Hyppää sisältöön

Maailman paras seiväshyppääjä Armand Duplantis on kohdannut jopa vihaa valitessaan Ruotsin

Armand Duplantis on 22-vuotiaana maailmanennätysmies, Euroopan mestari ja olympiavoittaja, mutta maailmanmestaruus häneltä puuttuu. Se on ainoa asia, jota hän tavoittelee Eugenessa.

Maailmanennätyksestä viis – Armand Duplantis haluaa vain voittaa
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yleisurheilun MM-kisat nähdään Ylen kanavilla. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

Kolme vuotta sitten Dohan MM-kilpailuissa vasta 19-vuotias Armand Duplantis oli äärimmäisen lähellä voittaa seiväshypyn maailmanmestaruuden. Kahdeksan vuotta vanhempi Yhdysvaltojen Sam Kendricks vei kuitenkin maailmanmestaruuden ruotsalais-amerikkalaisen huippulupauksen nenän edestä paremman sarjan turvin.

Duplantis vakuutti tuolloin, että hopeamitali tyydytti, sillä hän tiesi antaneensa kaikkensa sataprosenttisesti. Nyt Oregonin MM-kisoista hänelle kelpaa vain maailmanmestaruus.

Viimeistään Dohan MM-kisojen jälkeen miesten seiväshypyssä alkoi Armand Duplantis -aikakausi, sillä seuraavalla kaudella hän kulki voitosta voittoon. 23 perättäisen voiton jälkeen Duplantis kohtasi jälleen voittajansa, Sam Kendricksin Gatesheadin Timanttiliigan tuulisissa olosuhteissa.

Mutta vaikka kisoissa tuli menestystä, ei Duplantis osannut suhtautua seiväshyppyyn tarpeeksi vakavasti.

– Vuonna 2019 en aina pitänyt omasta asenteestani, Duplantis myönsi Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n haastattelussa.

Duplantis oli tuolloin vasta siirtynyt ammattilaiseksi. Hän oli tätä ennen opiskellut Louisianan osavaltionyliopistossa ja kilpaillut enimmäkseen NCAA:n kisoissa, joten muutos Timanttiliigan kiertämiseen oli suuri.

– Se oli oikea työ ja ero siihen, mitä se oli ollut aikaisemmin, oli niin iso. En osannut suhtautua siihen oikeana työnä. Ajattelin sitä vain seiväshyppynä, Duplantis sanoi ja vakuutti:

– Olen parantanut paljon!

Miten amerikkalaisyleisö suhtautuu?

Lafayettessa, Louisianassa syntynyt Duplantis on Oregonin MM-kisoissa oudon tilanteen edessä, kun MM-kilpailut järjestetään yleisurheilun mekassa. Yhdysvalloissa asunut ja opiskellut hyppääjä on seiväskisan selkeä ennakkosuosikki, mutta hän kilpailee kuitenkin Ruotsin väreissä.

Yhdysvaltalaiset saattavat ajoittain suhtautua asioihin hyvinkin intohimoisesti, joten Duplantis ei ole täysin varma, miten katsojat suhtautuvat häneen. Hän on kertonut aiemmin joutuneensa kohtaamaan jopa vihaa, koska hän valitsi Ruotsin eikä Yhdysvaltoja.

– Se on sellainen tilanne, johon en voi vaikuttaa. Ehkä he buuaavat minulle, kuka tietää? hän naurahti.

– Jos he buuaavat minulle, voin saada siitä vain lisää motivaatiota. Mutta minulla ei ole hajuakaan, mitä voi tapahtua. Yritän vain hypätä korkealle.

Greg Duplantis, Helena Duplantis ja Armand Duplantis kuvassa Eugenen MM-kisoissa.
Armand Duplantisin vanhemmat Greg (vas.) ja Helena ovat tiiviisti mukana poikansa urheilu-urassa. Greg myös valmentaa poikaansa. Kuva: IMAGO/Chai v.d. Laage/ All Over Press

Duplantisin isä Greg on yhdysvaltalainen ja äiti Helena ruotsalainen. "Mondo" on tottunut asumaan sekä Lafayettessa että kesäisin Avestassa, Ruotsissa. Päätöksen siitä, kumpaa maata hän edustaa, hän teki jo 15-vuotiaana.

Superlupauksesta kiinnostunut Ruotsin urheiluliitto oli liikkeellä ajoissa, ja keskustelut sekä perheen että hyppääjän kanssa toivat nopeasti tulosta. Lisäksi Armandin seiväshyppyssä kilpaillut isoveli Andreas oli tehnyt saman valinnan jo aikaisemmin ja oli ollut erittäin tyytyväinen tähän.

Yksi painava syy Duplantisin päätökselle oli myös lajin arvostus. Louisianassa vain murto-osa on kiinnostunut yleisurheilusta, kun taas Euroopassa ja Ruotsissa Duplantisilla oli hyvä mahdollisuus nousta juuri sellaiseksi tähdeksi, mitä hän tänä päivänä on.

Mutta eivät ruotsalaisetkaan ole aina vain ylistäneet Duplantisia. Uran alkuaikoina Duplantis ei halunnut antaa haastatteluja ruotsiksi, vaan puhui mieluummin englanniksi. Tämä herätti närää Ruotsissa, mutta nyt tilanne on muuttunut.

Duplantis on parin viime vuoden aikana äitinsä kehotuksesta opiskellut ruotsia ahkerasti ja uskaltaa käyttää kieltä myös julkisesti. Aina kaikki ruotsinkieliset sanat eivät haastatteluissa muistu mieleen, mutta hän ei anna tämän haitata.

– Tunnen itseni ylpeäksi edustaessani Ruotsia ja aion edustaa Ruotsia kilpaurani ajan, hän vakuutti.

Elämä jatkuu, hyppää hyvin tai huonosti

Miesten seiväshyppyfinaalissa on oikeastaan vain yksi ennakkosuosikki: Armand Duplantis. Duplantis ei kuitenkaan suostu miettimään paineita, sillä niihin hän on jo tottunut.

– Eihän tämä ole ensimmäinen kerta, kun olen suurin ennakkosuosikki, hän hymähti.

– Yritän olla ajattelematta liikaa. Teen, mitä yleensäkin teen. Se on seiväshyppyä, joten menen hyppäämään seivästä. Kaikki menee omalla painollaan. Tunnen itseni aika hyvin, eikä täällä ole samanlaisia paineita kuin esimerkiksi olympialaisissa oli.

Armand Duplantis kuvassa.
Kuva: Morgan Treacy/INPHO/Shutterstock/All Over Press

Jos paineita on kauden aikana kasaantunut liikaa, Duplantis on tehnyt silloin jotain muuta, pelannut vaikka golfia. Hän korostaakin tasapainoa kaikessa ja myöntää, että ajoittain hänelläkin on ollut vaikeuksia. Kaksi viimeistä vuotta ovat olleet hänelle hyviä.

– On kuitenkin ollut hetkiä, jolloin olen ymmärtänyt, että seiväshyppy ei ole kaikki elämässä ja on paljon muutakin kuin vain seiväshyppy. Tietenkin haluan voittaa ja tehdä hyviä suorituksia, mutta elämä jatkuu, hyppään sitten erittäin hyvin tai huonosti.

Vaikka Duplantis vaikuttaa todella rennolta niin kilpailuissa kuin niiden ulkopuolellakin, hän vakuuttaa stressaavansa ajoittain muun muassa kilpailuja. Päivää ennen tai kisa-aamuna hän saattaa olla hermostunut, mutta jännitys katoaa heti, kun hän pääsee kisapaikalle.

– Kun olen kisassa, radan päässä, minua ei hermostuta yhtään. Silloin se on taas vain seiväshyppyä. Olen tehnyt sitä niin pitkään, että tiedän mitä se on.

Valmis maailmanmestariksi

Duplantis on urallaan hypännyt tukun nuorten maailmanennätyksiä ja parantanut viime aikoina aikuisten maailmanennätystä hallikisoissa. Ensimmäistä kertaa Duplantis otti ME:n nimiinsä kaksi ja puoli vuotta sitten, kun hän hyppäsi 617. Sen jälkeen hän on onnistunut hilaamaan sen sentti kerrallaan ylöspäin 620:een.

Vasta 22-vuotias hyppääjäihme on voittanut urallaan jo nuorten Euroopan ja maailmanmestaruudet, aikuisten Euroopan mestaruuden niin ulkoradoilla kuin hallissa, olympiakultaa ja hallimaailmanmestaruuden.

Yksi titteli Armand Duplantisilta kuitenkin puuttuu: ulkoratojen aikuisten maailmanmestaruus. Siksi ei olekaan vaikea arvata, mitä hän vastaa kysymykseen "Mistä vielä haaveilet?"

– MM-kullasta. Haluan voittaa kaiken, mitä seiväshyppääjänä voin voittaa. En ole vielä voittanut MM-kultaa, joten se on minulle tärkeintä.

Duplantis ei käyttänyt seiväskarsinnassa paljoakaan energiaa, sillä hän kävi hyppäämässä vain kaksi hyppyä: 565 ja 575 ylittyivät helposti ensimmäisillä yrityksillä. Nuo hypyt kertoivat Duplantisille sen, että hän on valmis päätöspäivän finaaliin.

– Haluan aika kovasti olla maailmanmestari. Se on jotain, mitä todellakin haluan ja minusta tuntuu, että olen valmis. Nyt minun täytyy vain hypätä niin hyvin kuin osaan, hän sanoi Yle Urheilun haastattelussa.

Seiväshyppääjä Chris Nilsen juhlii ylitystään MM-kisojen karsinnassa.
Armand Duplantis uskoo, että muun muassa Chris Nilsen (kuvassa.) pystyy tarjoamaan hänelle kovan vastuksen MM-kisojen finaalissa. Kuva: Sportsfile via Getty Images

Duplantis on tällä kaudella hypännyt 16 senttiä korkeammalta kuin maailmanlistan kakkonen Chris Nilsen ja yli 20 senttiä korkeammalta kuin maailmanlistan kolmonen Thiago Braz. Duplantis ei anna tilastojen kuitenkaan hämätä, sillä hän tietää lajin herkkyyden.

– Tiedän, että minulla on hyviä kilpailijoita vastassa. En voi aliarvioida sitä, mihin he pystyvät. Mutta tiedän, että jos hyppään niin kuin osaan, minun pitäisi olla hyvä.

Duplantis ei halua miettiä, miten korkealle hän pystyy tulevaisuudessa hyppäämään, sillä hän on jo ylittänyt niin monta korkeutta. MM-finaalissakaan hän ei halua ensimmäisenä miettiä sitä, miten korkealta hän pystyisi hyppäämään.

– Minua kiinnostaa enimmäkseen maailmanmestaruus. Jos pystyn hyppäämään korkealta, hyppään korkealta. Mutta ennen kaikkea haluan vain voittaa!

Miesten seiväshypyn finaali on ohjelmassa maanantaina klo 3.25 Suomen aikaa.

Armand Duplantisia haastatteli SVT:lle Therese Bosta ja Yle Urheilulle Petra Manner.

Lue myös:

Kommentti: MM-kisojen häkellyttävin suoritus on nähty, mutta Sydney McLaughlinin ME:n jälkeen on pakko kysyä, onko naisten aitakorkeudessa mitään järkeä

Kommentti: Ei tullut Huutoa ja kultajuhlia – norjalaisille superpäivästä tuli synkkyyden juhla, joka kiteytyi Jakob Ingebrigtsenin ilmeeseen

Duplantis rikkoi seiväshypyn ulkoratojen maailman kärkituloksen

Suosittelemme