Hyppää sisältöön

Kommentti: MM-kisojen häkellyttävin suoritus on nähty, mutta Sydney McLaughlinin ME:n jälkeen on pakko kysyä, onko naisten aitakorkeudessa mitään järkeä

Maailman kovapalkkaisin yleisurheileva nainen on liian hyvä lajiinsa sen nykyisillä säännöillä, kirjoittaa toimittaja Atte Husu Hayward Fieldiltä.

Sydney McLaughlin aitoo MM-finaalissa
Aidat eivät hidasta Sydney McLaughlinin menoa "tarpeeksi". Kuva: Getty Images
Atte Husu
Avaa Yle-sovelluksessa

Yleisurheilun MM-kisat nähdään Ylen kanavilla. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

OREGON. Sydney McLaughlin ei ole maailmanennätysnainen vain radalla, vaan on sitä myös dollarien takojana. Yle Urheilun kansainvälisessä yleisurheilussa kunnostautuneen tietolähteen mukaan McLaughlin tienasi noin kolme miljoonaa dollaria pelkästään hetkenä, jolloin allekirjoitti sopimuksen kenkämerkkinsä kanssa.

Edes Usain Bolt ei saanut historian nopeimpana ihmisenä yhtä suurta summaa allekirjoittaessaan kenkäsopimuksensa, joka muuttui kuitenkin historian kalleimmaksi jamaikalaisen tehtyä radalla yhtä jos toista.

Ennen Boltin kesällä 2008 nähtyä läpimurtoa, sadan metrin maailmanennätys kirjattiin lukemin 9,74. Siitä Bolt pudotti reilussa vuodessa 0,16 sekuntia. Se on 1,6 prosenttia.

Lauantaina McLaughlin juoksi Hayward Fieldillä uudeksi 400 metrin aitojen maailmanennätykseksi 50,68 ja paransi entistä ennätystään 0,73 sekunnilla. McLaughlin on höylännyt maannaisensa Dalilah Muhammadin ME:stä vuodessa uskomattomat 1,48 sekuntia eli 2,8 prosenttia. Hän pesee siis Boltin tälläkin mittarilla.

Katso Sydney McLaughlinin maailmanennätys

Kun McLaughlin ylitti maalilinjan, stadionilla kävi selväksi, että kisojen sykähdyttävin hetki oli nähty. Kaikki kunnia vuoroaan vielä odottavalle Ruotsin seiväsihmeelle Armand Duplantikselle, mutta stadionin yleisöstä ei irtoa vastaavanlaista reaktiota, vaikka Duplantis hilaisi ME-korkeutta kymmenen senttiä nykyistä korkeammalle – mitä hän ei luonnollisesti tee, koska se ei kuulu lajin pelikirjaan.

Show puuttuu

McLaughlin on vallankumouksellinen urheilija, joka muuttaa lajiaan peruuttamattomalla tavalla. ME oli ennätysparannuksena sadasosan kovempi kuin Karsten Warholm miesten vastaavalla matkalla Tokion olympialaisissa vuosi sitten.

Naisten pitkissä aidoissa ME on edellisen kerran petraantunut enemmän kuin 0,73 sekuntia vuonna 1977, kun Neuvostoliiton Tatjana Storozheva juoksi 55,74 ja paransi puolalaisen Krystyna Kacperczykin ME-lukemia 0,77 sekuntia. Laji tuli arvokisoihin vasta vuonna 1978.

Suomalaisista naisista vain Riitta Salin (50,14) ja Pirjo Häggman (50,56) ovat juosseet 400 metriä nopeammin kuin McLaughlin. Siis ilman aitoja.

Maailmanennätyksen juossut Sydney McLaughlin Yhdysvaltojen lipun kanssa tulostaulun vieressä.
Sydney McLaughlin poseerasi ME-tuloksensa vieressä. Kuva: Lehtikuva

McLaughlinin voittomarginaali oli 1,59 sekuntia. Rehellisyyden nimissä: tämän voittomarginaalin historiallisuutta pitkamatkoilla ei jaksa edes tarkistaa, mutta lopputuloksesta voisi lyödä vetoa.

Onko McLaughlin siis jo yksi kaikkien aikojen yleisurheilijoista? Tuloksellisesti kyllä, mutta lajin myymisen näkökulmasta hän ei ole samassa galaksissa Boltin kanssa – sopimusrahasta huolimatta. McLaughlinissa ei ole ripaustakaan Boltin kaltaisista showelkeistä. Sama pätee haastatteluihin, joissa anti on todella tiukkaa.

McLaughlin on vasta 22-vuotias, joten yleisurheilua seuraava maailma saattaa nähdä tähdestään vielä toisen puolen, mutta nykyinen preesens ei radan ulkopuolella ihmeitä tarjoa.

Onko aitakorkeus oikea?

Hayward Fieldin perjantai-illassa kilpailtiin myös naisten pitkien aitojen lisäksi 400 metrin sileät. Jos järjestäjille voi asettaa toiveen tulevia kisoja silmällä pitäen: ei enää jatkossa, mikäli aitakorkeutta ei muuteta.

Naisten sileä ja aidattu ratakierros käytiin tasapuolisissa oloissa 35 minuutin välein, ja McLaughlin olisi sijoittunut aitoen sileän finaalissa seitsemänneksi – eroa mitaliin 0,93 sekuntia.

Sydney McLaughlin ylittää aitaa naisten 400 metrin aitafinaalissa.
Pitäisikö 400 metrin aitojen korkeus miettiä lajin parhaan urheilijan tason mukaan vai muiden urheilijoiden tason mukaan? Kuva: Getty Images

Kun McLaughlin tulisi samassa rintamassa aitojen kanssa muiden nelosen finalistien kanssa, on pakko kysyä, onko naisten aitakorkeus (76,2 senttiä) riittävä. Vastaus on ei, kun puhutaan McLaughlinista.

Samaan hengenvetoon on todettava, että McLaughlin on lajissaan aivan ylivertainen yksilö, jonka kehitys ei missään nimessä jatku enää samankaltaisena kuin nyt on nähty. Yhdysvaltalaistähti on nuorena elämänsä kunnossa, joten 50 sekunnin alituksesta puhuminen on sulaa hulluutta.

Jos McLaughlin onnistuisi siinä, sen jälkeen puheet kaikkien aikojen yleisurheilijasta voidaan lopettaa.

Lue lisää:

Hurja maailmanennätys! Sydney McLaughlinin älytön ME-parannus sai Ylen asiantuntijan suunniltaan – "Voiko tämä olla totta?"

Uskomattomat maailmanennätykset huipensivat yleisurheilujuhlan – tässä MM-kisojen kaikki käänteet

Yleisurheilupomo vastasi Ylelle venäläistähden rajuun kritiikkiin – "Olisi täysin käsittämätöntä, jos olisimme sallineet venäläisten osallistua MM-kisoihin"

Suosittelemme sinulle