Hyppää sisältöön

Yleisradion entinen pääjohtaja Reino Paasilinna on kuollut

Yleisradion entinen pääjohtaja, SDP:n kansanedustaja ja europarlamentaarikko, valtiopäiväneuvos Reino Paasilinna on kuollut 82-vuotiaana.

Yleisradion entinen pääjohtaja Reino Paasilinna
Reino Paasilinna vuonna 1990, jolloin hän toimi Yleisradion pääjohtajana. Kuva: Pekka Sipilä / Yle
STT,
Tiina Forsberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtiopäiväneuvos, Yleisradion entinen pääjohtaja Reino Paasilinna on kuollut. Asiasta kertovat omaiset tiedotteella.

Paasilinna kuoli Parkinsonin tautiin torstaina. Hän oli kuollessaan 82-vuotias. Paasilinna oli syntynyt 5. joulukuuta 1939 Jäämerellä pakomatkalla Petsamosta Norjaan. Perhe asettui sittemmin Lappiin Varejoen asutustilalle.

Kirjailijat Erno ja Arto Paasilinna olivat Reinon veljiä.

Paasilinna kävi kansakoulun ja siirtyi työelämään vain 12-vuotiaana isänsä kuoltua.

Työurallaan hän toimi 1960-luvulla televisiotoimittajana ensin Tesvisiossa ja vuodesta 1964 lähtien Yleisradiossa, missä hän työskenteli myös toimituspäällikkönä.

Yleisradiosta Paasilinna siirtyi vuonna 1974 ulkoministeriöön, valmistuttuaan ensin yhteiskuntatieteiden maisteriksi. Hän sijoittui lehdistösihteeriksi Suomen Moskovan-suurlähetystöön, Moskovasta Paasilinna siirtyi lehdistöneuvokseksi Washingtonin-suurlähetystöön.

Paasilinna valittiin kansanedustajaksi Helsingin vaalipiiristä vuonna 1983 SDP:n edustajana.

Vuonna 1989 hänet nimitettiin Yleisradion pääjohtajaksi, ja siinä tehtävässä hän toimi vuoden 1994 Yleisradion organisaatiouudistukseen asti.

Vuoden 1995 vaaleissa Paasilinna palasi eduskuntaan, ja väitteli samana vuonna Tampereen yliopistosta yhteiskuntatieteiden tohtoriksi. Vuodesta 1996 vuoteen 2009 hän toimi europarlamentaarikkona. Paasilinna jäi eläkkeelle 69-vuotiaana.

Valtiopäiväneuvoksen arvonimi Paasilinnalle myönnettiin vuonna 2018.

Eläkkeellä hän nautti perheensä seurasta ja elämästä kesäpaikassaan Jaalassa, omaiset kertovat. Paasilinnaa jäävät kaipaamaan vaimo Anja sekä tyttäret Miira, Petra ja Silja lapsineen.

Lisää aiheesta:

Elävä arkisto: Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

Suosittelemme