Hyppää sisältöön

Hintojen nousu saa asuntosijoittajat miettimään vuokrankorotusta, ekonomisti uskoo malttiin: "Voittaja on tavallinen vuokra-asunnon etsijä"

Ylläpitokustannusten lisäksi esimerkiksi lainojen korot ja marginaalit ovat nousussa. Markkinatilanne ei kuitenkaan ekonomistin mielestä salli niin kovia vuokrankorotuksia kuin kustannusten nousu edellyttäisi.

Kerrostalo jonka vieressä menee tie ja bussi.
Jutussa haastatellut asiantuntijat uskovat, että liian suuret korotukset vuokrissa saattaisivat kääntyä jopa vuokranantajaa vastaan. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle
Emilia Pakkala,
Antti Heikinmatti
Avaa Yle-sovelluksessa

Kustannusten raju nousu ja korkea inflaatio antaisivat mahdollisuuden koviinkin vuokrankorotuksiin, mutta markkinatilanne pakottaa vuokranantajat maltillisiksi.

Näin arvioi muun muassa Suomen vuokranantajat ry:n ekonomisti Sakari Rokkanen. Rokkasen mukaan viime vuodet vuokra-asuntoja on rakennettu paljon. Lisäksi korona alensi kysyntää.

Nyt kovillekin vuokrankorotuksille olisi perusteita elinkustannusten kallistumisen vuoksi, mutta Rokkanen uskoo, että vuokrataso pysyy silti maltillisena.

– Vuokranantaja voi joutua tarkkaan arvioimaan korotustarvetta, jotta saa pidettyä hyvän vuokralaisen tai pysyy kilpailukykyisenä ja saa hyvän vuokralaisen. Näkisin, että suurin voittaja tässä tilanteessa on ihan tavallinen vuokra-asunnon etsijä.

Myös Matti Ahrelma kiinteistöalan neuvonanto- ja palveluyritys Colliers Finlandista arvioi, että liian suuret korotukset vuokrassa saattavat jopa kääntyä vuokranantajaa vastaan.

– Usein se vaikuttaa siihen, että vuokralaisten pysyvyys vähenee ja uusien saaminen vaikeutuu.

Vuokrataso laski tilastokeskuksen mukaan esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, Oulussa ja Jyväskylässä tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Seuraava tilastokatsaus asuntovuokrista julkaistaan elokuussa.

Lue lisää: Vuokrat ovat laskeneet pääkaupunkiseudulla jo puoli vuotta – Tilastokeskus puhuu historiallisesta muutoksesta

Asuntosijoittamisen kuumin aika meni jo?

Rokkasen mielestä asuntosijoitusmarkkinoilla on selvästi havaittavissa jäähtymisen merkkejä. Hänen mukaansa kysyntä on kyllä toipumassa, mutta asuntosijoittamisen tuotto-odotukset ovat selvästi laskeneet asuntojen ylläpitokulujen ja lainarahan kallistumisen vuoksi.

– Laajoja vaikeuksia ei silti ole ennustettavissa, sillä pankit ovat stressitestanneet lainarahalla sijoitusasuntoja hankkineita asiakkaitaan. Toki jos se rahoitus on vedetty kovin tiukalle, niin silloin voi olla hankalampi tilanne, Rokkanen arvioi.

Suomen vuokranantajat ry:n Pohjois-Pohjanmaan aluepäällikön Helena Reinilän mukaan Pohjois-Suomessa tilanne asuntosijoitusmarkkinoilla on yhä hyvä.

Hän kuitenkin arvelee, että mikäli asuntosijoittamisesta ei ole aiempaa kokemusta, alalle lähtemistä saatetaan nyt harkita pidempään.

Kuuntele Helena Reinilän vinkit ensimmäistä sijoitusasuntoaan ostamassa olevalle:

Suomen Vuokranantajat Ry:n Pohjois-Pohjanmaan aluepäällikkö Helena Reinilä kertoo, että asuntojen vuokraustilanne on normalisoitunut pandemian jälkeen. Reinilä on sitä mieltä, että asuntosijoittamisen aloittamista Pohjois-Suomessa ei ole syytä pelätä kustannusten noususta huolimatta.

Rokkasen mukaan tilanne vuokra-asuntomarkkinoilla voi joka tapauksessa muuttua hyvinkin nopeasti.

– Jos esimerkiksi rakentaminen hiljenee kovin, kuten nyt kustannusten nousu näyttää aiheuttavan, parin–kolmen vuoden päästä voi taas olla pulaa vuokra-asunnoista.

Helena Reinilä kesäpäivänä.
Helena Reinilä Suomen vuokranantajista kertoo, että Pohjois-Suomessa asuntosijoitusmarkkinat voivat hieman hiljentyä kulujen ja korkojen nousun myötä. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Pohjoisessa mietitään korotuksia

Esimerkiksi Oulussa ja Kajaanissa suurimmat vuokranantajat miettivät nyt vuokrien korottamista.

Oulun Sivakan isännöintipäällikkö Jouni Hautamäki arvioi, että korotuksia voi tulla, mutta dramaattisia ne tuskin tulevat olemaan. Sivakalla on Oulussa yli 8 300 vuokra-asuntoa.

Kouta kiinteistöt Oy omistaa kiinteistöjä Kajaanin lisäksi Iisalmessa, Kuopiossa ja Kuusamossa. Niitä se myy asuntosijoittajille ja vuokraa asukkaille.

Myyntijohtaja Mikko Witikka kertoo, että nousseiden kustannusten myötä lievät korotukset ovat mahdollisia. Hän ei usko, että tämä aiheuttaa ongelmia vuokralaisten suhteen.

– Vuokralaiset haluavat nykyään tasokkaampaa asumista. Jos asunto on moderni ja hyväkuntoinen, niistä ollaan valmiita maksamaan.

Tiilinen roskakatos, jonka takana valkea kerrostalo.
Sivakan Jouni Hautamäki kertoo, että eri vuokranantajien vuokrahinnat seurailevat toisiaan. – Jos vuokra jollain nousee, hinnat nousevat monesti muillakin. Korottavat tekijät ovat kaikilla samanlaisia, Hautamäki kertoo. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Korkeat vuokratuotot houkuttavat Kajaaniin

Pohjoisessa Kajaani on kiinnostanut asuntosijoittajia jo pitkään sieltä saatavien hyvien vuokratuottojen vuoksi.

Suomen vuokranantajat ry:n Pohjois-Pohjanmaan aluepäällikkö Helena Reinilä kertoo, että Kajaanissa tilanne hyvien vuokratuottojen suhteen tuskin tulee muuttumaan.

– Siellä vuokra-asuntoja ei ole riittävästi. Kun kilpailu on kovaa, eikä asuntotarjontaa ole, vuokrataso pysyy korkeana.

Samaa sanoo Kouta kiinteistöt Oy:n Mikko Witikka.

Oulussa uusia kohteita rakennetaan kaiken aikaa. Oulu on kasvava kaupunki, ja siksi asunnoille riittää kysyntää.

Sivakan palveluasiantuntija Jouni Haapaniemi kertoo, että asuntotilanne on tiukin pitkiin aikoihin.

– Asuntoja vapautuu ennätyksellisen vähän, mutta hakijamäärät ovat pysyneet samoina tai jopa kasvaneet viime vuosista, Haapaniemi kertoo.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun vuokramarkkinoista Yle Tunnuksella sunnuntaihin 24.7. kello 23 saakka.

Lue myös: Melissa Jolmaa potkaisi onni, sillä hän sai opiskelupaikan ja soluasunnon – Helsingin vuokra-asuntojen kysynnässä ollaan palaamassa koronaa edeltävien kesien tasolle

Suosittelemme