Hyppää sisältöön

Draghi erosi ja Italian hallitus kaatui – tällä saattaa olla vaikutusta myös Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointiin

Presidentti ilmoitti Italian parlamentin hajottamisesta ja uusista vaaleista syksyllä. Siihen asti maata hallitsee toimitusministeristö, joka hoitaa "juoksevia asioita", kirjoittaa Italiaa pitkään seurannut ulkomaantoimittaja Petri Burtsoff.

Mario Draghi.
Mario Draghi vilkutti kuvaajille tavattuaan Italian poliittista johtoa Roomassa 3. helmikuuta. Kuva: Angelo Carconi / EPA
Petri Burtsoff
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuten odotettua, Italian pääministeri Mario Draghi erosi ja hänen johtamansa hallitus kaatui.

Kuultuaan parlamentin ylä- ja alahuoneen puhemiehiä, presidentti Sergio Mattarella hajotti Italian parlamentin. Tähän ei sisälly dramatiikkaa; näin tehdään aina kun hallitus kaatuu.

Mattarella myös ilmoitti, että Italiassa pidetään parlamenttivaalit seuraavien 70 päivän aikana. Italian perustuslaki määrää, että vaalit on pidettävä viimeistään 70 päivää parlamentin hajottamisen jälkeen.

Hieman myöhemmin Draghi vahvisti vaalipäiväksi 25. syyskuuta.

Mattarella pyysi eronnutta pääministeriä Mario Draghia jatkamaan toimitusministeristön johdossa uuden hallituksen aloittamiseen saakka.

Tähän saattaa mennä pitkään, sillä viimeksi vuoden 2018 vaalien jälkeen hallitus saatiin kasaan vasta yli 90 päivää vaalipäivän jälkeen.

Draghin ei ole pakko suostua tähän vaan hän voi myös nimittää tehtävään jonkun muun.

Italian hallituksen epäluottamusäänestys parlamentissa.
Viiden tähden liikkeen senaattorit eivät antaneet tukeaan maan hallitukselle luottamuslauseäänestyksessä 14.7.2022. Hallitus sai kuitenkin parlamentin ylähuoneen tuen äänin 172-39. Kuva: Angelo Carconi / EPA

Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että Italian talous ja yhteiskunta ovat tilassa, jossa vaaditaan vahvaa poliittista johtajuutta. Sen pitäisi jatkaa EU:n elvytysrahojen käyttämistä ja talousuudistusten tekemistä.

Miten tämä onnistuu toimitusministeristöltä, jonka toimivalta on rajoittunutta?

Suomen kannalta tilanteen tekee mielenkiintoiseksi se, että Draghin hallitus ehti 5. heinäkuuta tehdä lakialoitteen Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifioinnista.

Italian parlamentti ei ole kuitenkaan ehtinyt siitä äänestää. Nyt kun parlamentti hajotettiin, siirtyy tämä asia todennäköisesti seuraavan, syksyn vaaleilla valittavan, parlamentin työlistalle.

Ja parlamentti tuskin ottaa asiaa käsittelyyn ennen kuin Italiassa on toimiva hallitus, jossa siis viime vaalien jälkeen kesti yli kolme kuukautta.

Toisien sanoen, on hyvinkin mahdollista, että Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointi siirtyy ensi vuoden puolelle.

Mario Draghi omringad av andra politiker i Italiens parlament.
Mario Draghi hyvästeli kollegansa Italian parlamentissa. Kuva: Fabio Frustaci/EPA-EFE/All Over Press

Tällä kertaa hallitusneuvotteluista odotetaan kuitenkin nopeampia. Kolmella oikeistopuolueella, La Legalla, Forza Italialla ja Fratelli d'Italialla, on mielipidemittausten mukaan noin 60 prosentin kannatus.

Ne muodostivat vaaliliiton jo vuoden 2018 parlamenttivaaleissa, eikä tämä ole kaukaa haettua myöskään nyt.

Italiaa siis todennäköisesti johtaa seuraavaksi oikeistohallitus.

Mutta millainen, se onkin mielenkiintoinen kysymys. Sekä Lega että Fratelli d'Italia ovat laitaoikeistopuolueita, jotka suhtautuvat skeptisesti EU:hun ja yhteisvaluutta euroon.

Ne ovat aiemmin kaveeranneet sekä Unkarin Viktor Orbanin että Venäjän Vladimir Putinin kanssa, vaikkakin sittemmin kääntäneet kelkkansa jälkimmäisen suhteen.

Suosittelemme