Hyppää sisältöön

Keihäspaikkaa kritisoinut Boris Obergföll ei halunnut puhua sanaakaan keihäsfinaalin jälkeen – Jan Zelezny ihmettelee saksalaisvalmentajan toimintaa

Julian Weberille jäi jälleen luu käteen, kun Tokion olympiafinaalin tavoin tuloksena oli katkeransuloinen neljäs sija. Valmentaja Boris Obergföll ei ollut juttutuulella finaalin jälkeen.

Valmentaja Boris Obergföll istuu katsomossa.
Saksalaisvalmentaja Boris Obergföll oli sunnuntaina myrtsinä. Kuva vuoden 2019 MM-kisoista. Kuva: imago images/Sven Simon/ All Over Press
Atte Husu
Avaa Yle-sovelluksessa

Yleisurheilun MM-kisat nähdään Ylen kanavilla. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

– En ole nyt sillä tuulella. Minulla ei ole mitään sanottavaa.

Saksan keihäänheiton päävalmentaja Boris Obergföll teki välittömästi selväksi, mitä ajatteli, kun keihäsfinaali oli taputeltu Hayward Fieldillä. Kivikasvoinen valmentaja ei jäänyt stadionin käytävällä antamaan haastattelua, vaan paineli ohi pysähtymättä ja päätään kääntämättä. Katse oli naulittu eteenpäin.

Obergföllin päävalmentajakaudella saksalaiset ovat palauttaneet lajin tason tukevasti päälle 90 metrin, mutta kaksissa viime arvokisoissa joukkueelle on jäänyt luu käteen. Kuten vuosi sitten Tokion olympialaisissa, Julian Weber oli parhaana saksalaisena neljäs.

Saksan Julian Weber pettyneen näköisenä keihäsfinaalissa.
Julian Weber jäi karvaasti ulos mitaleilta. Kuva: IMAGO/Chai v.d. Laage/ All Over Press

Obergföll oli otsikoissa Tokiossa, kun hän kritisoi olympiastadionin heittoalustaa. Sama ääni oli kellossa myös Oregonin MM-kisoissa.

– Ilmoitin lokakuussa 2021 Kansainväliseen yleisurheiluliittoon, että Tokion tilanne ei voi toistua, vaan heittopaikan pinnoitteen täytyy olla kunnossa. Liiton asenne oli positiivinen, mutta tässä päässä (Eugenessa) kukaan ei tehnyt asialle mitään. Kukaan ei kuunnellut, ketään ei kiinnostanut, Obergföll sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa ennen miesten keihäskarsintaa, johon juuttui saksalainen huippunimi Andreas Hofmann.

Hofmann istui sunnuntaina Obergföllin vieressä katsomossa, kun keihäsmiehet paiskoivat joukolla pitkiä laakeja kolme kertaa 90 metriä ylittäneen Anderson Petersin johdolla. Koskaan aiemmin arvokisafinaalissa ei ole heitetty kolmea ysikymppistä.

Anderson Peters kiskaisi viimeisellä yli 90 metriä ja voitti maailmanmestaruuden.

Edelleenkin maailmanennätyksen ja historian pisimmän MM-kisatuloksen 92,80 – Edmontonissa vuonna 2001 – omistava Jan Zelezny ei allekirjoittanut Obergföllin kritiikkiä heittoalustasta Yle Urheilun haastattelussa.

– Aina tämä sama laulu. Tokion heittopaikassa ei ollut mitään ongelmaa. Vai miten kymmenen miestä pystyi heittämään siellä yli 82 metriä? Taso oli historiallisen laaja. Täällä alusta oli paljon vaikeampi, mutta taso muodostui silti näin kovaksi. Parhaat pystyvät heittämään alustalla kuin alustalla.

– Minäkin liukastelin omalla urallani, mutten hakenut syytä muualta kuin tekniikastani. Minulla oli aina jokaiselle alustalle erityiset piikit, kolme olympiakultaa, kolme maailmanmestaruutta ja viisi himmeämpää arvokisamitalia voittanut Zelezny sanoi.

Jakub Vadlejch heittää keihästä.
Jakub Vadlejch heitti finaalissa kolmanneksi tuloksella 88,09. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Tshekkilegendalla oli aihetta tyytyväisyyteen, sillä hänen suojattinsa Jakub Vadlejch voitti pronssimitalin. Jos Obergföllin luotsaamat saksalaiset ovat olleet viime kisoissa hankaluuksissa, Zeleznyn vastaamat tshekkiheittäjät ovat kunnostautuneet mitalijuhlissa – Tokiosta kun maa sai peräti kaksi miesten keihäsmitalia.

Oregonin MM-finaalissa viidenteen sijaan vaadittiin 86-metrinen tulos aivan kuten vuoden 2000 olympiafinaalissa sekä vuosien 1997, 2001 ja 2017 MM-finaaleissa. Antti Ruuskasen vuoden 2015 Pekingin MM-finaalissa heittämä 87,12 on edelleen kovatasoisin tulos, jolla on jääty keihäskilpailussa viidenneksi. Kauas siitä ei kuitenkaan jääty.

– Alusta ei ollut täydellinen, allekirjoitan sen. Tällä alustalla heiton ajoitus korostui, Zelezny sanoi.

– Tänään tuuliolot vaikuttivat kilpailun kulkuun merkittävästi. Esimerkiksi Pakistanin miehellä (86,16 heittänyt ja viidenneksi sijoittunut Arshad Nadeem) oli apunaan jopa pientä myötätuulta, kun muut heittivät pääosin vastaiseen, välillä kovaankin sellaiseen.

Suomalaiset jäivät finaalissa sijoille kuusi ja kahdeksan Lassi Etelätalon ollessa jälleen paras arvokisaedustaja. Ensi kertaa karsinnan selvittäneelle Oliver Helanderille Zelezny povaa menestystä.

– Jos hän pysyy vuoden terveenä, hän heittää yli 90 metriä. Helander on erittäin lahjakas. Nämä MM-kisat olivat hänelle tärkeää oppia. Hän voi haastaa Jakubin jo EM-kisoissa, Zelezny sanoi ja viittasi jo alle kuukauden kuluttua Münchenissä käytäviin arvokisoihin.

Lue myös:

Lassi Etelätalo teki sen taas! Oli ylpeä venymisestään keihäsfinaalissa – Oliver Helander pettyi rajusti: "Ei lennä mihinkään"

Tero Pitkämäki kertoo, mikä Oliver Helanderilla meni pieleen keihäsfinaalissa

10-ottelu huipentuu, Aleksi Ojala käveli uuden Suomen ennätyksen – katso suorana yleisurheilun MM-kisojen päätöspäivää

Suosittelemme