Hyppää sisältöön

Siitepölymäärät ovat pysyneet maltillisina – allergiaoireita tulisi silti hoitaa huolellisesti

Tänä kesänä siitepölyä ei ole ollut ilmassa merkittäviä määriä. Asiantuntija suosittelee silti huolehtimaan allergiaoireista, jotta ne eivät kehity astmaksi.

Pujo pellolla
Tällä hetkellä käynnissä on pujon kukintakausi, joka on pysynyt rauhallisena. Kuva: Yle/Derrick Frilund
Emilia Aho
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuluvan kesän siitepölytilanne on pysynyt maltillisena ympäri Suomen, kertoo Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Katariina Ijäs.

Kesäkuun loppupuolen hellejakso nosti heinän siitepölypitoisuudet runsaiksi puoleksitoista viikoksi muun muassa Vaasassa. Helteiden jälkeen vaihtelevana jatkunut sää on kuitenkin jälleen laskenut pitoisuuksia.

Siitepölytilanteista tiedottavalta Norkko.fi-verkkosivulta käy ilmi, että parhaillaan käynnissä on pujon kukintakausi. Sen siitepölypitoisuuksien uskotaan nousevan vähäisistä kohtalaisiin.

Loppukesän tyypillisen siitepölypiikin aiheuttaa elokuussa kukkiva järviruoko. Se saattaa järvimaisemissa nostaa siitepölypitoisuudet runsaiksi.

Oireet kannattaa hoitaa kunnolla

Ijäs muistuttaa, että allergiaoireita on syytä hoitaa huolellisesti, mikäli niitä ilmaantuu. Hänen mukaansa monet uskovat, ettei allergiaan tarvitse hoitoa, koska sen oletetaan kestävän vain pari viikkoa.

– Pitkään jatkunut hoitamaton allerginen nuha lisää kuitenkin riskiä sairastua astmaan, joten oireet olisi hyvä hoitaa, ettei niistä saa ympärivuotista ongelmaa.

Monet pärjäävät apteekista saatavilla allergialääkkeillä, mutta hengenahdistuksesta kärsittäessä käyttöön on syytä ottaa myös astmalääkkeet.

Korona-aikana oireet ovat saattaneet mennä sekaisin

Korona-aikana koronaviruksen oireet ovat saattaneet sekoittua allergiaoireisiin varsinkin uusien enemmän oireilevien varjanttejen lisääntyessä. Tyypillisiä siitepölyallergian aiheuttamia oireita ovat vesimäinen nuha, ihon oireilu sekä silmien kutina, vuotaminen ja punoittaminen.

– Jos oireina on kovaa kurkkukipua, lihaskipua ja väsymystä, viittaavat ne enemmänkin ylähengitystievirukseen tai koronaan.

Allergiakausi saattaa kestää lähes vuoden

Turun yliopistosta kerrotaan, että Keski- ja Itä-Euroopassa vaikeana allergiakasvina tunnettu tuoksukki voi suotuisten ilmavirtausten sattuessa aiheuttaa allergiaoireita elokuulta lokakuun lopulle myös Suomessa. Tuoksukin siitepölyä on havaittu Utsjoen Kevolla saakka.

Joulukuussa Etelä-Saksassa kukkii pähkinäpensas, jonka siitepölyt voivat myös ilmavirtausten myötä saapua Suomeen. Siitepölykausi voi siis kestää jopa vuoden ympäri.

Suosittelemme