Hyppää sisältöön

Lassi Etelätalo teki sen taas! Oli ylpeä venymisestään keihäsfinaalissa – Oliver Helander pettyi rajusti: "Ei lennä mihinkään"

Lassi Etelätalo oli kuudes keihäänheiton MM-finaalissa. Oliver Helander jäi kahdeksanneksi. Grenadan Anderson Peters heitti kolmesti yli 90 metriä ja oli omaa luokkaansa.

Etelätalo heittää kauden parhaansa
Petra Manner,
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Yleisurheilun MM-kisat nähdään Ylen kanavilla. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

Lassi Etelätalo oli keihäänheiton loppukilpailun paras suomalainen yleisurheilun MM-kisoissa Oregonissa. Etelätalo kiskaisi kauden parhaansa 82,70, joka riitti kuudenteen sijaan. Etelätalon parhaan heiton voi katsoa tämän jutun pääkuvana olevalta videolta.

Oliver Helander sai ainoastaan yhden onnistuneen heiton, joka kantoi 82,24. Hän pääsi tällä kolmelle viimeiselle kierrokselle, mutta jäi lopulta kahdeksanneksi.

Anderson Peters oli hurjalla tasolla. Peters kiskaisi kolme kertaa yli 90 metriä, ja voitti uransa toisen maailmanmestaruuden.

Grenadalaisen voittotulos oli lopulta viimeisellä keirroksella tullut 90,54. Hänen ennätyksensä 93,07 on toukokuulta Dohan Timanttiliigasta.

Petersin voittoheiton voi katsoa alta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Anderson Peters kiskaisi viimeisellä yli 90 metriä ja voitti maailmanmestaruuden.

Etelätalo oli ylpeä onnistumisestaan

Kuudenneksi heittänyt Lassi Etelätalo on tunnetusti hyvä arvokisaheittäjä. Hän on ollut neljä kertaa arvokisoissa, ja jokaisella kerralla hän on heittänyt pistesijalle.

– Kyllähän se on hyvä saavutus. Lähellä on ollut karsiutuminen, mutta en ole kertaakaan jäänyt karsintaan ja finaalissa olen pystynyt parantamaan tulostani. Siitä voi olla ylpeä, Etelätalo myönsi.

Oregonissa Etelätalo heitti kolme kertaa yli 80 metriä. Viides heitto kantoi 80,71 ja kuudes 80,99. Paras tulos oli 82,70.

– Kauden paras, niin siihen voi olla tyytyväinen. Mutta olisi siinä ollut varaa parantaakin. Juoksu ei tullut tällä kertaa loppuun asti, Etelätalo sanoi.

Helander: "Yllättävän vaikeaa oli heittää"

Oliver Helanderin ainoaksi tulokseksi jäi kolmannen kierroksen heitto, joka kantoi 82,24. Ennen tätä heittoa suomalainen oli jopa vaarassa pudota jatkokierroksilta.

25-vuotiaan Helanderin ennätys 89,83 on kesäkuulta Paavo Nurmen kisoista. Helander oli ymmärrettävästi pettynyt haastattelussa kisan jälkeen.

– Yllättävän vaikeaa oli heittää. Yksi vähän sinnepäin tuli, hän harmitteli.

– Kun heittää huonoon asentoon tässä tuulessa, niin ei se lennä mihinkään.

Helanderin muut heitot olivat yliastuttuja. Osa heitoista oli tahallisesti yliastuttuja, sillä ne kantoivat vain päälle 75 metriä.

Oliver Helanderin neljännen kierroksen heitto oli yliastuttu.

Neljännellä yrityksellään Helander heitti kuperkeikan heittonsa päätteeksi. Hän ei kuitenkaan näyttänyt satuttavan itseään tilanteessa sen pahemmin, vaikka myöhemmin tv-kuvassa näkyi verille mennyt polvi.

Hopeamitali ratkaistiin neljän sentin erolla

Kovatasoisessa finaalissa hopeaa saavutti Tokiossa olympiakultaa voittanut Neeraj Chopra. Intialainen kärsi ensimmäisessä heitossaan kovasta vastatuulesta, mutta hän sai tuulen tyynnyttyä kovia tuloksia. Chopra heitti parhaansa 88,13 metriä neljännellä kierroksella.

Olympiavoittaja Neeraj Chopra heitti yli 88 metriä ja kiilasi hopealle.

Pronssia saavutti Tshekin Jakub Vadlejch, joka jäi vain neljän sentin päähän Choprasta. Vadlejc oli Tokion olympialaisissa sekä Lontoon MM-kisoissa hopealla.

Tshekin Jakub Vadlejc täräytti kolmannellaan 88,09.

Yleisurheilun MM-kisoja on jäljellä vielä yksi kisapäivä. Viimeiset kisatapahtumat nähdään Suomen aikaa varhain maanantaina. Katso kisa-aikataulu tästä.

Lue myös:

Tero Pitkämäki kertoo, mikä Oliver Helanderilla meni pieleen keihäsfinaalissa

Suomalaisten menestyslaji mullistuu – keihäänheitossa tapahtui MM-kisoissa historiallinen käänne, jonka taustalla on myös suomalainen vientituote

Tero Pitkämäki paljasti Oliver Helanderille kehitetyn suunnitelman – asiantuntija kertoo, millä tuloksella keihäsmitali tulee Suomeen

Asiantuntijoiden mielestä Sydney McLaughlinin ME-juoksu oli täydellinen – mitä ylivoimainen aituritähti tekee seuraavaksi?

Suosittelemme sinulle