Hyppää sisältöön

Tero Pitkämäki paljasti Oliver Helanderille kehitetyn suunnitelman – asiantuntija kertoo, millä tuloksella keihäsmitali tulee Suomeen

Keihäänheiton mitali Oregonin MM-kisoissa vaatii vähintään 87-metrisen, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Raja. Oliver Helander on mitalitaistelussa mukana.

Oliver Helander heittää keihäänheiton karsinnassa.
Oliver Helanderin 82-metrin riitti finaaliin. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Joska Saarinen

Yleisurheilun MM-kisat nähdään Ylen kanavilla. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

Suomen Oliver Helander selvitti Oregonin MM-kisojen keihäskarsinnan yhdellä heitolla. Tulos 82,41 riitti finaaliin, vaikka karsintaraja ei rikkoutunutkaan.

Helander oli karsinnan kuudes.

Valmentaja Tero Pitkämäki oli tyytyväinen, että Helander pysyi kaksikon suunnittelemassa taktiikassa keihäskarsinnassa.

– Kaksi löysähköä verkkaheittoa ja ensimmäisellä kunnon tulos. Riittää paukkuja finaalissakin. Se meni suunnitelman mukaan, Pitkämäki sanoi Ylen tv-haastattelussa.

Katso Oliver Helanderin karsintaheitto

Helander tunnetaan vammaherkkänä keihäänheittäjänä, joten paukkujen säästeleminen finaaliin oli erityisen tärkeää. Helander on heittänyt uransa parhaat heitot kilpailun kolmen ensimmäisen heittokierroksen aikana.

Suomalaisheittäjä sanoi, ettei kroppa rasittunut karsinnassa, eikä muitakaan kolotuksia ole.

Keihäskarsinta oli kovatasoinen kärjen osalta, mikä povaa huimaa finaalia. Anderson Peters jäi vain yhdeksän senttiä 90 metrin rajasta ja myös Neeraj Chopra heitti yli 88 metriä.

Sunnuntain finaalissa mitaliin tarvitaan siis todennäköisesti kunnon kiskaisu, mutta Pitkämäen mielestä myös Helanderilla voi olla mitalimahdollisuuksia.

– Jos mies ei purista liikaa, tulee rennon kovaa ja tekee teknisen suorituksen, niin Oliver voi löytyä miltä sijalta vain, Pitkämäki sanoi suojatistaan.

Asiantuntija: Mitaliin vaaditaan 87-metrinen

Aiemmissa arvokisoissaan Helander, 25, on jäänyt karsintaan. Nyt kun karsintapeikko on kukistettu, on mielenkiintoista nähdä, mihin Helander pystyy finaalissa.

Helander on heittänyt tällä kaudella parhaimmillaan 89,83. Sillä tuloksella hän kamppailisi jopa kultamitalista, mutta mestarisuosikiksi suomalaista ei voi oikein laskea.

Kun tarkastellaan kauden perustasoa, Helanderin toiseksi pisin heitto 85,46 kalpenee Anderson Petersille, Neeraj Chopralle, Julian Weberille ja Jakub Vadlejchille.

– Keihäänheiton finaalista tulee kovatasoinen. 85 metriä ei riitä siinä taistelussa. Mitaliin pitää nakata 87 metriä tai pidemmälle, Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Raja ennakoi finaalia.

Asiantuntija Raja muistuttaa, että suomalaiset pitää aina laskea mitalitaisteluun miesten keihäsfinaalissa. Lajilla on Suomessa pitkät menestysperinteet.

Lassi Etelätalo on finaalin toinen suomalaisedustaja. Etelätalo pääsi karsinnasta viimeisenä miehenä jatkoon tuloksella 80,03.

Katso Lassi Etelätalon kolmas karsintaheitto

Kokenut arvokisakävijä oli edellisissäkin MM-kisoissa Dohassa karsinnan viimeinen jatkoonmenijä, mutta finaalissa hän oli neljäs.

Etelätalolla on arvokisoista neljäs sija myös Zürichin EM-kisoista 2014. Viime kesänä Tokion olympialaisissa hän oli kahdeksas.

Etelätalon kauden tulostaso ei kuitenkaan lupaa huippusijoituksia sunnuntain finaaliin. Etelätalon kauden paras on 82,63.

Finalistien vertailussa se riittää yhdeksänteen sijaan.

Keihäänheiton finaali on ohjelmassa sunnuntaina Suomen aikaa kello 4.35.

Lue myös:

Oliver Helander vakuuttavasti keihäsfinaaliin, Etelätalo joutui jännittämään viimeiseen asti – supertähdet kiskaisivat melkoiset huippuheitot

Viivi Lehikoisen sisko muistaa aiturin romahduksen Belgiassa kesällä 2020 – SE-naisen tarinassa on opittavaa myös urheilujohtaja Matti Heikkiselle

Tuija Helander teki huiman ennustuksen 13-vuotiaasta Viivi Lehikoisesta: "Katsoin, että tuossa on sellainen"

Viivi Lehikoinen paljasti ottaneensa riskin SE-juoksussaan – asiantuntija hehkuttaa kylmäpäistä temppua: "Kova merkki"

Suosittelemme sinulle