Hyppää sisältöön

Ukraina: Venäjä iski ohjuksilla Odessan satamaan – Zelenskyin mukaan Venäjä etsii keinoja olla noudattamatta viljankuljetussopimusta

Ukraina kertoo aikovansa jatkaa viljavientiä iskusta huolimatta.

Zelenskyi: Venäjä ei halua noudattaa sopimusta
Zelenskyi: Venäjä ei halua noudattaa sopimusta
Saana Uosukainen

Venäjä on tulittanut Odessan satamaa, kertoi Ukraina lauantaina. Ukraina ja Venäjä kirjoittivat vasta perjantaina sopimuksen viljanviennin varmistamiseksi.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan isku osoittaa sen, että Venäjä yrittää löytää keinoja olla panematta juuri solmittua viljankuljetussopimusta täytäntöön. Zelenskyi kommentoi iskua Telegramissa, Reuters kertoo.

Ukrainan mukaan Venäjä oli käyttänyt Kalibr-ohjuksia iskuissaan satamaan, kertoo venäläinen uutissivusto Meduza (siirryt toiseen palveluun).

Venäjä ilmoitti Turkin kautta, että sillä ei ole mitään tekemistä sataman iskujen kanssa.

Ukrainan armeijan tiedottaja Yuriy Ignat kertoo AFP:lle, että tulitus osui siihen osaan satamaan, jossa viljaa lastataan aluksiin.

– Odessan satamassa isku osui sinne, missä viljaa lastataan. Kaksi ohjusta osui rakennuksiin, joissa tietenkin oli viljaa, kertoo Ignat.

Viljaa lastataan proomuun.
Viljaa lastataan alukseen Odessan alueella. Kuva: Sergii Kharchenko / AOP

Isku "piittaamaton" ja "tuomittava"

Isku tuomittiin laajasti. Esimerkiksi YK:n pääsihteeri António Guterres "tuomitsee yksiselitteisesti" ohjusiskut Odessan satamaan. Asiasta kerrotaan pääsihteerin tiedottajan julkaisemassa tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Vasta eilen Guterres oli paikalla Istanbulissa, kun Ukraina ja Venäjä sopivat viljakuljetusten mahdollistamisesta ukrainalaissatamista, kuten Odessasta.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell kirjoittaa Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) unionin tuomitsevan iskut voimakkaasti.

– Tämä osoittaa jälleen Venäjän täyden piittaamattomuuden kansainvälisistä laeista ja sopimuksista, Borrell sanoo.

Kaksi pukuun pukeutunutta ihmistä istuu vierekkäin. Etualla kukka-asetelma. Taustalla Ukrainan, Turkin. YK:n ja Venäjän lippuja.
Ukrainan ja Venäjän sopimusneuvotteluihin osallistuivat YK ja Turkki. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Myös Yhdysvaltain Ukrainan-suurlähettiläs Bridget A. Brink vaatii Venäjää vastuuseen iskusta Twitterissä.

– Törkeää. Venäjä iski Odessan satamaan vain alle vuorokausi sen jälkeen, kun oli allekirjoittanut sopimuksen maataloustuotteiden viennin sallimisestä. Kreml jatkaa ruoan käyttämistä aseena. Venäjä on saatava vastuuseen.

Ulkoministeriön tiedottajan Oleg Nikolenkon mukaan Venäjä on vastuussa maailmanlaajuisesta ruokakriisistä, jos osapuolten allekirjoittama sopimus ei toteudu.

– Tämä isku on kuin [Venäjän presidentti] Vladimir Putinin sylkäisy YK:n pääsihteerin Antonio Guterresia ja Turkin presidenttiä Recep [Tayyip] Erdoğania päin. He ovat tehneet valtavasti työtä sopimuksen saavuttamiseksi, Nikolenko sanoi.

Ukrainan infrastruktuurista vastaavan ministerin mukaan viljavientiä aiotaan jatkaa iskuista huolimatta.

Päivitetty klo 17.57: Venäläiset ohjukset osuivat sataman osaan, jossa oli viljakuljetusta, eivät olleet suunnattu sinne.

Lue lisää:

Venäjä ja Ukraina allekirjoittivat sopimukset viljakuljetusten turvaamiseksi – YK:n pääsihteeri: Mustallamerellä loistaa nyt toivon valo

Suosittelemme sinulle