Hyppää sisältöön

Kanadan kiekkoskandaali paisuu, sovittelurahat maksettiin liiton kassasta – NHL-pelaajat kiistävät osallisuutensa

Kanadan jääkiekkoliitto aloittaa uudelleen vuonna 2018 tapahtuneen väitetyn seksuaalirikoksen tutkinnan. Kanadan pääministeri Justin Trudeaun mukaan liitolla on "todellinen tilinteon hetki".

Cale Makar.
Tuore NHL-mestari Cale Makar pelasi Kanadan alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa vuonna 2018. Hän ja monet muut NHL-pelaajat ovat kiistäneet osallisuutensa kohutapahtumiin. Kuva: Icon Sportswire / All Over Press
Riku Porvari
Avaa Yle-sovelluksessa

Jääkiekon seksuaaliskandaalin käsittely Kanadassa jatkuu, kun jääkiekkoliitto avasi tutkinnan uudelleen. Kahdeksan alle 20-vuotiaan maajoukkuepelaajan on väitetty syyllistyneen pakottamiseen seksuaaliseen tekoon vuonna 2018.

Asia ei edennyt raastupaan, koska se soviteltiin oikeuden ulkopuolella. Tällä viikolla selvisi, että maan jääkiekkoliitto maksoi sovittelurahan omasta niin kutsutusta kansallisesta osakerahastostaan. Rahastoa ylläpidetään jäsenmaksuilla. Asiasta kertoo muun muassa Kanadan tietotoimisto.

Lue myös: Kanadan jääkiekossa skandaali – nuorten maailmanmestareita syytettiin seksuaalirikoksesta, pääministeri puuttui tapauksen käsittelyyn

Asianomistajan, teon aikaan 20-vuotiaan naisen, on kerrottu vaatineen korvaukseksi 3,5 miljoonaa Kanadan dollaria (n. 2,68 miljoonaa euroa). Sovittelun yksityiskohdat eivät ole julkisia, eikä väitteitä ole todistettu oikeudessa, Kanadan tietotoimisto kertoo.

Kanadan jääkiekkoliitto kertoi 14. heinäkuuta aloittavansa asian käsittelyn uudelleen. Aiemmin epäilty uhri oli ilmoittanut, että hän ei halua jatkaa asian käsittelyä. Nyt nuori nainen on suostunut osallistumaan tutkintaan, hänen asianajajansa kertoo.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau sanoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa Kanadan jääkiekkoliiton olleen "tahallisesti sokea asian suhteen".

– Jääkiekkoliiton on osoitettava läpinäkyvyyttä, vastuullisuutta ja ymmärrystä kohtaamaansa tilanteeseen. Liitolla on todellinen tilinteon hetki, Trudeau linjasi.

– Liiton käytös kuluneiden vuosien – ja etenkin viime kuukausien – aikana ei ole ollut sen arvoista, että se sopisi organisaatiolle, joka on nuorten toiveiden ja unelmien, urheilun sekä terveellisen elämän ruumiillistuma.

Pelaajat kieltävät osallistuneensa tapahtuneeseen

Kanadan alle 20-vuotiaiden joukkue voitti väitetyn teon tapahtumavuonna, 2018, maailmanmestaruuden. Kyseinen nuorten joukkue koostui 1998-syntyneiden ikäluokasta.

Joukkueeseen kuului muun muassa tuore NHL-mestari, Colorado Avalanchen puolustaja Cale Makar, joka on kieltänyt osallisuutensa ja on "todella yhteistyöhaluinen" ainakin NHL:n aloittamaan tutkintaan.

Päättyneellä kaudella St. Louis Bluesin eniten pisteitä tehneet Jordan Kyrou ja Robert Thomas ovat tiedottaneet, etteivät liity tapaukseen. Myös Nashville Predatorsin Dante Fabbro ja Anaheim Ducksin Max Comtois ovat kiistäneet osallisuutensa.

Heidän lisäkseen kahdeksan muutakin pelaajaa ovat tiedottaneet, etteivät liity tapahtuneeseen. Muun muassa kanadalaismedia Sportsnet on kertonut teon kieltäneiden pelaajien nimiä.

Katso Colton Pointin Twitterissä julkaisema lausunto alta.

Lue myös:

Kanadan jääkiekossa skandaali – nuorten maailmanmestareita syytettiin seksuaalirikoksesta, pääministeri puuttui tapauksen käsittelyyn

NHL-valmentaja hyväksikäytti 20-vuotiasta pelaajaa – nyt pelaaja kertoo, kuinka seurajohto jätti hänet yksin: "Stanley Cup oli tärkeämpi"

Kommentti: Chicago Blackhawksin hyväksikäyttöskandaali on NHL-historian vastenmielisimpiä tapauksia – asiaa peitelleet pitää saada vastuuseen

Karu raportti julki: NHL-menestyjä Chicagossa suljettiin silmät väitetyltä seksuaaliselta häirinnältä – GM erosi ja seuralle miljoonasakot

Suosittelemme sinulle