Hyppää sisältöön

Suomessa harjoittelee parhaillaan satoja amerikkalaisia ja brittiläisiä sotilaita – tutkija: "Fokus on Suomen puolustamisessa"

Puolustusvoimien lisääntynyt kansainvälinen harjoittelu tarkoittaa käytännössä sitä, että Suomessa on läpi kesän läsnä Naton joukkoja.

Brittijoukkojen kuljetushelikopteri laskeutuu
Santahaminaan saapui 11. heinäkuuta brittiläinen kevyt jalkaväkikomppania kahdella Chinook-helikopterilla. Kuva: Puolustusvoimat
Tuomas Rimpiläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomessa on parhaillaan läsnä poikkeuksellinen määrä Nato-maiden sotilaita. Pysyvistä joukoista ei luonnollisesti ole kyse, mutta käytännössä ainakin kesän ajan Suomessa on koko ajan läsnä Naton joukkoja.

Harjoitusaktiivisuus on poikkeuksellinen erityisesti kesäkaudella, jolloin on yleensä hiljaisempaa. Harjoitussuma jatkuu Puolustusvoimien mukaan elokuun lopulle.

Puolustusvoimat toimitti Ylelle kokooman parhaillaan meneillään tai alkamassa olevista harjoituksista, joihin osallistuu ulkomaisia joukkoja.

  • Kaartin jääkärirykmentin johtamaan harjoitus- ja koulutustoimintaan osallistuu noin 150 brittisotilasta. Toiminta keskittyy Helsingin Santahaminaan ja saaren ulkopuolisille alueille. Briteillä on käytössään muun muassa suurikokoisia Chinook-helikoptereita.
  • Porin prikaatin johtamaan harjoitteluun osallistuu noin 160 yhdysvaltalaista sotilasta. Toiminta keskittyy Säkylän ja Niinisalon alueille. Yhdysvaltalaisella harjoitusjoukolla on käytössään muun muassa jalkaväen Bradley-taisteluvaunuja.
  • Jääkäriprikaatin johtamaan harjoitteluun osallistuu noin 180 yhdysvaltalaista sotilasta. Toiminta keskittyy Sodankylän ja Rovajärven alueille. Harjoituksiin osallistuu myös Norjan ja Ruotsin joukkoja.
  • Utin jääkärirykmentin johtamaan erikoisjoukkoharjoitukseen osallistuu noin 60 yhdysvaltalaista sotilasta. Lisäksi Maavoimien ilmailun harjoitukseen osallistuu noin 40 yhdysvaltalaista sotilasta.
  • Merivoimilla on käynnissä laivastovierailu. Kuluvalla viikolla ohjushävittäjä Arleigh Burken on voinut nähdä esimerkiksi Hernesaaren laiturissa. Merivoimien harjoitustoiminta tapahtuu Suomen aluevesillä ja osittain myös niiden ulkopuolella.
Amerikkalaissotilas ampuu konekiväärillä
Amerikkalaissotilaita osallistui ammuntoihin Niinisalossa 21.7. Kuva: Puolustusvoimat

Aktiivinen harjoituskesä on reaktio Venäjän hyökkäykseen Ukrainaa vastaan. Puolustusministeriö tiedotti jo toukokuussa, että puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) on päättänyt kumppanimaiden kanssa tehtävästä "täydentävästä koulutus- ja harjoitustoiminnasta loppuvuodelle".

Tutkija: Naton läsnäolo on voimakas viesti

Täydennetty harjoitusohjelma sisältää kahdeksan kokonaan uutta ja 12 muuttunutta tai osittain uutta harjoitusta. Harjoitusten tarkoitus on puolustusministeriön mukaan vahvistaa Suomen puolustuskykyä. Lisäksi ulkomaisten joukkojen läsnäolon toivotaan osoittavan Venäjälle, että Suomi saa kumppaneiltaan konkreettista tukea.

– Tämä osoittaa selvästi, että nämä suuret sotilaallisesti kyvykkäät maat haluavat jo nyt etupainotteisesti osoittaa, että he olisivat mukana tukemassa Suomea, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak.

Amerikkalainen jalkaväen Bradley-taisteluajouvo harjoituksessa Niinisalossa
Amerikkalaissotilaiden kalustoon Niinisalon harjoituksessa kuuluu muun muassa Bradley-taisteluajoneuvoja. Kuva: Puolustusvoimat

Suomi on harjoitellut Nato-joukkojen kanssa tiiviisti jo 1990-luvulta. Tänä kesänä harjoitusten määrä on kuitenkin poikkeuksellinen. Turvallisuuspoliittinen tilanne on pannut harjoitusskenaariot uusiksi.

– Fokus on usein ollut hieman eri. Harjoitukset ovat olleet kriisinhallintaan viittaavia, kun nyt fokus on Suomen puolustamisessa yhdessä esimerkiksi amerikkalaisten tai brittien kanssa, Salonius-Pasternak sanoo.

Salonius-Pasternak näkee harjoitukset selvänä viestinä Venäjälle. Viestin ydinsisältö on, että Suomi on koskematon.

– On myös Nato-maita, jotka olisivat hyvin mielellään nähneet amerikkalaiset ja brittiläiset erikoisjoukot ja etulinjan joukot harjoittelemassa omissa maissaan.

Se, että joukkoja on nyt Suomessa, kertoo tutkijan mukaan Iso-Britannian ja Yhdysvaltain sitoutumisesta Suomen sotilaalliseen tukemiseen.

Korjaus 25.7.2022: Muutettu ohjusristeilijä muotoon ohjushävittäjä.

Lue lisää:

Naton esikuntiin tarvittaisiin ainakin sata suomalaista – Upseeriliiton mukaan ongelmana ovat pula upseereista ja työehdot

Puolustusvoimat saa käyttöönsä uudet tiedustelulennokit ensi vuonna – myös aseistetut taisteludroonit voivat tulla harkintaan

Suosittelemme sinulle