Hyppää sisältöön

Hoitajien määrä, lääkehoito, asukkaiden kohtelu – avi saa entistä enemmän valvontapyyntöjä vanhusten hoitopaikoista Pirkanmaalla

Pyyntöjä on tullut jo melkein yhtä paljon kuin koko viime vuonna. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintavirastossa on useita valvonta-asioita on vireillä.

Vanhusten jalkoja pöydän alla Vaarinsaaren hoivakodissa Mikkelissä.
Vanhusten hoito- ja hoivakoteja valvovat aluehallintovirastot. Myös kunnille kuuluu omalla alueellaan olevien yksiköiden valvontatehtäviä. Kuva: Niko Mannonen / Yle
Reija Grönroos

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (siirryt toiseen palveluun) seuraa yhä useampaa vanhusten hoiva- tai hoitoyksikköä Pirkanmaalla. Valvonta on vireillä tai tullut vireille kuudessa yksikössä. Tuorein valvontapyyntö tuli aville heinäkuun alkupuolella.

Lisäksi avi on siirtänyt useita vähemmän vakaviksi katsomiaan tapauksia laitosten sijaintikuntien valvottaviksi.

Avin valvonnan tavallisimmat syyt ovat yksikön henkilöstömitoitus ja asukkaiden lääkehoito, usein myös hoidon laatu tai vanhusten kohtelu.

Seitsemän tapausta on käsittelyssä

Avin omalla kielellä valvonta-asia oli vireillä tai vireille tullut viidessä vanhusten yksikössä heinäkuun puolivälissä. Kaksi viime vuonna alkanutta oli vielä kesken.

Yksiköt olivat Tampereelta Attendon Villa Aalto, Sointu Senioripalveluiden Kuuselakoti sekä Ikifitin hyvinvointikoti Niemenranta ja Tampellanrannan hyvinvointikeskus. Listalla olivat myös Himminkoto 2 Lempäälästä, Esperi Koti Vihola Nokialta ja vanhusten asunto- ja palvelukeskus Ainala Virroilta.

Kuusi huomautusta

Viime vuonna avi antoi huomautuksen kuudelle vanhusten hoiva- tai hoitoyksikölle Pirkanmaalla.

Huomautuksen saivat Hulipaskylän Hoivapalveluiden Kortekoti Juupajoella, Tampereen ja Oriveden yhteistoiminta-alueen Särkänkoti Orivedellä, Marjatta-säätiö Valkeakoskella, Attendo Johannes Tampereella ja Esperi Vihtori Ylöjärvellä.

Lisäksi avi kiinnitti huomiota kahdeksaan pirkanmaalaiseen vanhusten hoiva- tai hoitolaitokseen. Tämä tarkoittaa, että avi ei antanut huomautusta, mutta näki toiminnassa parannettavaa.

Mitä mieltä olet vanhusten hoito- ja hoivakotien valvonnasta? Voit keskustella aiheesta 3.8. kello 23 asti.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki tampere@yle.fi.

Suosittelemme sinulle