Hyppää sisältöön

Hurja maailmanennätys! Sydney McLaughlinin älytön ME-parannus sai Ylen asiantuntijan suunniltaan – "Voiko tämä olla totta?"

Sydney McLaughlinin uusi maailmanennätys naisten 400 metrin aidoissa on 50,68. Katso ME-juoksu tämän jutun pääkuvana olevalta videolta. Tästä jutusta löydät lauantain MM-kisayön puhuttavimmat tapahtumat.

Katso Sydney McLaughlinin maailmanennätys
Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yleisurheilun MM-kisat nähdään Ylen kanavilla. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

Yhdysvaltojen Sydney McLaughlin teki mielettömän maailmanennätyksen yleisurheilun MM-kisoissa Oregonissa lauantaina.

McLaughlin, 22, juoksi 400 metrin aitajuoksun aikaan 50,68. Hän paransi omissa nimissään ollutta ME-aikaa peräti 0,73 sekuntia. McLaughlinin ME-juoksun voi katsoa tämän jutun pääkuvana olevalta videolta.

Ennätysparannus sai Yle Urheilun asiantuntijan Tuomas Rajan suunniltaan selostamossa.

– Voiko tämä olla totta?

– On mietitty, mitä tämä nainen seuraavaksi tekee. Siirtyykö hän 400 metrin maailmanennätyksen kimppuun vai rupeaako hän nyt miettimään, voisiko 400 metrin aitojen maailmanennätys alkaa nelosella, Raja pohti.

McLaughlinin tuoreella ME-ajalla olisi sijoittunut naisten 400 metrin sileällä MM-finaalissa seitsemänneksi. Se kertoo jotain Yhdysvaltojen supertähden tasosta.

Viivi Lehikoisen kanssa samaa ikäluokkaa oleva McLaughlin on tunnettu pitkään superlupauksena. Hän sai poikkeuksellisen paljon julkisuutta jo nuorena, ennen kuin oli varsinaisesti saavuttanut mitään aikuisten tasolla.

Maailmanennätyksen juossut Sydney McLaughlin Yhdysvaltojen lipun kanssa tulostaulun vieressä.
Sydney McLaughlin poseerasi ME-aikansa vieressä. Kuva: Lehtikuva

Viime vuosina yhdysvaltalaisen potentiaali on alkanut realisoitua hurjalla tavalla. McLaughlin on kahden viime vuoden aikana parantanut 400 metrin aitajuoksun maailmanennätystä peräti 1,48 sekuntia. Tällä hetkellä hän on lajinsa ylivoimainen yksinvaltias.

Lue lisää: Sydney McLaughlin, 22, kasvoi Tampereen mainoskasvosta maailmanennätyksiä murskaavaksi supertähdeksi – suhtautuu poikkeuksellisesti sosiaaliseen mediaan

Lehikoisen kanssa saman valmentajan valmennuksessa oleva, Alankomaiden Femke Bol löi kiilaa yhdysvaltalaisrintamaan, sillä hän otti MM-hopeaa ajalla 52,27. Dalilah Muhammad otti pronssia kauden parhaallaan 53,13.

Keihäsfinaalissa dramaattinen loppuratkaisu

Naisten keihäsfinaali tarjosi yleisurheilun dramatiikkaa parhaimmillaan. Kaksi kolmesta mitalistista meni uusiksi viimeisellä heittokierroksella.

Ensin Japanin Haruka Kitaguchi onnistui mainiosti viimeisellään keihäsfinaalissa ja kiilasi 63,27 kantaneella heitollaan toiseksi. Kitaguchin kakkossija ei kuitenkaan kestänyt kauaa, sillä Yhdysvaltojen Kara Winger heitti heti perään 64,05 ja siirtyi hopeasijalle.

Mitalissa kiinni olleet Australian Mackenzie Little ja Kiinan Liu Shiying pääsivät vielä yrittämään, mutta eivät pystyneet parantamaan.

Katso Kitaguchin ja Wingerin heitot alla olevilta videoilta. Juttu jatkuu videoiden jälkeen.

Kitaguchi nousi mitaleille viimeisellä heitollaan
Kara Winger nousi viimeisellään MM-hopealle

Keihäänheiton MM-kultaa voitti Australian Kelsey-Lee Barber, joka oli ykkönen myös Dohassa 2019.

Kolmannella kierroksella syntynyt Barberin voittoheitto oli tämän kauden maailman kärkitulos 66,91.

Tällä heitolla Kelsey-Lee Barber voitti MM-kultaa

Paavola ja Holttinen karsiutuivat seiväsfinaalista

Suomen Mikko Paavola ja Tommi Holttinen saivat miesten seiväshypyn karsinnassa tuloksen 550. Paavola ylitti korkeuden ensimmäisellään, Holttinen toisellaan. Molemmat suomalaiset selvittivät avauskorkeuden 530 ensimmäisellään.

Molemmat putosivat jatkosta korkeudessa 565. Seiväsfinaaliin olisi vaadittu ylitys korkeudesta 575.

Suomalaisten ylitykset korkeudesta 550 voi katsoa alta. Juttu jatkuu videoiden jälkeen.

Mikko Paavola ylittää 550 ensimmäisellään
Tommi Holttinen ylittää 550 toisellaan

Holttinen oli ensimmäisellään lähellä ylitystä korkeudesta 565, mutta seuraavat kaksi yritystä menivät läpijuoksuksi. Holttisen ennätys on 564, joten ylitys olisi ollut uran paras tulos.

Katso Tommi Holttisen paras yritys korkeudesta 565

Paavola taivutti kaksi kertaa lähelle ylitystä korkeudesta 565. Kolmannessa yrityksessä paras veto oli jo selvästi poissa. Paavolan ennätys on 571.

– Kaksi ensimmäistä yritystä oli ihan ok, ne nousivat riman päälle, mutta hän ei saanut vauhtia mukaan riman yli, Paavolan valmentaja Mikael Westö analysoi.

Katso Mikko Paavolan yritykset korkeudesta 565

Miller-Uibo sai vihdoin maailmanmestaruutensa

Miller-Uibo ylivoimaiseen voittoon

Bahaman Shaunae Miller-Uibo sai vihdoinkin maailmanmestaruuden 400 metrillä. Sekä Riossa että Tokiossa olympiavoittoa juhlinut Miller-Uibo on kolmissa edellisissä MM-kisoissa joutunut tyytymään himmeämpiin mitaleihin.

Miller-Uibo ei jättänyt mitään jossiteltavaa, sillä hän pysäytti kellon maailman kärkiaikaan 49,11. Dominikaanisen tasavallan Marileidy Paulino nousi loppusuoralla hopealle ennen Barbadoksen Sada Williamsia, joka juoksi maansa ennätyksen.

Norman otti omansa 400 metrillä

Miesten 400 metrin ykkönen oli Yhdysvaltojen Michael Norman. Kauden kärkiajan 43,56 kesäkuussa juossut yhdysvaltalainen kesti paineet ja piti juoksunsa kasassa loppuun asti. Normanin voittoaika oli 44,29.

Tokion olympiapronssimitalisti, Grenadan Kirani James puristi hopealle ja Ison-Britannian Matthew Hudson-Smith pronssille. Jamesilla on nyt värisuora mitaleja niin olympialaisista kuin MM-kisoistakin.

Lue myös:

Viivi Lehikoisen sisko muistaa aiturin romahduksen Belgiassa kesällä 2020 – SE-naisen tarinassa on opittavaa myös urheilujohtaja Matti Heikkiselle

Tuija Helander teki huiman ennustuksen 13-vuotiaasta Viivi Lehikoisesta: "Katsoin, että tuossa on sellainen"

Elisa Neuvonen kertoi hurjasta taistelusta Suomen ennätyskävelyn aikana – nilkka "nyrjähteli" kilometrien ajan

Nolla mitalia! Saksan mahti yleisurheilussa on mennyttä – päävalmentaja esitti kriitikoille terävän vastakysymyksen

Entinen Suomen nopein nainen löysi uuden roolin – tuplamaisteri Hanna-Maari Päkkillä on tärkeä tehtävä yleisurheilun MM-joukkueessa

Tero Pitkämäki paljasti Oliver Helanderille kehitetyn suunnitelman – asiantuntija kertoo, millä tuloksella keihäsmitali tulee Suomeen

Suosittelemme sinulle