleen pukeva ulkoministeri

Kisa Boris Johnsonin paikasta on tiivistynyt kahden kaupaksi. Ulkoministeri Liz Truss peittoaa entisen valtiovarainministerin Rishi Sunakin, jos kyselyt pitävät kutinsa puolueen jäsenäänestyksessä.

Britannian ulkoministeri Liz Truss ulkona laukku ja kansio kädessään.
Kuva: NEIL HALL / All Over Press
Sari Möller

Syyskuun alkupuolella tiedetään, kuka on Britannian seuraava pääministeri. Tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, että valituksi tulee nykyinen ulkoministeri Mary Elizabeth eli Liz Truss.

Kisa pääministerin paikasta on kutistunut kahden kamppailuksi. Loppusuoralla ovat Truss ja entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak. Sunakia on pitkin matkaa pidetty ennakkosuosikkina, ja sellainen hän parlamentin jäsenten keskuudessa ehkä onkin.

Tilanne on kuitenkin toinen, kun ratkaisu jää konservatiivipuolueen jäsenistön käsiin. Puolueen noin 170 000 jäsentä tekevät lopullisen valinnan, ja tällä hetkellä mielipidekyselyjen mukaan näyttää siltä, että Truss saa heiltä suuremman kannatuksen.

Jäsenäänestyksen on määrä olla ohi syyskuun alkuun mennessä, ja uuden pääministerin nimi on tiedossa 5. syyskuuta

Lue lisää: Britannian tuleva pääministeri on joko Rishi Sunak tai Liz Truss – Sunak on suosituin kansanedustajien keskuudessa, Truss puolestaan puolueen jäsenten keskuudessa

Tiistaina julkaistussa kannatuskyselyssä (siirryt toiseen palveluun) Truss saisi 54 prosenttia äänistä, jos vastassa olisi Sunak. Tämän osuus jäisi 35 prosenttiin. Sky Newsin analyysin mukaan Trussin voitto ei ole vielä varma, vaan kaikki on nyt pelissä.

Voittajan haasteeksi jää arvion mukaan erityisesti yhdistää puolue, jonka hajaannuksesta kertoo se, että kolme viimeiseksi kansanedustajien ääniä tavoitellutta saivat yli sata ääntä kukin.

Mutta millainen on Britannian Liz Truss, joka tällä hetkellä näyttää olevan vahvoilla Britannian seuraavaksi pääministeriksi?

Mielenosoituksista monarkiaa vastaan ja lopulta konservatiiveihin

Trussin tukijat näkevät hänessä uuden Rautarouvan, ja Truss tuntuu mielellään ruokkivan yhtäläisyyksiä Margaret Thatcherin ja itsensä välillä. Thatcher oli Britannian pääministeri kolme kautta vuosina 1979–1990.

Hän on esimerkiksi poseerannut brittiläisessä panssarivaunussa ja pukeutunut televisioväittelyssä uutistoimisto AP:n mukaan "pelottavasti" samankaltaiseen asuun kuin Thatcher aikanaan.

Näin siitä huolimatta, että hänen vanhempansa, matematiikan professori ja sairaanhoitaja, veivät tytön jo lapsena ydinvoimaa ja Thatcheria vastustaviin mielenosoituksiin, joissa hänen on muisteltu huutaneen Thatcherin erovaatimusta.

BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Truss kuitenkin sanoo olevansa oma persoonansa.

Britannian ulkoministeri Liz Truss haastateltavana.
Truss on käyttänyt muun muassa samanlaista paitaa kuin Thatcher aikanaan. Kuva: David Rose / All Over Press

Oxfordissa vuonna 1975 syntynyt Truss kävi koulunsa Leedsissä ja opiskeli filosofiaa, politiikkaa ja taloustieteitä Oxfordin yliopistossa. Silloin hän myös kuului lyhyen aikaa liberaalidemokraatteihin ja vaati monarkian lakkauttamista.

Hän työskenteli öljy-yhtiö Shellissä ja tietoliikenneyhtiö Cable & Wirelessissä sekä ajatushautomo Reformissa. Noihin aikoihin hän alkoi olla mukana konservatiivipolitiikassa ja omaksua thatcheriläistä vapaakauppa-ajattelua.

Konservatiivit arvostavat Thatcheria yhä suuresti ja näyttävät nyt siis tukevan Liz Trussia. Trussia kritisoivien mukaan tällä ei kuitenkaan ole riittävää arvovaltaa johtaa maata taloudellisessa turbulenssissa ja sodan riehuessa Euroopassa.

Itse Truss on kirjoittanut Daily Telegraphissa (siirryt toiseen palveluun) olevansa ainoa, joka voi viedä läpi nyt tarvittavan, konservatiivipuolueen periaatelinjojen mukaisen muutoksen talouspolitiikassa. Hän uskoo myös olevansa ehdokkaista ainoa, joka voi vastata maailman kasvaneeseen turvallisuusuhkaan.

Taistelunhaluinen, mutta puiseva puhuja

Truss pyrki parlamenttiin kahdesti onnistumatta, mutta tuli valituksi vuonna 2010.

Opetusministeri hänestä tuli jo vuonna 2012. Truss on toiminut myös muun muassa tasa-arvoministerinä ja syksystä 2021 alkaen ulkoministerinä.

Truss vastusti aikanaan brexitiä, mutta muutti mieltään myöhemmin. Sittemmin hän on neuvotellut useita brexitin jälkeisiä kauppasopimuksia. Truss on voittanut uutistoimisto AP:n mukaan puolelleen kiihkeimmätkin konservatiivipuolueen brexit-kannattajat.

Puolueen euroskeptistä siipeä miellyttävät erityisesti Trussin taistelunhaluinen asenne sekä lupaukset leikata verotusta ja suunnata lisärahaa puolustukseen.

Toisaalta EU-maiden johtajat ovat ovat toivoneet turhaan, että Truss pehmentäisi äänenpainojaan Britannian ulkosuhteissa.

Hänen kritisoijansa pitävät Trussia myös omiin näkemyksiinsä tiukasti takertuvana poliitikkona ja puisevana puhujana.

Esimerkiksi viimeiseksi kisasta pudonneen Penny Mordauntin tukija, ex-ministeri David Davis syyttikin AFP:n mukaan Rishi Sunakia äänten "lainaamisesta" Trussille, jotta saisi tämän vastaansa.

– Hän haluaa kisata Lizin kanssa, koska tämän hän (Sunak) voittaa väittelyssä, Davis sanoi radiohaastattelussa.

Rishi Sunak ja Liz Truss esiintyivät ehdokastentissä televisiossa.
Trussin asenne miellyttää hänen kannattajiaan, mutta vastustajien mielestä ulkoministerin puhujan lahjoissa on toivomisen varaa. Kuva Rishi Sunakin ja Liz Trussin väittelystä sunnuntailta. Kuva: JONATHAN HORDLE / ITV / HANDOUT / EPA-EFE/All Over Press

Haluaako konservatiivipuolue verojen leikkaajan?

Liz Truss on luvannut muun muassa leikata heti verotusta, jos hänet valittaisiin pääministeriksi.

Jopa Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on varoittanut (siirryt toiseen palveluun) Britanniaa verojen kevennyksien vaaroista, mutta konservatiivipuolueen jäsenille lupaus on houkutteleva, sanoo politiikan professori Tim Bale.

– Veroleikkaukset inflaatiopiikin aikana voivat olla huono idea, mutta ne sopivat konservatiivipuolueen ideologiaan.

Talousasiat ovat brittien mielenkiinnon keskiössä, mutta pääministeriehdokkaiden maahanmuutto- ja EU-mielipiteilläkin on iso vaikutus siihen, miten konservatiivipuolueen jäsenet äänestävät.

Bale uskoo, ettei kumpikaan ehdokkaista tuo suurta muutosta Boris Johnsonin linjaan esimerkiksi EU-kysymyksissä.

Sky Newsin analyysin mukaan merkitystä on silläkin, että Trussin ei katsota puukottaneen Johsonia selkään, sillä hän ei vaatinut tämän eroa – toisin kuin Rishi Sunak.

Toisaalta Trussin vastustajat muistuttavat hanakasti, ettei hän ole aito konservatiivi, koska kuului nuorempana lyhyen aikaa liberaalidemokraatteihin.

Lue lisää:

Britannia saa pian uuden pääministerin, mutta Boris Johnsonin viitoittama politiikka saattoi tulla maahan jäädäkseen

Boris Johnsonin seuraajapeli muuttui heti likaiseksi – luopuvan pääministerin väitetään hautovan kostoa voittajasuosikki Rishi Sunakille

Analyysi: Epärehellisyys kaatoi Boris Johnsonin – perinnöksi jää brexitin toimeenpano, ja sen kova hinta

Juttua korjattu 22.7. klo 9: Thatcherin pääministeriaika alkoi vuonna 1979, ei 1975, kuten artikkelissa aiemmin luki. Vuonna 1975 hänet valittiin puolueen puheenjohtajaksi.

Suosittelemme sinulle