Hyppää sisältöön

Asiantuntijoiden mielestä Sydney McLaughlinin ME-juoksu oli täydellinen – mitä ylivoimainen aituritähti tekee seuraavaksi?

Yhdysvaltojen nimekkään yleisurheilujoukkueen ykköstähden Sydney McLaughlinin tekniikasta ei löydy virheitä. Aiturin ylivoima herättää keskustelua naisten 400 metrin aitojen korkeuden riittävyydestä.

Sydney McLaughlin mitali kaulassa.
Sydney McLaughlin on tällä hetkellä lajinsa ylivoimainen yksinvaltias. Kuva: Getty Images
Juuso Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

– Kylmät väreet menivät, se oli täydellinen juoksu. Tuolla aitajuoksulla hän olisi voinut voittaa myös sileän ratakierroksen kullan. Hän on naisten aitojen Usain Bolt.

Näin yhdysvaltalaista Sydney McLaughlinia ylistää 400 metrin aitojen Suomen ennätystä yli 34 vuotta hallinnoinut Tuija Helander.

Varhain lauantaina vasta 22-vuotias McLaughlin paukutti yleisurheilun MM-kisojen kovimman tempun Oregonissa pinkomalla 400 metrin aitojen ylivoimaiseen maailmanmestaruuteen huikealla ajalla 50,68. Jenkki höyläsi omissa nimissä olleesta ME-ajastaan peräti 0,73 sekuntia ja on parantanut maailmanennätystä nyt neljästi reilun vuoden aikana.

Suomen Viivi Lehikoinen pisti Helanderin Suomen ennätyksen historian kirjoihin vain muutama päivä sitten. Lehikoisen välierissä juoksema SE 54,60 jätti suomalaisen kuitenkin kauas finaalista.

Tuore SE-nainen Lehikoinen jäi McLaughlinista siis lähes neljä sekuntia.

Miten ennätysjuoksu syntyi?

McLaughlin latasi tiskiin jo kolmannen maailmanennätyksensä Oregonin Hayward Fieldillä. Helanderin mukaan McLaughlinin rytmitys on vertaansa vailla.

– Sydney osaa aitoa molemmin päin, eikä aitomiseen hukkaannu matkalla juuri aikaa. Hän juoksee neljällätoista askeleella seitsemännelle aidalle asti, eli vaihtaa jalkaa jokaisella aidalla siihen asti.

Viimeiselle kolmelle aidalle McLaughlin vaihtaa viidentoista askeleen rytmiin. Aitajuoksuvalmentaja Jussi Ihamäen mukaan sekin tulee vaivattomasti, eikä mene sipsuttamiseksi.

– Se oli hämmentävän ylivoimaista, likipitäen täydellistä. Juoksun suunnitelma piti erinomaisesti eikä askeleen tihentäminen vaikuttanut negatiivisesti juoksuun. Se oli niin sujuvaa menoa, että ei niitä aitoja juuri siinä huomannut, Ihamäki tuumaa.

Sydney McLaughlin juoksee maailmanennätyksen.
McLaughlin on höylännyt maannaisensa Dalilah Muhammadin ME:stä vuodessa uskomattomat 1,48 sekuntia eli 2,8 prosenttia. Kuva: Getty Images

– Vaatii aitasilmää, että osaa sovittaa askeleet sinne väleihin. Nelosen aidoissa oleellisinta on osata juosta välit jouhevasti ilman kiihdytystä aidan jälkeen ja jarrutusta ennen aitaa. McLaughlinin aidalle lähestyminen ja siitä irtautuminen on huippuluokkaa, Helander lisää.

Noteerauksesta käsittämättömän tekee myös se, että McLaughlin jäi vain 1,57 sekunnin päähän naisten sileällä kultaa ottaneesta Bahaman Shaunae Miller-Uibosta.

Helanderin mukaan 400 metrillä aitomiseen menee 1,5–2 sekuntia.

– Ja se on jo huippuunsa vietyä, jos aitojen ja sileän välillä aitoihin hukkaantuu vain 1,5 sekuntia. Sileällä McLaughlin olisi kamppaillut Miller-Uibon kanssa kullasta, Helander linjaa.

Miksi McLaughlin on niin ylivoimainen?

Kun McLaughlinin aidattua ratakierrosta verrataan vuoden 2021 Kalevan kisojen 400 metrin sileän tuloksiin, yhdysvaltalainen pesee suomalaisnaiset täysin. 11 kuukautta sitten kolmikko Mette Baas (52,74), Viivi Lehikoinen (52,99) ja Milja Thureson (53,26) tekivät kaikki Tampereella omat ennätyksensä.

Jos McLaughlin olisi juossut Tampereella suomalaismiesten kanssa 400 metrin aitoja, hän olisi sijoittunut niukasti toiseksi Tuomas Lehtosen jälkeen (50,62).

– Hän on kaikin puolin täydellinen tähän lajiin. Kun kroppa, vipuvarret, tekniikka, taito, rentous, nopeus ja kestävyys loksahtavat kohdalleen, niin jälki on tällaista, Helander näkee.

Sydney McLaughlin poseeraa kultamitali kaulassa.
McLaughlinin voittomarginaali oli käsittämättömät 1,59 sekuntia. Kuva: Getty Images

Valmentaja Ihamäen mielestä juoksussa ei ole enää teknisesti juuri nipistettävää. Yksi asia saattoi kuitenkin vielä vaikuttaa aikaan negatiivisesti.

– ME-juoksun aikana sää oli tuulinen ja puhuri tuli väärästä suunnasta. Ideaalein olisi tuuleton keli, ties mihin aikaan hän olisi juossut sellaisessa säässä, Ihamäki pohtii.

McLaughlinia eivät aidat juurikaan hidastaneet. Naisten aitojen korkeus on 76,2 senttiä. Asiantuntijoiden mukaan korkeutta tulisi nostaa.

– Kun puhutaan 180-senttisistä naisista, niin onhan se 76-senttinen aita todella matala. 12-vuotiaat juoksevat jo samankokoisilla aidoilla. Aivan hyvin voisi aita olla korkeampi, Ihamäki linjaa.

– Aidat saisivat olla vaikka 84-senttiset, kuten pika-aidoissa. En kuitenkaan usko, että se vaikuttaisi McLaughlinin vauhtiin. Aidan pitäisi olla huomattavasti korkeampi, jotta se vaikuttaisi. Korkeuden nostaminen hidastaisi vain niitä naisia, jotka eivät osaa aitoa niin hyvin, Helander komppaa.

Aitakorkeutta kuitenkaan tuskin tullaan muuttamaan, koska tulokset eivät olisi enää vertailukelpoisia.

Aiturin tulevaisuus vielä mysteeri

22-vuotias McLaughlin on jo nuorella iällä voittanut kaiken. Olympiavoiton, maailmanmestaruuden ja neljän maailmanennätyksen murskaavan ylivoiman jälkeen itsensä motivoiminen voi olla koetuksella.

– Kun olet omassa lajissa noin ylivoimainen, varmasti motivaation kasvattaminen on poikkeuksellisen haastavaa jatkossa. Ehkä utopistiset uudet tavoitteet ovat se keino, Ihamäki tuumaa.

Sydney McLaughlin hymyilee kisan jälkeen.
Yhdysvaltalaiset toimittajat ovat väläytelleet McLaughlinin tavoittelevan seuraavaksi 400 metrin sileän maailmanennätystä. Kuva: Getty Images

Utopistisilla tavoitteilla Ihamäki vihjaa 50 sekunnin haamurajan alittamista. Tämän juoksun nähtyään myöskään Helander ei enää pidä tuon rajapyykin alittamista mahdottomana tekona.

– Hän on vasta 22-vuotias. Jos hän pysyy terveenä, niin miksi ei voisi vielä kehittyä tästä? Kun ennen tätä kisaa puhuttiin 50 sekunnin alittamisesta, ajattelin, että se ei ole mahdollista. Tämän jälkeen en enää epäile yhtään mitään, Helander naurahtaa.

Lue myös:

Kommentti: MM-kisojen häkellyttävin suoritus on nähty, mutta Sydney McLaughlinin ME:n jälkeen on pakko kysyä, onko naisten aitakorkeudessa mitään järkeä

Hurja maailmanennätys! Sydney McLaughlinin älytön ME-parannus sai Ylen asiantuntijan suunniltaan – "Voiko tämä olla totta?"

Sydney McLaughlin, 22, kasvoi Tampereen mainoskasvosta maailmanennätyksiä murskaavaksi supertähdeksi – suhtautuu poikkeuksellisesti sosiaaliseen mediaan

Pitkämäki ennakoi keihäsfinaalia: "Oliverilla on hyvät lähtökohdat", Hurske illalla alkuerissä – Yle seuraa yleisurheilun MM-kisoja

Suosittelemme sinulle