Hyppää sisältöön

Huipputanssijakin lomailee, mutta liike ei seisahdu – Atte Kilpinen tanssii Turun kaduilla, Marko Juusela treenaa salilla kohti Varsovaa

Atte Kilpinen palaa Kansallisbalettiin Hampurin vuosien jälkeen. Marko Juusela lähti Pietarin maailmankuulusta Mariinski-teatterista maaliskuussa.

Suomen huipputanssijat valmistautuvat uuteen kauteen Turussa
Suomen huipputanssijat valmistautuvat uuteen kauteen Turussa
Minna Rosvall

Kansainväliseen läpimurtoon yltäneet suomalaiset balettitanssijat Marko Juusela ja Atte Kilpinen valmistautuvat molemmat uuteen kauteen Turussa.

Juusela ajaa perheensä luota Naantalista bussilla päivittäin Turkuun treenaamaan Raija Lehmussaaren balettikouluun. Hän lähti Pietarin maailmankuulusta Mariinski-teatterista maaliskuun puolivälissä Euroopan sotatilanteen takia.

Marko Juusela ehti olla Pietarissa seitsemän vuotta ja tehdä satoja rooleja. Opiskeluaikojen jälkeen hän sai kiinnityksen Mariinski-teatteriin kauden 2019 alussa.

Atte Kilpisen vierailukiinnitys päättyi heinäkuun 11. päivä Hampurin Valtionbaletissa, joten hän viettää ansaittua lomaa ennen paluuta Kansallisbalettiin ja ensimmäiseksi solistitanssijaksi.

Kilpinen on tanssinut lomallaan ohikulkijoille Turun Aurajokirannassa. Hän haluaa esitellä taidemuotoa ja tuoda balettia lähelle ihmisiä.

Juusela kaipaa kovasti näyttämölle

Balettitanssijan harjoittelu on kurinalaista kesälläkin. Puolentoista tunnin balettitreeni pitää sisällään säännönmukaisesti tehtävät noin kymmenen tankosarjaa. Lisäksi hän tekee venyttelyt, lämmittelyt, lihashuoltoa ja hyppyjä.

Tanssija ei voi olla harjoittelematta kuin maksimissaan pari viikkoa vuodessa, eli lomallaan kerran vuodessa. Harjoittelun ei tosin tarvitse olla vain balettia. Voi käydä salilla ja juoksemassa.

Marko Juusela on viimeksi esiintynyt lavalla maaliskuussa päivää ennen kuin hän lähti Pietarista. Työt alkavat Varsovassa elokuun alussa.

– Kaipaan tunnelmaa, esitykseen valmistautumista, kaipaan lavalla oloa. Yksin harjoitteleminen on opettavaista. Siinä oppii tuntemaan oman vartalonsa ja sen, mikä on puhdasta liikettä ja mitä tekee väärin. Lavalla ei näe itseään peilistä.

Ensimmäinen harjoiteltava rooli Varsovassa on jo tiedossa. Juusela alkaa harjoitella pääroolia Don Quijote -balettiin. Varsovaan Juuselaa vetää erityisesti se, että siellä on kuuluisa koreografi Krzysztof Pastor johtajana.

– Tulevaisuudessa haluan tulla solistiksi ja tähtitanssijaksi. Olen nähnyt, mitä balettimaailma on Venäjällä. On hienoa päästä katsomaan, mitä suuntauksia on Euroopassa.

Tanssija Marko Juusela Raija Lehmussaaren balettikoulun salissa.
Marko Juusela kaipaa jo kovasti näyttämölle ja odottaa innoissaan lähtöä Varsovaan. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Päivän varoitusajalla Joutsenlampeen

Marko Juusela kertoo, että esityskauden aikana balettitanssija on töissä jopa aamukymmenestä iltayhteentoista, joten kesäharjoittelu on luonnollisesti kevyempää. Työskentelytahti Pietarin Mariinski–teatterissa oli nopea.

Rooleja täytyi ottaa haltuun jopa puolessa päivässä.

– Saatettiin sanoa, että tanssit tänä iltana roolin, jota et ole ikinä tanssinut. Työtahti oli äärettömän vaativa verrattuna eurooppalaisiin teattereihin. Esimerkiksi meillä oli Joutsenlampi heti toisena päivänä kesäloman jälkeen, kertoo Juusela.

Tanssijoiden täytyi hallita monia baletteja. Juusela kertoo, että he videoivat baletteja näytöiltä, ja opiskelivat niitä yön pimeinä tunteina. Roolin liikkeet ja sarjat pitää opiskella itse, ja harjoituksissa niitä mennään läpi. Kaikki baletit ovat videotallenteina Mariinski–teatterissa.

Juusela lähti Pietarista sodan ja epävarman tilanteen takia. Hän kuvailee tunnelmia Pietarissa lähinnä epäselviksi, ei niinkään pelottaviksi.

– Pystyin löytämään itselleni tulevaisuuden Euroopassa. Siitä ei ollut pelkoa, etten pääsisi pois maasta, jos jäisin Pietariin. Ajattelin, että jos jään sinne, jään loppuelämäkseni, mutta toki minut olisi päästetty Suomeen takaisin, kertoo Juusela.

Marko Juusela oli tyytyväinen elämäänsä Pietarissa. Hän tanssi satoja rooleja, sillä tanssijalla saattaa olla jokaisessa baletissa jopa kolme roolia, jos lasketaan kaikki kuoro- ja solistiroolit yhteen.

Atte Kilpinen tanssi Turun Aurajokirannassa. Aku Silander katsoo esitystä Teatterisillan penkillä.
Atte Kilpinen tanssi Turun Teatterisillalla. Aku Silander yllättyi esityksestä, mutta piti sitä piristävänä ja kauniina. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Kilpinen haluaa tehdä balettia tutuksi suurelle yleisölle

Atte Kilpinen lähestyy Turun Teatterisillalla istuvaa Aku Silanderia ja kysyy, saako tanssia hänelle. Katsoja oli iloisesti yllättynyt.

– Kaunis esitys ilahdutti kyllä ja piristi päivää. En ole ennen käynyt Kansallisbaletissa. Miksei voisi mennäkin. Hienoa oli nähdä livenä ja läheltä, kertoo Silander.

Kilpinen kertoo, että idea lähti koronarajoituksista ja siitä, etteivät kaikki ihmisryhmät päässeet teattereihin.

– Keksin, että menen kaduille ja tanssin ihmisille. 11. heinäkuuta olin vielä kiertueella Etelä-Ranskassa. Pieni kesäprojekti on kiva ennen kuin palaan Kansallisbalettiin elokuussa. Tässä ei ole aikatauluja eikä päivämääriä.

Palaute on ollut hyvää. Jotkut eivät halua ottaa vastaan tanssiteosta, mutta monet kiittävät. Tavoite on tuoda balettia ja nykytanssia jokapäiväiseen elämään.

– He näkevät liikettä ja tottuvat siihen. Toivottavasti he innostuvat ja tulevat katsomaan kokonaista tanssiteosta.

Kilpinen lomailee kolme viikkoa. Loma on tarpeeseen, sillä tanssijat tekevät yleensä kuusipäiväistä viikkoa. Hampurissa esityksiä oli jopa seitsemänä päivänä. Vapaapäiviä ei juuri ole, joten kesällä tanssija rentoutuu.

– Ehdin liikkumaan ja tanssimaan ja silti jää aikaa lomailla. Teen tosin aamuisen balettitreenin silloin tällöin.

Atte Kilpinen, Helsinki, 11.06.2020
Atte Kilpinen haluaa tanssia kotimaassa lähellä perhettään. Arkistokuva. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Oma baletti ja rakkaat ihmiset toivat Suomeen

Atte Kilpinen aloittaa jo elokuun alusssa työt Helsingissä. Kansallisbaletissa hän on nyt ykkössolistitanssijoiden joukossa.

Peppi Pitkätossu –baletin Tommin rooli on ensimmäinen loman jälkeen. Ainakin myös Romeo ja Julia, Pähkinänsärkijä ja nykytanssi-ilta ovat tulossa syyskaudella.

Kilpistä pyydettiin jäämään Hampurin balettiin, jossa hän sai ylennyksen solistitanssijaksi. Hän oli odottanut ja toivonut ylennystä.

– Tulin takaisin Suomeen innoissani. Vaikka tekisi isoa uraa ulkomailla, olet jouluaattona yksin siellä näytöksessä ja menet yksin kotiin. Kokemus ja työskentely maailmankuulun koreografin John Neumeierin kanssa oli uskomatonta sekä lukemattomat roolit, jotka pääsin tanssimaan pitkässä mittakaavassa. Pitkässä mittakaavassa minulle on kuitenkin tärkeää olla omassa kotimaassani, omien rakkaiden ihmisten kanssa.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella (siirryt toiseen palveluun) 27. heinäkuuta kello 23:een asti.

Lue lisää:

Tällaista on 25-vuotiaan Atte Kilpisen arki maailmankuulussa Hampurin baletissa: kellontarkka ruokarytmi on keskeinen osa jokaista päivää

Marko, 19, tanssii ensimmäisenä suomalaisena Mariinskissa – venäläinen tosi-tv-julkkis tärkeä tuki maan ymmärtämisessä

Marko Juusela, 19, kiinnitettiin ensimmäisenä suomalaistanssijana Mariinski-teatteriin Pietariin – "Yksi unelma on toteutunut"

Suosittelemme sinulle