Hyppää sisältöön

Levillä ajetaan MTB-enduron SM-osakilpailu

Levillä on järjestetty Levi Bike & Outdoor Fest -tapahtumaa heinäkuussa. Tapahtuman toisena viikonloppuna kilpaillaan MTB-endurossa, joka on alamäkipyöräilyn ja maastopyöräilyn sekoitus.

Levillä ajetaan MTB-enduron SM-osakilpailu 22.–23.7.
Levillä ajetaan MTB-enduron SM-osakilpailu 22.–23.7.

Kittilän Levillä on ollut paljon pyöräilijöitä viime päivinä, sillä siellä järjestetään Levi Bike & Outdoor Fest -tapahtuma 16.–23.7.

Esimerkiksi ensimmäisenä viikonloppuna Levillä ajettiin alamäkipyöräilyn SM-kisoissa, ja muutakin ohjelmaa on ollut joka päivä. Toisena viikonloppuna taas kilpailtiin MTB-endurossa, joka on alamäkipyöräilyn ja maastopyöräilyn sekoitus.

Helsinkiläinen Miikka Mäkelä tuskaili torstaina vielä katkennutta jarrukahvaa, mutta aikoi silti päästä ajamaan kilpailua perjantaina. Mäkelän mukaan MTB-enduro on "maastopyöräilyn draamaa, eli siitä on kaikki tylsä leikattu pois".

– Siellä on mutkia ja poljettavia osuuksia, mutta mitään isoja hyppyreitä ei ole. Alamäkipyöräily eli DH on sitten jo eri laji, että endurossa on vauhdikasta menoa, mutta siellä pysyy pääosin koko ajan jompikumpi rengas maassa.

Päivän aikana kilpailussa ajetaan useita tunteja siirtymätaipaleita mutta varsinaisia erikoiskokeita ehkä puolisen tuntia. Mäkien päälle poljetaan yleensä lihasvoimin, mutta esimerkiksi Levillä korkeiden huippujen päälle pääsee hissillä.

Varsinkin lämpimässä säässä – kuten nyt Levillä – hyvän kunnon lisäksi tarvitaan paljon nesteytystä.

– Sitä menee monia litroja päivässä. Ja kyllähän se niin on, että hiihtäjät tehdään kesällä ja pyöräilijät talvella. Treenimäärä pitää olla jo tehty, kun kesän kisat starttaa.

Kestävyyslaji vaikka alas tullaan vauhdilla

MTB-enduron suomenmestaruuskilpailusarjaa järjestää Nifedir Oy. Yrityksen omistajan Sauli Hjerppen mukaan MTB-enduro on lähellä alamäkiajoa, mutta siinä on mukana myös maastoajon elementtejä.

Levillä ajettiin perjantaina muutama erikoiskoe, mistä tulee Hjerppen mukaan yhteensä kolmisen tuntia pyöräilyä. Lauantaina ajetaan koko päivä, jolloin ollaan noin viisi tuntia pyörän päällä.

– Kyllä siinä puhutaan kestävyyslajista, vaikka erikoiskokeilla mennään nopeusominaisuuksilla. Se on ihan täyttä työtä, varsinkin kun kelloa vastaan ajetaan.

Levillä kilpailee noin 160 MTB-endurokuskia eri sarjoissa. Kilpasarjojen lisäksi niitä löytyy myös aloittelijoille ja harrastajille.

Hjerppen mukaan Suomessa on muutama kourallinen pyöräilijöitä, jotka panostavat tosissaan MTB-enduroon ja sen lisäksi on paljon aktiivista harrastajaa. Kilpailuihin osallistuu muutamia satoja kuskeja.

Sauli Hjerppen mukaan MTB-enduro on kestävyyslaji, vaikka erikoiskokeet ovat vauhdikkaita. Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle

Levillä järjestetään heinäkuussa kesän kolmas SM-osakilpailu. Syyskuun alussa on Ukkohallassa neljäs eli päätösosakilpailu.

Lue lisää

Pian myös Tampereella pääsee hissipyöräilemään – Mustavuori avaa kauden elokuussa

Maastopyöräilyn Enduron SM-tason huiput kohtaavat viikonvaihteessa Ukkohallassa

Hiihtokeskukset tarjoavat huimia alamäkiä maastopyöräilijöille – hissipyöräilyn suosio kasvaa kohisten

Suosittelemme sinulle